Pullonkerääjille helppoa rahaa tiedossa – panttiparkkeja kesän ajan Oulun keskustassa

Oulun keskustan alueella voi kesän ajan jättää tyhjän tölkin tai pullon panttiparkkiin.

7.6.2018 13:27

Putkimaisia telineitä on ilmestynyt puistoihin ja kaduille. Tavoitteena on edistää kaupungin siisteyttä.

Panttiparkki on teline, johon juoman juonut voi jättää pullon tai tölkin, ja josta toinen voi napata sen palautettavaksi kauppaan ja kerätä panttirahat taskuunsa. Panttiparkki on helppo käyttää sekä palauttajalle että pullon tai tölkin kerääjille. Telineessä on sivuun kääntyvä pohjakappale, jonka ansiosta lieriöön kertyneet pakkaukset saa helposti talteen.

Kokeilun toteuttavat Oulun kaupunki ja juomapakkausten kierrätystä Suomessa hallinnoiva Palpa.

Pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa maailman parhaat: yli yhdeksän kymmenestä ostetusta juomapakkauksesta palautuu takaisin kierrätykseen. Järjestelmä toimii, koska suomalaiset ovat tunnollisia pullojen ja tölkkien palauttajia.

– Juomapakkausten palautusjärjestelmä on kiertotaloutta parhaimmillaan. Järjestelmän kautta kerätty materiaali on hyvää ja tasalaatuista, ja siksi se saadaan hyödynnettyä tehokkaasti uudelleen esimerkiksi uusina juomapakkauksina, kertoo Palpan viestinnästä vastaava johtaja Tommi Vihavainen.

Roskis ei ole pantilliselle juomapakkaukselle oikea paikka, sillä sekajätteen joukosta pakkauksia ei voi kerätä takaisin kiertoon. Pullot ja tölkit katuroskiksessa voivat myös aiheuttaa työtä kaupungin puhtaanapidolle.

– Juomapakkausten kerääminen roska-astioista on ongelmallista, sillä roskat leviävät helposti ympäristöön. Jäämmekin mielenkiinnolla seuraamaan, kuinka panttiparkki-kokeilu lähtee Oulussa käyntiin, toteaa Oulun kaupungin kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen.

Suomessa panttiparkkeja on käytössä myös Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Kokemukset ovat olleet erinomaisia. Maailmalla panttiparkkeja on käytössä muun muassa Ruotsissa monissa eri kaupungeissa sekä Saksassa.

Panttiparkki Oulussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?