Petter Kukkonen julkaisi pysäyttävän viestin Pekingissä – nyt Mika Lehtimäki riensi tueksi: ”Lopeta itseruoskinta!”

Mika Lehtimäki tukee olympiakisoissa rajusti pettynyttä Petter Kukkosta ja toivoo tämän jatkavan suomalaisen huippu-urheilun parissa.

Olympiakomitean huippu-urheilupomon Mika Lehtimäen (oikealla alhaalla) mielestä väistyvän päävalmentajan Petter Kukkosen pitää välittömästi lopettaa itseruoskintansa.

17.2. 11:17

Yhdistetyn päävalmentajana keväällä 2012 aloittanut Petter Kukkonen valmensi torstaina urheilijoitaan arvokisatasoisessa kilpailussa 30:nnen ja viimeisen kerran. Pekingin kisojen yhdistetty päättyi joukkuekilpailuun.

Kun laji viime vuonna Ilkka Herolan MM-hopealla palasi 14 vuoden tauon jälkeen arvokisoissa mitalitasolle, Pekingin olympiakisoihin ladattiin rajusti odotuksia. Parhaaksi saavutukseksi jäi kuitenkin Herolan 6. sija normaalimäen kilpailussa.

Lue lisää: Yhdistetyn päävalmentajalta Petter Kukkoselta musertava viesti olympiapettymyksen jälkeen: ”Kaikki työ täydellisen turhaan”

Kun vuoden 2026 talviolympiakisat järjestetään Italiassa, Suomen samassa maassa saavuttamasta tuoreimmasta olympiamitalista tulee kuluneeksi jo 20 vuotta.

Suomalaisten epäonnistuttua tiistaina suurmäen kilpailussa Kukkonen sukelsi todella mustiin vesiin. Hän lähetti Ilta-Sanomille seuraavan tekstiviestin: ”En pysty vastaamaan mitään. Kaikki on käytetty ja olen ihan tyhjä. Intohimo on mennyt. En valmenna enää ikinä yhtään mitään.”

Arvokisatasolla päävalmentaja Petter Kukkosen (oik.) työ huipentui 2021 Oberstdorfin MM-kisoissa. Ilkka Herola saavutti yhdistetyn normaalimäen kilpailussa hopeamitalin.

Kun päävalmentaja hetken päästä kirjoitti samat sanat viestipalvelu Twitteriin, myötäelämisen määrä oli valtava. Myötäeläjiin liittyi torstaina myös Kukkosen erittäin hyvin tunteva urheilujohtaja, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

– ”Pede” on tehnyt suurenmoisen työn lajinsa parissa, kun mietitään lähtökohtaa 2012. Kun arjen kovan työn huipennus ei tuota tavoiteltua tulosta, tuo on luonnollinen hetken reaktio. Sanoisin, että lopeta itseruoskinta. Aihetta siihen ei ole, sanoi Lehtimäki, joka oli Pekingissä matkalla naisleijonien pronssipäivällisen isännäksi.

Kukkosen ”uhkaukseen” lopettaa valmentaminen kokonaan paljon pettyneitä valmentajia ja urheilijoita tavannut Lehtimäki kehottaa suhtautumaan rauhallisesti.

– Päätös on tietysti hänen. Mutta miehelle on varmasti suomalaisessa huippu-urheilussa edelleen käyttöä, ja hän tietää minun mielipiteeni asiasta.

Lehtimäki haluaa nostaa Kukkosesta esiin yhden aivan erityisen arvon.

– Hän on pitänyt läpi vuosien yhdistetyn myös median silmissä erittäin kiinnostavana urheilumuotona. Se johtuu urheilijoiden suoritusten lisäksi siitä, että Pede osaa ainutlaatuisella tavalla avata huippu-urheilun prosesseja ja arkea niin, että kansa ymmärtää, mistä on kyse.

Jos Kukkosen päätös jättää huippu-urheiluvalmentaminen pysyvästi pitää, Lehtimäki ei heitä ensimmäistä kiveä.

– Sellaista päätöstä ei kannata arvostella, jos ei itse tiedä, mitä merkitsee pyöriä siinä armottomassa lingossa sen parisataa matkapäivää joka vuosi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?