Haastattelunauhurista tulee tämän tästä poistettua äänitiedostoja rajallisen tallennustilan vuoksi. Yhtä äänitettä olen siellä säilyttänyt jo yli 3,5 vuotta, ja tietystä syystä. Olin päättänyt kuunnella sen uudelleen sinä armon päivänä, jona Therese Johaug siirtää lajinsa ison kummajaisen historiaan ja voittaa ensimmäisen henkilökohtaisen olympiakultansa.
Se päivä koitti vihdoin lauantaina 5. helmikuuta 2022. Nauhurille Johaug taas puhui 2. elokuuta 2018 Lysebotnin vuoren laella Sandnesissa, lounaisessa Norjassa. Hän oli juuri kilpaillut ensimmäisen kerran 18 kuukauden dopingkilpailukieltonsa – palataan siihen myöhemmin – päätyttyä.
Kahden vuoden kilpailutauolta palannut Therese Johaug antoi vastauksen iskukyvystään Lysebotn Opp -rullahiihtokilpailussa elokuun alussa 2018. Ylivoima oli totaalista, ja jokainen tajusi, mitä tuleman pitää.
Iso joukko valioluokan naishiihtäjiä oli mitellyt paremmuudesta 7,5 kilometrin rullahiihdossa (v), jyrkkään yhtämittaiseen ylämäkeen. Blink-kestävyysurheiluviikon kuuluisa hapenottotesti on juuri Johaugin kaltaiselle hiihtäjälle sama kuin äiti soittaisi vellikelloa.
Johaugin iskukyky oli arvoitus, jota pohdittiin laivamatkalla Sandnesista Lysebotnin vuoren juurelle. Päähenkilö oli loistotuulella ja säteili laivan kannella kuin Naantalin aurinko.
Lue lisää: IS tapasi dopingpannasta vapautuneen Therese Johaugin – teki lupauksen suomalaisille
Vastaus kysymyksiin tuli nopeasti. Charlotte Kalla ja Ebba Andersson jäivät vajaan kahden, Ingvild Flugstad Östberg lähes kolmen, Krista Pärmäkoski melkein viiden ja Kaisa Mäkäräinen yli viiden minuutin päähän.
Vaikka korrelaatio jatkoon ei tämänkaltaisesta kesäkauden erikoiskilpailusta ole hiihdossa koskaan luotisuora, iso kuva kirkastui saman tien. Kaikki jatkuisi siitä, mihin se oli 2016 jäänyt.
Aino-Kaisa Saarinen kävi 2016 Livignossa samassa apteekissa kuin Therese Johaug. Haavavoiteen pakkauksesta olisi pitänyt pystyä päättelemään, että huippu-urheilijan kannattaisi välttää kyseistä valmistetta.
Ilta-Sanomille puhui helpottunut ja onnellinen nainen. Johaug kertoi henkisistä ylä- ja alamäistään ja vaikeuksistaan motivoitua tavoitteettomaan harjoitteluun kilpailukiellon alussa. Ihmisenä hän arveli muuttuneensa parempaan suuntaan. Nyt tiedettiin, ettei hän toki urheilijanakaan ollut takapakkia ottanut.
Palataan maaliskuun 3. päivään 2007 ja Sapporoon. Virpi Kuitunen jyrää kohti 30 kilometrin (p) MM-kultaa. Suomalaista ärsyttää perässä sitkeästi roikkuva norjalainen juniori.
Vuonna 2014 Virpi Sarasvuo muisteli Urheilulehdessä Therese Johaugin vinkuneen ”joka hengenvedollaan kuin intiaani”. Lopulta 18-vuotias arvokisadebytantti pystytti tiipiinsä sensaatiomaisesti pronssimitalipallille.
Lähimpänä henkilökohtaista olympiakultaa Therese Johaug oli ennen lauantaita käväissyt Sotshissa 2014. Päätösmatka 30 kilometrin (v) yhteislähtö toi Marit Björgenin perässä hopeaa. Neljänneksi tullut Kerttu Niskanen kävi onnittelemassa norjalaisia kolmoisvoittajia.
Tuolloin näytti kovin epätodennäköiseltä, että tämä urheilija saapuisi olympiakisoihin 15 vuoden kuluttua vailla isointa palkintoa, varsinkin kun matkaan on jo ehtinyt tarttua 10 henkilökohtaista MM-kultaa ja 22 arvokisamitalia.
Se, mitä Norjan hiihtomaajoukkueen lääkärin ja Johaugin välillä 2016 tapahtui, jäänee ikuisesti arvoitukseksi. Saiko Johaug kiellettyä anabolista ainetta juuri haavavoiteesta, joka sekä pakkauksen että tuubin painatuksissa huusi sisältävänsä dopingia? Tämän asianhan kävi ystävällisesti livignolaisessa apteekissa todistamassa kilpasisko Aino-Kaisa Saarinen, joka päivitti myös kuvan valmisteesta sosiaaliseen mediaan. Hän ei ollut Johaugin pannan aikana Norjan suosituin suomalainen, ei edes toiseksi suosituin.
Lue lisää: Tässä on todiste: Aino-Kaisa Saarisen kuva murskaa Johaugin dopingselityksen!
Ottiko Johaug Trofodermin-haavavoidetta tietoisesti vai vahingossa, vai oliko kyse sittenkin jostain ihan muusta? Yhtä kaikki hän sai monipolvisessa ja hinnakkaassa prosessissa Norjan hiihtoliiton lämpimästä tuesta huolimatta melko ankaran rangaistuksen. Väliin jäivät sekä Lahden MM-kisat 2017 että Pyeongchangin olympiakisat 2018 – vaikka juristiensa rohkaisema Johaug kävi Etelä-Korean olympialaduilla jopa omakustanteisella harjoitusleirillä 2017.
Tätä antidopingjärjestelmän lahjahevosta eivät sitten Johaugin menettämissä arvokisoissa katselleet suuhun megauransa jälkipoltteilla ollut Marit Björgen tai Krista Pärmäkoski.
Lue lisää: NRK: Ennätystuloksia takonutta Therese Johaugia ei ole testattu moneen kuukauteen
Johaug oli ollut ennen kohtalokasta näytettään neljä kuukautta testaamatta, käytännössä koko harjoituskauden eli tärkeimmän testausajanjakson.
Ehkäpä se oli lopulta koko jupakan isoin uutinen.
Ja vielä:
Jari Isometsä oli IS:n hiihtoasiantuntija 2013–17. Lahden MM-kisoissa allekirjoittanut ja kollega Marko Lempinen löivät hänen kanssaan saunassa Johaug-vedon. Isometsä ennusti norjalaisen palaavan laduille murskaavana ykkösenä, IS:n edustajat taas yhä huippuna, muttei enää ihan alien-tasoisena. IS:n käteen jäi hopea.