Eileen Gu vastaili median kysymyksiin voitettuaan freestylen big air -kilpailun kultaa.

Pekingin kultamitalistin kohupäätös saa edelleen lokaa Yhdysvalloissa – ”En voi sille mitään”

Kolme vuotta sitten Eileen Gu seisoi Kiinan edustusasussa vain viikko sen jälkeen, kun hän oli laulanut Yhdysvaltain kansallislaulua maailmancupin finaalin ylimmällä palkintopallilla.


10.2.2022 6:45

Eileen Gu, 18, on ollut yksi olympialaisten kasvoista kaikkialla. Ennen Pekingin kisoja hän esiintyi Voguen kansikuvissa sekä Victoria’s Secretin, Louis Vuittonin ja Tiffanyn mainoksissa. Ja nyt hän on Kiinan oma kultamitalisti Pekingin olympialaisissa.

Kaliforniassa syntynyt Eileen Gu, Kiinan juhlima Gu Ailing, voitti freestylehiihdon big air -kilpailun maanantaiaamuna Suomen aikaa. Eikä menestys jää välttämättä siihen, sillä hänen on ennakoitu voittavan kaikissa kolmessa freestylehiihdon lajissa eli myös slopestylessa ja halfpipessa.

Ennen Guta vain yksi kiinalaisurheilija on pystynyt voittamaan kolme kultamitalia samoissa kisoissa, kun Wang Meng voitti kaukalopikaluistelussa kolmesti Vancouverin olympialaisissa 2010.

Maanantain finaalissa Gu romahti polvilleen lumeen viimeisen hyppynsä jälkeen, hautasi kasvonsa hanskojensa taakse ja huusi sen jälkeen ilosta. Viimeisen kierroksen hyppy varmisti hänen uransa ensimmäisen olympialaisen kultamitalin.

– Se oli elämäni paras hetki. En voi uskoa, mitä juuri tapahtui, Eileen Gu sanoi kilpailun jälkeen.

Eileen Gu kilpailemassa big air -finaalissa.

Gun on nyt Kiinan ensimmäinen kultamitalisti freestylehiihdossa. Ja se menestys herättää edelleen närää ja antipatioita hänen synnyinmaassaan Yhdysvalloissa, jossa Gu syntyi 18 vuotta sitten. Jo ennen olympialaisia Gu sai osakseen pilkkaa ja lokaa Yhdysvaltain edustusoikeuden vaihtamisesta Kiinaan. Konservatiivisella Fox-televisiokanavalla häntä syytettiin kiittämättömäksi petturiksi.

Urheilussa edustusoikeuksia on vaihdettu maasta toiseen iät ja ajat.

Yhdysvallat on juhlinut omina sankareinaan esimerkiksi kenialais-amerikkalaista Osakan yleisurheilun MM-kisojen kaksinkertaista kultamitalistia Bernard Lagatia, Atlantan olympialaisissa koripallon kultaa voittanutta nigerialaisamerikkalaista Hakeem Olajuwonia ja naisten sulkapallon maailmanlistan 15. sijalla olevaa Beiwen Zhangia, joka vaihtoi yhdeksän vuotta sitten edustusoikeutensa Kiinasta Yhdysvaltoihin.

He kaikki ovat esimerkkejä urheilijoista, jotka ovat syntyneet muualla kuin Yhdysvalloissa.

Gun loikkaus Yhdysvalloista Kiinaan on kuitenkin osunut erityisen arkaan paikkaan, kun samaan aikaan geopoliittinen jännite on kiristynyt Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Gu joutuu edelleen vastaamaan kysymyksiin edustusoikeuden vaihdosta, vaikka vaihto tapahtui jo kolme vuotta sitten.

Economist-lehti kertoi pitkässä artikkelissa, miten Gun edustusoikeuden vaihto tapahtui vuonna 2019.

Tammikuussa 2019 hän voitti Italiassa 15-vuotiaana maailmancupin finaalin ensimmäisen kerran. Helmikuun 1. päivänä eli vain viikko sen jälkeen, kun hän oli laulanut Yhdysvaltain kansallislaulua palkintokorokkeella Italiassa, Gu oli jo Kiinassa.

