Suomalaisten mitali­bonukset paperia! Forbes: näin hurjia summia Tokion kisojen syvä­taskuisimmat maat maksavat menestyjilleen

Suomalainen urheilija saisi kultamitalista 50 000 euroa, joka on alle neljäsosa Euroopan korkeimmasta bonuksesta.

Taiwanin Kuo Hsing-Chun juhli olympiavoittoa painonnoston naisten 59 kilon sarjassa. Forbesin tietojen mukaan hän saa voitostaan yli 600 000 euron bonuksen.

4.8.2021 21:12

Taiwanin C.T. Pan voitti viime sunnuntaina peräti seitsemän pelaajan uusinnan pronssimitalista Tokion olympialaisten miesten golfturnauksessa.

Olympiapronssi toi hänelle merkittävän saavutuksen, mainetta ja kunniaa mutta myös mukavan taloudellisen bonuksen.

Yhdysvaltojen PGA-kiertueella yhden kilpailun voittanut ja urallaan yli kuusi miljoonaa euroa palkintorahaa tienannut Pan sai pronssimitalista viisi miljoonaa kotimaansa dollaria eli noin 150 000 euroa.

Lue lisää: Ylen asiantuntija itki suorassa lähetyksessä, kun Sara Kuivisto teki historiaa – Tuomas Raja kertoo nyt, mistä kyyneleet kumpusivat

Tienestin tekee erikoiseksi se, että amerikkalainen olympiavoittaja Xander Schauffele tienasi runsaat 30 000 euroa, eli noin viidenneksen siitä, mitä Pan sai.

Miten tämä on mahdollista?

Kyse ei ole palkintorahoista, joissa golf on tunnetusti tenniksen ohella rahakkain laji.

Sen sijaan nyt puhutaan menestysbonuksista eli niin sanotusta mitalirahasta, jota kukin maa jakaa menestyneille urheilijoilleen sopivaksi katsomallaan tavalla.

Talouslehti Forbesin selvityksen mukaan Taiwan maksaa mitalisteilleen menestyksestä toiseksi eniten kaikista olympialaisiin osallistuvista maista.

Avokätisimmin olympiamitalisteja palkitsee Singapore, joka maksaa yksilölajin kultamitalista miljoona paikallista dollaria eli noin 625 000 euroa.

Toistaiseksi mitalirahoille ei ole ollut käyttöä, sillä Singapore ei ollut saavuttanut keskiviikkoon mennessä yhtään mitalia.

Lue lisää: Olympiatähdet melskasivat ja juopottelivat lentokoneessa – pian yksi löytyi vessasta oksentamasta

Mitalirahat ovat yleensä tasasummia kunkin maan valuutassa. Esimerkiksi Taiwan maksaa olympiavoittajalle 20 miljoonaa paikallista dollaria eli noin 610 000 euroa.

Suomen olympiakomitea maksaa kultamitalistille 50 000 euroa, hopeasta 30 000 ja pronssista 20 000 euroa.

Forbes on listannut kymmenen maata, jotka maksavat yksilölajin kultamitalista kuusinumeroisen summan Yhdysvaltojen dollareissa mitattuna eli vähintään 100 000 dollaria.

Singaporen ja Taiwanin jälkeen listalla ovat Indonesia (noin 290 000 euroa) ja Bangladesh (noin 253 000 euroa).

Listalla on kuusi Aasian ja neljä Euroopan valtiota, joista korkeimmalla, viidentenä, on Kazakstan. Se maksaa kultamitalista noin 210 000 euroa.

Lue lisää: Mira Potkonen kirkastaa mitaliaan, Wilma Murto finaalissa ja ”tappolajin” viimeinen kisa – tässä Tokion torstain ohjelma ja suomalaiset

Muut Euroopan maat ovat Italia, Unkari ja Kosovo. Mainittujen lisäksi Aasian maista ovat mukana Malesia ja Filippiinit.

Näistä kymmenestä maasta ylivoimaisesti eniten mitaleita on tähän mennessä saavuttanut Italia, jolla on 30 mitalia: kuusi kultaa, yhdeksän hopeaa ja 15 pronssia. Italia maksaa yksilölajin kultamitalistille 180 000 euroa.

Unkarilla on koossa neljä kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia. Maa maksaa kultamitalisteille 50 miljoonaa forinttia eli noin 140 000 euroa.

Forbesin kymmenen maan listalta kultamitaleita ovat saavuttaneet myös Taiwan (2), Kosovo (2), Indonesia (1) ja Filippiinit (1).

Lisäksi Forbes antaa erityismaininnan Virolle. Sen takia, että se on luvannut maksaa kultamitalistille elinikäistä mitalirahaa, joka on 4 600 euroa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?