Kommentti: Yksi somevastaus paljasti karulla tavalla, kuinka pihalla Kiinan kultainen teinitähti on

Olympiakultaa voittanut Kiinan freestylehiihtäjä Gu Ailing ei taida tajuta, minkälaisen maan kilpeä hän kiillottaa innokkaasti, kirjoittaa Mikko Knuuttila.

Gu Ailing nousi supersuosioon Kiinassa voitettuaan freestylehiihdon kultaa big airissa.

11.2.2022 7:00

18-vuotiasta urheilijaa on julma kritisoida.

18-vuotiasta urheilijaa on erityisen julma kritisoida yhden hänen sosiaaliseen mediaan kirjoittamansa kommentin perusteella.

Silti en voi itselleni mitään. Sen verran pöyristyin nähtyäni, mitä Kiinan olympiakultamitalisti Gu Ailing vastasi häntä Instagramissa kritisoineelle käyttäjälle.

Kommentoija kysyi, miksi Yhdysvalloissa syntynyt ja kasvanut Gu voi käyttää Instagramia, joka on Kiinassa kielletty sovellus ja jonne pääsyn Kiinan ”suuri palomuuri” blokkaa armotta.

Käyttäjän mielestä Gu nauttii etuoikeuksia, joita muut kiinalaiset eivät saa. Chan myös kehotti Guta puhumaan niiden miljoonien kiinalaisten puolesta, jotka eivät saa käyttää nettiä vapaasti.

Näin Gu vastasi:

– Kuka tahansa voi ladata VPN:n [virtuaallisen erityisverkon, jonka avulla suuren palomuurin voi ylittää]. Niitä saa kirjaimellisesti ilmaiseksi App Storesta [Applen sovelluskauppa], Gu kirjoitti peukkuemojin kera.

Kaliforniassa asuva ja varmastikin yhdysvaltalaista puhelinta käyttävä Gu oli väärässä. Hän ei näytä tietävän, että Apple poisti VPN-applikaatiot kiinalaisesta kaupastaan jo viisi vuotta sitten sensuuriviranomaisten vaatimuksesta.

Puhumattakaan siitä, että puhelimesta löytyvä VPN-applikaatio on riittänyt perusteeksi sille, että kansalainen voidaan passittaa uudelleenkoulutusleirille Xinjiangin maakunnassa, jossa Kiina sortaa julmasti uiguurivähemmistöään.

Gu on itse sanonut haluavansa käyttää ääntään ”saadakseen mahdollisimman paljon positiivista muutosta aikaan, niille äänille, jotka haluavat kuunnella minua”. Sitaattia on innolla toisteltu myös Kiinan valtionmediassa.

Onko 18-vuotias etuoikeutettu suksitähti pihalla Kiinan epäkohdista vai eikö hän vain välitä niistä? Uskon ja toivon ensimmäisen vaihtoehdon olevan totta. Sitä saattaa tukea Gun kotikasvatus.

Lue lisää: Pekingin kultamitalistin kohupäätös saa edelleen lokaa Yhdysvalloissa – ”En voi sille mitään”

Vaikka Gu kasvoi Kaliforniassa, hänet kasvattivat hänen äitinsä ja isoäitinsä, joka ennen eläkkeelle jäämistään oli puoluekaaderi Kiinan liikenneministeriössä.

Kiinan valtiontelevision vuonna 2018 esittämä dokumentti Gusta alkaa kohtauksella, jossa 13-vuotias urheilija ajaa taksilla Tiananmenin aukiolla ja lukee äitinsä pyynnöstä ääneen aukiolla olevia iskulauseita:

– Kauan eläköön Kiinan kommunistinen puolue! Gu Ailing tavaa.

Gun äiti Gu Yan kysyy tyttäreltään, kuka on mies porttia korostavassa muotokuvassa.

Mao Zedong! Gu Ailing vastaa ja purskahtaa iloiseen nauruun.

Kotikasvatuksessa on siis tuskin puhuttu niistä kymmenistä miljoonista kuolonuhreista, joita Maon masinoimat suuri harppaus ja kulttuurivallankumous tuottivat. Samalla tavalla on varmaan unohdettu Kiinan nykyhallinnon uhrit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?