Tällainen on trimetatsidiini, josta 15-vuotias luistelu­sensaatio Kamila Valijeva jäi kiinni – asiantuntija kertoo miten kiistelty aine vaikuttaa

Trimetatsidiinin hyödystä urheilussa ei ole vedenpitävää näyttöä, kertoo Suekin asiantuntija Pekka Rauhala.

Kamila Valieva harjoitteli tavalliseen tapaansa sen jälkeen, kun tieto positiivisesta dopingtestistä oli tullut julkisuuteen perjantaina 11. helmikuuta 2022.

Taitoluistelun nuori venäläistähti Kamila Valijeva antoi ennen Pekingin olympialaisia dopingnäytteen, joka sisälsi kiellettyä trimetatsidiini-lääkevalmistetta.

Valijevan käryn vahvisti kansainvälinen riippumaton testausjärjestö ITA. Vasta 15-vuotias luistelija antoi kiellettyä ainetta sisältävän näytteen joulupäivänä järjestetyssä kansallisessa kilpailussa.

Lue lisää: Kiira Korvelta yksiselitteinen reaktio 15-vuotiaan Kamila Valijevan dopingkäryyn – nimeää tilanteeseen selkeän syypään

Trimetatsidiinia on käytetty erityisesti sepelvaltimotaudin hoitoon. Lisäksi sitä on määrätty huimauksen, tinnituksen ja verisuoniongelmista johtuvien näkökenttähäiriöiden hoitamiseen.

Aine on Maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listalla, koska sillä uskotaan olevan mahdollisesti verenkiertoa parantava ja kestävyyttä lisäävä vaikutus.

Trimetatsidiini on kielletty urheilijoilta kaikkina aikoina, myös kilpailujen ulkopuolella.

Selvää näyttöä urheilussa suoritusta parantavasta vaikutuksesta ei kuitenkaan ole, kertoo Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala.

– Trimetatsidiini muuttaa aineenvaihduntaa niin, että energiana käytetään enemmän sokeria, jolloin sydämen toiminta paranee sepelvaltimotaudista kärsivillä. Samalla tavalla on oletettu, että se saattaisi parantaa sydämen funktiota myös urheilussa, mutta kovaa dataa tästä ei ole, Rauhala sanoo.

Rauhala kertoo, että yhdessä kiinalais­tutkimuksessa urheilijat olivat kokeneet trimetatsidiinista olleen hyötyä korkealle paikalle siirryttäessä ja tuohon siirtymään liittyvän väsymyksen torjumisessa.

Trimetatsidiini lisättiin urheilussa kiellettyjen piristeiden listalle vuoden 2014 alussa. Vielä saman vuoden aikana sen käytöstä jäivät kiinni ukrainalaishiihtäjä Marina Lisogor ja kiinalainen uinnin moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Sun Yang.

Sun kertoi saaneensa trimetatsidiinia sisältänyttä lääkettä vuosien ajan rytmihäiriöiden vuoksi. Kiinan antidoping­toimisto Chinada kommentoi, ettei Sunin käry ollut ”kovinkaan vakava tai välinpitämätön”, ja tähti selvisi rikkomuksestaan kolmen kuukauden kilpailukiellolla.

Lue lisää: Yksi ominaisuus erottaa venäläisen ihmelapsen Kamila Valijevan, 15, kaikista muista

Euroopan lääkevirasto suositteli jo vuonna 2012, ettei lääkäreiden tulisi enää määrätä trimetatsidiinia tinnitukseen, huimaukseen tai näkökenttähäiriöihin.

Aineen oli kerrottu aiheuttavan joillekin ihmisille liikehäiriöitä ja Parkinsonin taudin kaltaisia oireita.

Rauhalan mukaan Suomessa trimetatsidiini ei ole ollut lainkaan markkinoilla.

Kamila Valijeva (vasemmalta) juhli maanantaina Venäjän olympiakomitean joukkueen saavuttamaa taitoluistelum joukkuekilpailun olympiakultaa yhdessä Mark Kondratjukin, Anastasija Mišinan, Aleksandr Galliamovin, Victoria Sinitsinan ja Nikita Katsalapovin kanssa.

Valijeva ehti jo olla mukana voittamassa taitoluistelun joukkuekilpailua.

Luistelija sai tiedon positiivisesta näytteestään tiistaina 8. helmikuuta, heti seuraavana päivänä voittoisan joukkuekilpailun jälkeen.

Venäjän antidopingtoimisto Rusada määräsi Valijevan väliaikaiseen kilpailukieltoon, jonka se kuitenkin kumosi vain päivää myöhemmin Valijevan tekemän valituksen myötä.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK valitti Rusadan päätöksestä Urheilun välitystuomioistuimeen CASiin. KOK halusi päätöksen asiasta ennen ensi tiistaina alkavaa naisten henkilökohtaista kilpailua.

CAS ilmoitti päätöksestään maanantaina 14. helmikuuta. Sen mukaan Valijevaa ei tarvitse asettaa väliaikaiseen kilpailukieltoon. CAS ei ottanut kantaa dopingtapauksen yksityiskohtiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?