Economist kertoi, kuinka ”yhdysvaltalainen teini oli pukeutuneena Kiinan punavalkoiseen univormuun kansallisessa talviurheilukeskuksessa. Gu oli eturivissä, vain metrien päässä Xi Jinpingistä, Kiinan johtajasta. Tämä on kerran vuosisadassa -tilaisuus, Xi kertoi urheilijoille”. Tästä kohtaamisesta Gu itse on vaiennut.

Kesäkuussa 2019 Gu kertoi päätöksestään Weibossa, Kiinan versiossa Twitteristä.

– Olen ylpeä edustaessani Kiinaa Pekingin olympialaissa. Toivon, että urheilu voi olla keino, jolla Kiina ja Yhdysvallat voivat parantaa yhteydenpitoaan, ymmärrystään ja ystävyyttään. Peking, olen tulossa.

Vain tuntia myöhemmin hän kirjoitti uuden viestin kuin olisi astumassa palvelukseen.

– Kiinalainen freestylehiihtäjä Gu Ailing ilmoittautuu, viesti kertoi.

Sitä ei ole kuitenkaan kerrottu, onko Gu vaihtanut myös kansalaisuutensa. Kiinan lakien mukaan hänen olisi pitänyt luopua Yhdysvaltojen kansalaisuudestaan ennen kuin hän täytti 18 vuotta viime syyskuussa. Jos hän ei ole joutunut luopumaan Yhdysvaltojen passistaan, kyseessä olisi harvinainen myönnytys Kiinalta.

Viikko ennen Gun ilmoitusta hänen äitinsä Gu Yan oli rekisteröinyt uuden yrityksen nimeltä Dream Come Gu. Se oli valmistautumista kaikkiin niihin rahakkaisiin sponsorisopimuksiin, joita Gulle oli luvassa.

Kun Economist kirjoitti olympialaisten ennakkojuttua Gusta, hän ja hänen äitinsä kieltäytyivät haastatteluista. Heidän asianajajansa mukaan perhe olisi halunnut tarkistaa, ettei artikkelissa ole lainkaan kritiikkiä Kiinaa kohtaan.

Gun elämä julkisuudessa oli alkanut paljon aiemmin. Kun Gu oli 12-vuotias, hänen äitinsä antoi Kiinan valtion televisiolle (CCTV) täyden pääsyn heidän elämäänsä. CCTV:n filmiryhmä seurasi Gun elämää Kiinassa ja Yhdysvalloissa vuoden ajan.

– Vietin neljänneksen elämästäni Kiinassa. Kumpikin maa (Yhdysvallat ja Kiina) ovat tehneet minut sellaiseksi kuin olen. Molemmat maat ovat tukeneet minua. En ole suosinut toista toisen kustannuksella. Käytän urheilua yhtenäisyyden voimana enkä jakavana voimana. Jos et ole samaa mieltä, en voi sille mitään, Gu sanoi Independent-lehden mukaan tiistaina.

– Jos ihmiset eivät pidä minusta, se on heidän tappionsa. He eivät koskaan voita olympialaisissa.

Peng Shuai saapui katsomaan big airin finaalia, jonka Eileen Gu voitti.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach keskusteli Peng Shuain kanssa big airin katsomossa. Vieläkään ei tiedetä, mitä Peng Shuaille tarkalleen tapahtui sen jälkeen, kun hän kertoi joutuneensa tunnetun ministerin hyväksikäyttämäksi. Hän katosi julkisuudesta pitkäksi aikaa.

Gun voittoa freestylerinteessä oli katsomassa myös entinen tennispelaaja Peng Shuai, jonka Kiina vaiensi sen jälkeen, kun tämä oli syyttänyt Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Freestylekilpailun katsomossa Peng Shuai istui kansainvälisen olympiakomitean saksalaisen puheenjohtajan Thomas Bachin kanssa, joka kertoi tavanneensa Pengin ikään kuin sattumalta muiden kisakatsomossa olleiden urheilijoiden joukosta. Gulta kysyttiin Pengin läsnäolosta.

– Olen tyytyväinen, että hän on onnellinen ja terve ja jälleen tekemässä asioitaan. Olen iloinen, että hän oli täällä, ja on suuri kunnia, että laajempi urheiluyleisö kiinnittää huomiota freestylehiihtoon, Gu sanoi.

Se, että häneltä kysyttiin Peng Shuain kohtalosta, kertoo siitä, miten Gusta on tullut välikappale Kiinan ja länsimaiden välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?