Koodikärpät työllistää yli 200 nuorta tekniikan parissa – Essi, 17: ”Täällä saan kokemusta koneitten kanssa työskentelemisestä”

Koodikärpät on nuorten kesätyötapahtuma.

Essi Meriläinen ja Inka Holman uskovat, että opituista taidoista on hyötyä myöhemmin.

8.6.2018 19:28

Koodauksen opiskeleminen ja tietokoneiden kanssa värkkääminen saivat Essi Meriläisen ja Inka Holman hakeutumaan kesätöihin Koodikärppiin. Oulun yliopiston Fab Labin tiloissa voi työskennellä ohjelmoinnin, robotiikan ja grafiikan parissa kahden viikon pituisessa kesätyössä.

Essi ja Inka ovat jo päässeet lähikosketuksiin tietotekniikan ihmeiden kanssa. Yli kolmemetristä Teraleon-robottiakin tytöt ovat jo moikanneet. Väriä vaihtava ja sähkömoottoreiden voimin liikkuva robotti on ollut hellän hoivailun ja rakentelun kohteena vuodesta 2016 lähtien.

– Kaikenlainen tekniikka on kiinnostavaa ja täällä saan kokemusta koneitten ja tietokoneitten kanssa työskentelemisestä. Opiskelen lukiossa pitkää matikkaa, fysiikkaa ja kemiaa, se laajentaa hakumahdollisuuksia lukion jälkeen, Essi pohtii.

Essi Meriläinen ja Inka Holman ovat jo päässeet lähikosketuksiin tietotekniikan ihmeiden kanssa.

17-vuotias Essi opiskelee Madetojan musiikkilukiossa, sillä hän harrastaa musiikkia. Tulevaisuuden ammatin hän toivoo kuitenkin löytyvän tietotekniikan tai lääketieteen puolelta.

– Koodikärpissä kiinnostaa ohjelmointi sekä 3D-tulostaminen ja se miten sitä voidaan hyödyntää lääketieteessä, hän toteaa.

16-vuotias Inka haaveilee arkkitehdin tai graafisen suunnittelijan ammateista. Kahden viikon kesätyöhön hän haki teknisen kiinnostuksen takia.

– Tekniikka yleensäkin on kiinnostavaa. Haluan tietää mitä kaikkea tietokoneella voi tehdä. Koodauskin kiinnostaa, Inka kertoo.

Koodikärpät on tekniikan alan kesätyötapahtuma, joka on suunnattu 15-17-vuotiaille, tekniikasta kiinnostuneille nuorille. Kesätyötapahtumalla halutaan rohkaista nuoria lähtemään opiskelemaan tekniikan alaa mahdollistamalla ensikosketus tekniikan alan töihin.

– Tänä kesänä mukana on 209 nuorta. Viime kesänä heitä oli 80, joten määrässä on huomattava lisäys. Saimme yliopistolta tukea ja pystyimme palkkaamaan lisää ohjaajia, kertoo robotiikan vastuukouluttaja ja Teraleon-robotin isä Jani Lehtovirta Buutti Oy:stä.

Robotiikan vastuukouluttaja Jani Lehtovirta vakuuttaa, että ainoa mitä tarvitaan aloittamiseen on aito innostus.

Kesän 2018 aikana Koodikärpät työllistää nuoria erilaisien ohjelmointi-, robotiikka-ja grafiikkaprojektien parissa. Koodikärppien tarkoitus on pitkäjänteisesti lisätä tekniikan alan osaamista ja tukea nuoria heidän ensiaskelissaan alalla.

– Osallistujilta edellytämme ainoastaan aitoa innostusta ja kiinnostusta tekniikan alaa kohtaan, Lehtovirta huomauttaa.

Kesän aikana muutetaan Android-puhelin virtuaalitodellisuuspeliohjaimeksi, ohjelmoidaan PC- tai mobiilipelejä, suunnitellaan webbiapplikaatio, tehdään videopeligrafiikkaa, toteutetaan IoT-projekti ja jatketaan Teraleon-robotin kehittämistä.

Lisää Oulun seudun uutisia löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?