Tokion olympialaiset: Petteri Piirosen ex-valmennettava Ihab Abdelrahman kärysi dopingista 2016, palasi estradille Tokiossa – Suomalaismanageri: ”Velat yhä pystyssä” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Suomalaisvalmentajansa doping­käryllään järkyttänyt Ihab Abdelrahman palasi estradille Tokiossa – suomalais­manageri: ”Velat yhä pystyssä”

Kilpailukiellosta vapautunut egyptiläisheittäjä karsiutui ensimmäisenä Tokion keihäsfinaalista.

Egyptin Ihab Abdelrahmanin pitkä dopingpanna on kärsitty, mutta vielä Tokion keihäskarsinnassa keppi ei lentänyt miehen toivomalla tavalla.

4.8. 11:46

Tokio

Rion 2016 olympialaisten alla Suomessa asti kuohahti, kun keihäänheittäjä Ihab Abdelrahman kärysi dopingista. Petteri Piirosen valmentama egyptiläisheittäjä oli antanut testosteronia sisältäneen näytteen kotimaassaan tuon vuoden huhtikuussa.

Piironen valmensi Abdelrahmania kasvotusten lähinnä silloin, kun tämä saapui Kuortaneen urheiluopistolle leireille sekä joissakin kisatapahtumissa, muutoin pääasiassa etänä. Vaikutti heti ilmeiseltä, että Abdelrahman oli sooloillut kotimaassaan omiin nimiinsä, eikä Piirosella ollut tekemistä hänen kärynsä kanssa – ei myöskään heittäjän kilpailumanagerilla Jukka Härkösellä.

Kun Abdelrahman tuoreeltaan vakuutteli syyttömyyttään ympäri maailmaa, dopingpommin vuoksi yöunensa menettänyt Piironen kommentoi IS:lle:

– Abdelrahman uskoo joko aidosti syyttömyyteensä tai on uskomaton feikkaaja, Piironen ruoti tuolloin.

Lue lisää: Dopingpommi vei suomalaisvalmentajalta yöunet: ”Mitä hän tekee, mitä syö, kenen lääkärin kanssa on yhteydessä?”

Kuva ajalta, jolloin kaikki kukoisti: Keskellä valmentaja Petteri Piironen, rinnallaan keihäsjätit Julius Yego (vas.) ja Ihab Abdelrahman. Jälkimmäisen välit Piiroseen katkesivat heti käryn paljastuttua.

Piironen valittiin Suomessa Vuoden valmentajaksi 2015, kun hänen suojattinsa ottivat kaksoisvoiton Pekingin MM-kisoissa 2015. Kenian Julius Yego voitti, Abdelrahman oli toinen. Piironen katkaisi yhteistyönsä egyptiläisen kanssa välittömästi käryn paljastuttua.

Abdelrahman sai aluksi kahden vuoden kilpailukiellon, mutta kun hän valitti Urheilun vetoomustuomioistuimeen (Cas) ja vaati koko pannan perumista. Hänelle mätkäistiinkin kaksi vuotta lisää kilpailukieltoa.

Nyt keskiviikkona Piironen, Suomen keihäänheiton lajivalmentaja, näki Tokion Olympiastadionin katsomosta, kuinka tositoimiin palannut Abdelrahman heitti 81,92 ja putosi ensimmäisenä olympiafinaalista – ja niin siitä putosi myös Yego.

Median haastattelukäytävällä egyptiläinen palasi kysyttäessä muutaman vuoden takaisiin tapahtumiin.

– Minulla ei ole ollut kontaktia Petteriin sen dopingtapauksen jälkeen, ei minkäänlaista, taannoin ennätyksekseen 89,21 heittänyt Abdelrahman, 32, vakuutteli.

Egyptiläinen piti 2016 varmana, että oli saanut kiellettyä testosteronia ravintolisävalmisteesta, jota oli kohtalokkaasti luullut antidopingmielessä urheilijalle turvalliseksi. Hän kielsi itsepintaisesti käyttäneensä tietoisesti dopingia.

Niin hän kielsi keskiviikkonakin. Hän ei pitänyt saamaansa pannaa reiluna.

– Kaikki läheiseni tietävät, että en ole sellainen henkilö, joka pystyisi tekemään noin (käyttämään dopingia), viime kesänä Kuortaneen lähellä Seinäjoella leikkauksessa käynyt Abdelrahman sanoi.

Lue lisää: Dopingista kärynnyt keihäsjätti leikattiin salaa Suomessa – suomalaismanagerin mukaan egyptiläinen jäi velkaa tuntuvan summan

– Ei se ollut oikein, mutta nyt se on ollutta ja mennyttä. En enää katso taakseni, vaan ainoastaan eteenpäin.

Kuortaneen urheiluopistolla taannoin usein vieraillut Ihab Abdelrahman vakuuttelee yhä syyttömyyttään.

Vaikka karsinta oli iso pettymys Abdelrahmanille, hän joka tapauksessa iloitsi paluustaan.

– On jälleen hienoa päästä kilpailemaan, ja erityisesti olympialaisissa. Olen siitä onnellinen, egyptiläinen korosti.

– Harmittaa, että minulla on selkävaivoja, enkä pystynyt antamaan karsinnassa parastani. Olen yli 90 metrin kunnossa, mutta nyt pystyn sellaisiin 86 tai 87 metrin kaariin. Tulevaisuudessa pystyn heittämään vielä oman ennätykseni eli yli 90 metriä.

Tätä nykyä Mohamed Naguibin valmentaman Abdelrahmanin välit Suomeen päin eivät ole lämmenneet semminkään, että hän jätti lahtelaismanageri Härköselle noin 12 000 euron velat pystyyn. Härkönen kertoi aiemmin suostuneensa auttamaan Abdelrahmania, koska uskoi tämän vilpittömyyteen.

Apu loppui, kun yleisurheilun kansainvälisen kattojärjestön antidopingyksikkö (AIU) naulasi Abdelrahmanin sanktion lopullisesti. Härkönen oli lainannut rahaa egyptiläiselle ja tehnyt siitä velkakirjan.

– Ei Ihab ole edelleenkään maksanut velkojaan. Velkakirja on edelleen tallella, Härkönen kertoo nyt IS:lle.

Tunnettu yleisurheilumanageri Jukka Härkönen kertoo, että dopingista 2016 kärynnyt egyptiläisheittäjä on hänelle yhä ison tukun rahaa velkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?