Kiira Korvelta yksiselitteinen reaktio 15-vuotiaan Kamila Valijevan dopingkäryyn – nimeää tilanteeseen selkeän syypään

Kiira Korven mukaan vastuuta dopingepäilystä ei voida sysätä 15-vuotiaan urheilijan harteille.

Kiira Korpi kertoo olevansa hyvin surullinen Kamila Valijevan tilanteesta.

11.2.2022 18:24

Keskiviikkona taitoluistelumaailmaa järisytti tieto lajin 15-vuotiaan supertähden Kamila Valijevan dopingepäilystä. Hallitseva Euroopan mestari lähti olympialaisiin ennakkosuosikkina, mutta nyt häntä uhkaa kilpailukielto ensi viikon yksilökilpailuun.

Taitoluistelun kolminkertainen EM-mitalisti Kiira Korpi, 33, kuvailee nuoren venäläisurheilijan tilannetta kaikin puolin surulliseksi.

– Olen todella surullinen ja vihainen Kamilan sekä kaikkien näiden lapsiurheilijoiden puolesta, jotka joutuvat tämän voittoa hinnalla millä hyvänsä tavoittelevan systeemin uhreiksi, Korpi lataa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Korven mukaan vastuuta dopingrikkeestä ei tule sysätä 15-vuotiaan tähtiluistelijan harteille. Suurimpia syypäitä tilanteeseen ovat Valijevan ympärillä työskennelleet aikuiset.

– Kun on alaikäinen kyseessä, päävastuu pitäisi olla niillä ympärillä olleilla aikuisilla sekä koko valmennusjärjestelmällä, joka kannustaa tavoittelemaan menestystä kyseenalaisin keinoin.

Kamila Valijeva (oik.) oli mukana taitoluistelun joukkuekilpailussa kultaa voittaneessa Venäjän olympiakomitean joukkueessa.

Entinen luistelutähti kertoo olevansa huolissaan siitä, miten valtaisat menestyspaineet ja nyt käynnissä oleva kohu vaikuttavat nuoren Valijevan psyykeeseen.

– Onneksi Kansainvälinen luisteluliitto ISU suunnittelee vakavasti arvokilpailujen ikärajan nostamista, Korpi huomauttaa.

Tällä hetkellä ikäraja aikuisten kilpailuihin on 15 vuotta.

Korpi itse kilpaili olympialaisissa ensi kertaa vuonna 2006 vain 17-vuotiaana.

– Vaikka en taistellut silloin mitaleista, enkä todellakaan joutunut samanlaiseen valokeilaan kuin Valijeva, pystyn ehkä jossain määrin ymmärtämään nuoren urheilijan tuntemuksia.

– Tietenkin jotkut teinit saattavat olla vähän kehittyneempiä, mutta itse olin 17-vuotiaana vielä psyykkisesti aika kesken, enkä ollut välttämättä vielä ihan valmis sellaiseen pyöritykseen.

Korpi kuvailee Valijevaa upeaksi urheilijaksi, joka on joutunut viettämään lapsuutensa ja nuoruutensa järkyttävän vaativassa harjoitusympäristössä.

Kiira Korpi toivoo, että taitoluisteluyhteisöt voisivat ottaa oppia Kamila Valijevan tapauksesta.

Nyt esiin tullutta dopingepäilyä Korpi pitää pelkkänä jäävuoren huippuna.

– Doping on vain yksi ongelma, vaikkakin hyvin suuri ja vakava sellainen. Se on osa laajempaa kuvaa, jossa lapsiurheilijat joutuvat nuoresta asti hyvin epäinhimilliseen harjoitusympäristöön.

Korpi kertoo, että epäterveitä harjoitusympäristöjä löytyy Venäjältä erityisesti tiettyjen valmentajien taitoluistelukouluista. Samalla hän muistuttaa, että vastaavia ongelmia löytyy myös monien muiden maiden luisteluyhteisöistä.

– Puhun ympäristöstä, jossa ei toimita urheilijan terveys edellä. Kun syömistä, juomista ja painoa tarkkaillaan liiallisuuksiin ja nuoret urheilijat laitetaan harjoittelemaan neloishyppyjä pienestä asti, tulee helposti fyysisiä ja henkisiä loukkaantumisia.

Korven mukaan tällainen menestykseen hinnalla millä hyvänsä tähtäävä harjoittelukulttuuri on koitunut jo liian monen nuoren luistelijan kohtaloksi.

– Monet luistelijat ovat jo 17-vuotiaana fyysisesti ja henkisesti niin rikki, etteivät he enää pysty jatkamaan uraansa.

Kamila Valijeva on yksi maailman parhaista taitoluistelijoista.

Vaikka Valijevaan kohdistuva dopingepäily saa Korven hyvin surulliseksi, hän toteaa, että se tarjoaa hyvän mahdollisuuden taitoluistelukulttuurin kehittämiselle.

– Viimeistään nyt on pakko tuoda taitoluistelukulttuuriin lisää sellaisia yhteisöjä, joissa urheilijalla on itsellään valta omaan kehoonsa.

– Heti luistelukoulusta asti pitäisi ottaa käyttöön toimintatapa, jossa tavoitellaan urheilijan terveyttä, kestävyyttä ja menestystä pitkällä aikavälillä.

Korven mukaan valmennuskulttuurin laaja muutos tekisi hyvää myös koko lajin imagolle.

– Kun huippunaisluistelijoiden urat loppuvat hyvin nuorina, yleisö ei ehdi kiintyä heihin pitkäksi aikaa.

Kiira Korpi lähti Torinon olympialaisiin vain 17-vuotiaana.

Vaikka tieto Kamila Valijevan positiivisesta dopingnäytteestä tuli ilmi vasta tällä viikolla, näyte annettiin jo joulukuussa Pietarissa järjestettyjen kansallisten taitoluistelukilpailujen yhteydessä.

Aftonbladetin mukaan näyte lähetettiin analysoitavaksi ruotsalaislaboratorioon, joka ilmoitti löydöksestään eteenpäin.

Venäläisluistelijan antama näyte sisälsi trimetatsidiini-nimistä lääkevalmistetta, jota käytetään erityisesti sepelvaltimotaudin hoitoon. Kyseinen lääkeaine on päätynyt Maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listalle, sillä se saattaa parantaa verenkiertoa ja lisätä kestävyyttä.

Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) lääketieteellisen asiantuntija Pekka Rauhala kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei ole olemassa selvää näyttöä siitä, että trimetatsidiini parantaisi urheilusuorituksia.

– Trimetatsidiini muuttaa aineenvaihduntaa niin, että energiana käytetään enemmän sokeria, jolloin sydämen toiminta paranee sepelvaltimotaudista kärsivillä. Samalla tavalla on oletettu, että se saattaisi parantaa sydämen funktiota myös urheilussa, mutta kovaa dataa tästä ei ole, Rauhala kertoi HS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?