Olympialaiset: Tokion kiinalainen tuplakultamitalisti avautui täysin poikkeuksellisella tavalla - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kiinalainen Tokion tupla­kulta­mitalisti avautui täysin poikkeuksellisella tavalla

Shi Tingmao toisti Tokiossa Rio de Janeiron ihmetemppunsa. Sen jälkeen hän puhui harvinaisen suoraan mielenterveysongelmistaan.

Shi Tingmao voitti Tokiossa kaksi uimahyppykultaa.

5.8. 20:19

Kiinalainen uimahyppääjä Shi Tingmao, 29, hätkäytti Tokion olympialaisissa sekä altaassa että sen ulkopuolella.

Shi voitti kultaa naisten 3 metrin ponnahduslaudalta ja 3 metrin ponnahduslaudan parikilpailusta.

Hän oli voittanut samat kilpailut myös Rio de Janeiron kisoissa viisi vuotta aikaisemmin, joten hän sivusi idolinsa Guo Jingjingin saavutusta ja vei olympiahistorian toisena naisena nimiinsä molemmat 3 metrin kullat perättäisissä olympialaissa. Guo teki samoin Ateenassa 2004 ja Pekingissä 2008.

Sunnuntaina käydyn 3 metrin loppukilpailun jälkeen Shi puhkesi itkuun. Hopeaa voittanut Wang Han otti joukkuetoverin syleilyynsä ja antoi tämän itkeä olkaansa vasten.

Kisan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Shi avautui vaikeuksistaan tavalla, jota pidettiin yleensä kivikasvoisille kiinalaisurheilijoille täysin poikkeuksellisena.

Shi kertoi kärsineensä masennuksesta ja joutuvansa nykyisin kiinnittämään erityistä huomiota henkiseen hyvinvointiinsa, jotta sairaus ei nostaisi päätään uudestaan. Hän kertoi saaneensa ammattiapua.

– Työskentelin yhdessä psykologin kanssa. Hän auttoi minua työstämään urheilun tuomia paineita ja hän neuvoi minua käsittelemään masennustani, Shi sanoi.

Wang Han lohdutti Shi Tingmaoa 3 metrin ponnahduslautakullan varmistuttua.

Shin avautuminen rinnastettiin Simone Bilesin ja Naomi Osakan tuoreisiin puheenvuoroihin, joissa telinevoimistelun ja tenniksen supertähdet kertoivat mielenterveyshaasteistaan.

Lue lisää: Kommentti: Simone Biles teki Tokiossa jotain vielä mitalejakin tärkeämpää – 25 vuotta sitten tapahtuneesta olympialaisten ”sankariteosta” on menty paljon eteenpäin

Shi paljasti vaikeuksiensa olleen niin pahoja, että hän oli yhdessä vaiheessa jopa harkinnut urheilu-uransa lopettamista.

– Sitten tajusin, että rakastan uimahyppäämistä enkä ikinä voisi luopua siitä.

Lehdistön edessä Shi puhui myös menestyksensä vaatimista uhrauksista. Hän keskittyi olympialaisten alla harjoitteluun niin intensiivisesti, ettei tavannut perhettään puoleentoista vuoteen.

Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan Shillä on lohtunaan tyyny, johon on painettu yhteiskuva hänestä vanhempiensa kanssa. Shin äiti Meng Jingbi yrittää puolestaan lievittää tyttärensä koti-ikävää lähettämällä tälle ruokapaketteja kotikaupunki Chongqingista.

– Hän ei pysty käymään kotona edes kiinalaisen uudenvuoden aikaan, Meng kertoi tyttärestään Xinhualle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?