Venäläinen tähtiluistelija Kamila Valijeva, 15, jäi kiinni dopingista – miten käy kultamitalien?

Riippumaton testausjärjestö ITA vahvistaa käryn. Asiaa käsitellään seuraavaksi urheilun välitystuomioistuimessa CAS:ssa.

Taitoluistelun 15-vuotias supertähti Kamila Valijeva harjoitteli perjantaina 11. helmikuuta normaalisti, vaikka hänen ympärillään velloo Pekingin olympialaisten ensimmäinen dopingkohu.

11.2.2022 6:55

Taitoluistelun 15-vuotias supertähti Kamila Valijeva on jäänyt kiinni dopingin käytöstä Pekingin olympialaisten alla, uutistoimistot AFP ja Reuters kertoivat varhain perjantaiaamuna.

Asian vahvisti kansainvälinen riippumaton testausjärjestö ITA. Valijeva antoi trimetatsidiini-nimistä lääkevalmistetta sisältävän dopingnäytteen 25. joulukuuta kansallisissa taitoluistelukisoissa.

Trimetatsidiinia käytetään esimerkiksi angiinan hoitoon sekä huimauksen, tinnituksen ja näkökenttähäiriöiden hoitoon silloin, kun ne johtuvat verisuoniongelmista.

Lääkeaine on Maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listalla, koska se voi parantaa verenkiertoa ja lisätä kestävyyttä.

Valijeva sai tiedon positiivisesta dopingnäytteestään tiistaina 8. helmikuuta, minkä jälkeen Venäjän antidopingtoimisto Rusada määräsi Valijevan väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Kielto olisi sulkenut Valijevan pois olympialaisista, mutta urheilija riitautti päätöksen ja kielto kumottiin 9. helmikuuta. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on valittanut Rusadan päätöksestä.

– KOK käyttää valitusoikeuttaan, koska tarvitsee päätöksen ennen seuraavaa kilpailua, johon urheilijan on määrä osallistua, ITA sanoi ensi viikon tiistaina eli 15. helmikuuta alkavaan henkilökohtaiseen kisaan viitaten.

Valituksen käsittelee urheilun välitystuomioistuin (CAS).

KOK:n edustaja kertoi Reutersille, ettei järjestö kommentoi ”aktiivista tapausta” ennen kuin se päättyy. Edustaja kuitenkin myöntää, etteivät vastaavat tapaukset ole eduksi olympialaisille.

Valijeva ehti jo voittaa maanantaina taitoluistelun joukkuekilpailun, mutta kultamitalien kohtalo on vielä epäselvä. Palkintojenjakoa on lykätty tiistaista asti.

Venäläisurheilijat kilpailevat olympialaisissa Venäjän olympiakomitean tunnuksen alla. Maan osallistuminen Venäjän nimellä on kielletty valtiojohtoisen dopingohjelman paljastuttua Sotshin olympialaisten jälkeen.

KOK:n edustajan mukaan järjestö on ollut ”kova, mutta tarkoituksenmukainen” Venäjää kohtaan. Samalla edustaja muistuttaa KOK:n nollatoleranssista dopingin suhteen.

Valijeva voitti tammikuussa taitoluistelun Euroopan mestaruuden ylivoimaisen esityksen jälkeen.

Pekingin joukkuekilpailussa hän hyppäsi ensimmäisenä naisena onnistuneen neloishypyn olympialaisissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?