Päihteiden väärinkäyttö ajoi räppäri Sanan velkakierteeseen – ystävän kuolema ja työn menetys syvensivät ahdinkoa: musiikki muutti kaiken

28-vuotias muusikko ammentaa sanoituksensa nuoruuden päihdeongelmasta, pikavippihelvetistä ja ystävän kuolemasta.

Musiikki on ollut Sanalle kantava voima vaikeuksien läpi.

12.6.2018 6:45

Päihteet, syömishäiriö, pikavippihelvetti, työkyvyttömyys ja parhaan ystävän yllättävä kuolema.

Siinä ovat ne vaikeat aiheet, joiden läpi räppäri Sana on elänyt ja niiden tuloksena syntyy uutta musiikkia. Sanna Rönnbergin tie valtakunnallisesti tunnetuksi muusikoksi on ollut täynnä vastoinkäymisiä, mutta nyt elämä on selkiintynyt.

28-vuotias muusikko puhuu avoimesti hankalista elämänvaiheistaan. Hän sanoo, ettei niissä ole mitään hävettävää. Varsinkin päihteistä pitää puhua, jotta nuoret ymmärtäisivät elää ilman niitä.

Sana ajautui nuorena käyttämään päihteitä. Pikku hiljaa mukaan tulivat pikavipit, joilla hän rahoitti juomistaan.

Sanalle päihteet muodostuivat ongelmaksi nuoruuden Espoossa. Koulu ei kiinnostanut ja lopulta elämään tuli ystäväksi alkoholi.

– Olin vältellyt viinaa 15-vuotiaaksi asti, koska ajattelin, että minulla on addiktioihin geeniperimää. Suvussa on alkoholismia. Poikaystävän silmissä olin kuitenkin kummallinen, kun en juonut. Otin sitten eka kännin, ja vaikka se oli hirveä kokemus, jatkoin juomista.

Jälkeenpäin hän on ymmärtänyt, että nuoruusvuosissa on pitkiä mustia aukkoja, joista hän ei muista mitään.

Päihteiden väärinkäyttö liittyy hänen mukaansa ilmiselvästi samoihin keskittymisvaikeuksiin, joita hänellä oli kouluaikoina.

– Minulla ei ole koskaan diagnosoitu adhd:tä, mutta tunnistan piirteitä itsessäni. En pysty keskittymään mihinkään muuhun kuin musiikkiin. Ja musiikki on ollut usein pelastusrengas, Sana pohtii.

Oulusta on tullut Espoossa kasvaneelle räppärille kotikaupunki.

Päihteiden liikakäyttöön liittyvät pikavipit, joilla Sana rahoitti juomistaan. Lopulta niitä kertyi niin paljon, että isän piti maksaa tyttären velat pois.

Pikavippejä oli kertynyt useiden tuhansien eurojen edestä. Juominen loppui kolme vuotta sitten, kun Sana pani korkin kiinni kokonaan. Musiikki auttoi myös kaksi vuotta sitten, kun paras ystävä kuoli. Se oli Sanalle pysähtymisen hetki.

Sana muutti peruskoulun jälkeen äkkinäisesti Espoosta Pudasjärvelle, kun sieltä löytyi keikan yhteydessä poikaystävä. Vuoden Pudasjärvellä asumisen jälkeen hän muutti takaisin Espooseen, mutta Oulun seutu veti puoleensa.

– Edesmennyt ystäväni oli minulle kaikki kaikessa Ouluun muuton jälkeen. Hänen kuolemansa jälkeinen kesä meni ihan sumussa. Samalla kun menetin henkiystävän, menetin myös työnantajan eli jäin aivan tyhjän päälle.

Surun keskellä musiikki auttoi. Sana päätti tyhjentää päästä kaiken riimeiksi paperille. Kaveri teki sanoihin pianobiitin ja Sana lauloi terapiabiisinsä nauhalle. Kappaleessa on mukana oululainen Maya Paakkari.

– Edesmennyt ystäväni sanoi aina, että mun pitäisi tehdä kappale Mayan kanssa. Kuumotin Mayaa ainakin kuukauden ennen kuin hän suostui kuuntelemaan biisin ja lähti mukaan.

Haava julkaistiin vuonna 2016. Sanan mielestä se on tähänastisista kappaleista henkilökohtaisin ja vilpittömin.

Surun purkaminen musiikiksi on saanut myös pahanilkiset ihmiset liikkeelle. Sanaa on syytetty kuolemalla rahastamisesta.

– Musiikki on tunteita ja teen musiikkia niistä tunteista, joita minulla on. Haava auttoi minua surussa ja se on ollut monelle muullekin voimaa antava kappale.

Vuonna 2016 julkaistu Haava käänsi musiikkiuran suunnan. Sana sanoo lopettaneensa sen myötä ainaisen muiden miellyttämisen. Hän päätti tehdä sellaista musiikkia kuin itse haluaa.

Vuonna 2017 Sana sai lauluparikseen Aikakoneen Sanin kappaleeseen Mikä-mikä-maa. Kesäkuussa 2017 julkaistiin ensimmäinen sinkku Lelupoika uuden tuotantotiimin kanssa. Sillä tehtiin selkeä ero vanhan ja uuden Sanan välille.

Kappale edustaa hänen mukaansa sellaista musiikkityyliä, jota hän haluaa tästä lähtien tehdä. Sen jälkeen ovat ilmestyneet Ainoo mitä pyydän joulukuussa 2017 ja Aki Tykin kanssa tehty Pelon hetkellä tänä vuonna.

Sana on ammentanut karuista kokemuksistaan lyriikoihinsa.

Musiikkiuran palaset ovat loksahtaneet nyt kohdalleen. Sana sanoo löytäneensä oman, selkeän linjan. Uusi kappale julkaistaan vielä kesän aikana

– Nuorempana sain jäätävää palautetta kun edustin genreä, jossa ei ollut muita mimmiräppäreitä kuin Mariska ja minä. Levy-yhtiöt yrittivät muokata minua suuntaan jos toiseen ja loppujen lopuksi saattoi kulua parikin vuotta, ettei musiikkiura mennyt yhtään eteenpäin, hän harmittelee.

Elämä Oulussa on mallillaan. Sana on juuri allekirjoittanut kauppapaperit omasta asunnosta avopuolisonsa Nikon kanssa. Pariskunta muuttaa neljän kissansa kanssa omaan rivitaloon Metsokankaalle.

Kesän työtilannekin näyttää hyvältä. Sana jatkaa ”Oulun parhaan ravintolan” Sarkan karaokevetäjänä. Hänet on myös kutsuttu juontajaksi ja esiintyjäksi Rovaniemelle Simerockiin. Myös kotikaupungin Qstockissa on luvassa keikka.

– Nyt kaikki unelmani ovat lähellä toteutua – tätä sanomaa haluaisin välittää eteenpäin. Haluaisin kertoa, että vaikka nyt on hankalaa, niin sinä selviät, sinä olet vielä jonain päivänä onnellisempi ja vahvempi, aivan kuten minäkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?