Kuulajätti ylsi sensaatioon – Ryan Crouser näytti kuolleelle isoisälleen kirjoittamaansa viestiä tv-kameroille olympialaisissa - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kuulajätti ylsi sensaatioon – Ryan Crouser näytti kuolleelle isoisälleen kirjoittamaansa viestiä tv-kameroille olympialaisissa

Ryan Crouser voitti Tokiossa olympiakultaa kaikkien aikojen kuulasarjalla. Hän kiitti tuesta hiljattain kuollutta isoisäänsä.

Ryan Crouser näytti kameroille hiljattain kuolleelle isoisälleen kirjoittamaansa viestiä voitettuaan olympiakultaa.

5.8. 9:34

Tokio

Ryan Crouser koki pahan menetyksen juuri ennen olympialaisia.

Crouserin isoisä Larry kuoli vain päivää ennen kuin kuulajätti lähti matkalle Tokioon. Menetyksestä huolimatta Crouser sai pidettyä ajatuksensa kasassa, ja hän sai juhlia olympiavoittajana Tokion olympiastadionilla torstaina.

Crouser kertoi finaalin jälkeen isoisänsä merkityksestä hänen urheilu-uralleen.

– Olin todella pikkuinen, kun työnsin kuulaa ensi kertaa hänen takapihallaan.

– Harjoittelin hänen pihallaan kahdeksasluokkalaiseksi asti. Silloin kuula lensi niin pitkälle, että se meni hänen pihavajansa katosta läpi. Hänellä on ollut iso rooli urallani, ja hänen menettämisensä ennen olympialaisia oli surullista, Crouser sanoi.

Crouserin isoisä menetti kuulonsa viimeisinä vuosinaan. Sen jälkeen kuulajätti kommunikoi hänen kanssaan kirjoittamalla viestejä paperilapuille.

Crouser kirjoitti vielä yhden viestilapun Tokioon saavuttuaan, mutta ennen kisojen alkamista, silloin jo edesmenneelle isoisälleen. Siinä luki:

– Isoisä. Me teimme sen. Olympiavoittaja 2020!

Tällainen oli Ryan Crouserin viestilappu isoisälleen.

Ja olympiafinaalin jälkeen Crouser näytti etukäteen kirjoittamaansa viestilappua liikuttuneena tv-kameroille stadionilla.

– Tunsin, että hän oli täällä hengessä mukana. Hän olisi ollut ylpeä, jos olisi voinut olla paikalla. Ja se on syy tuohon viestiin.

Joulun 2019 jälkeen Crouser ei voinut tavata isoisäänsä puoleentoista vuoteen koronapandemian takia. Kesäkuussa he tapasivat pitkän tauon jälkeen.

Tapaamista ennen Crouser oli rikkonut Randy Barnesin nimissä olleen kuulantyönnön ME-tuloksen työnnettyään 23,37.

– Kirjoitin hänelle USA:n olympiakarsintojen jälkeen, että olin rikkonut maailmanennätyksen. Hän katsoi sen työnnön tuhansia kertoja iPadilta. Ja silloin minusta tuntui, että tuo oli se viimeinen viesti, jonka halusinkin hänelle kirjoittaa, Crouser sanoi.

Olympiafinaalissa Crouser teki huimaa jälkeä. Oikeastaan vain ME-tulos jäi puuttumaan.

Crouser latasi finaalissa tulostaululle historian kovimman kuulantyöntösarjan: 22,83, 22,93, 22,86, 22,74, 22,54 sekä sokerina pohjalla 23,30.

Tuon tulosrivin tasosta kertoo kaiken se, että yhdysvaltalainen ylitti kaikilla työnnöillään Rio de Janeireossa 2016 työntämänsä aiemman olympiaennätyksen, joka oli 22,52.

Ryan Crouser tositoimissa olympiafinaalissa.

Edes lähelle finaalisarjan lukemia on päässyt vain Crouser itse Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa kesäkuussa. Siellä sarjan kruunasi ME 23,37. Muut onnistuneet työnnöt kantoivat 22,61, 22,55, 22,73 ja 22,62, mutta sarjan tahraksi tuli yksi yliastuttu.

– Olympiafinaalissa tavoite oli tehdä kova tulos alkuun, sillä kuumuus vaikuttaisi suorituksiin kisan edetessä. Se johti kaikkien aikojen parhaaseen sarjaani. Ja uskon, että se on lopulta kaikkien aikojen kovin sarja, Crouser sanoi.

Crouser asteli Tokion finaalin neljällä ensimmäisellä kierroksella rinkiin aurinkolasit ja lippalakki päässään. Lippis ei oikein pysynyt menossa mukana: kuulataiteilijan pyörähdykset sekä työntöliike olivat niin lennokkaita, että hattu lensi jokaisella yrityksellä hänen päästään kentänpintaan.

Kultajuhlinnan alettua Crouser veti päähänsä cowboy-hatun, joka päässä hän kertasi haastattelualueella historiallista kisaansa.

– Kentällä oli niin kuuma, ja yritin saada pidettyä auringon poissa kasvoiltani. Enkä pysty työntämään kovin hyvin cowboy-hatussa, sillä se putoaisi päästäni vieläkin useammin kuin lippis, Crouser sanoi.

Tokion finaalin taso oli kivikova koko mitalikolmikon osalta. USA:n Joe Kovacs otti hopeaa (22,65) ja Uuden-Seelannin Tomas Walsh pronssia (22,47).

– Minun tulokseni olisi ollut uusi olympiaennätys, mutta Ryan työnsi vielä pidemmälle. Se kertoo, mihin tämä laji on menossa. Me painamme toisiamme eteenpäin, Kovacs sanoi.

– Mitalikolmikko oli nyt sama kuin viisi vuotta sitten Riossa, mutta me kaikki työnsimme nyt melkein metrin pidemmälle kuin siellä. Se todistaa, että kehitymme yhä paremmiksi, eikä tässä ole varaa vapaapäiviin, Kovacs jatkoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?