Kommentti: Tokiossa käynnissä ME-murskajaiset – mutta ”toping” pistää miettimään superaikojen perimmäistä uskottavuutta

Tokion olympiastadionilla tehtailtu tulostaso räjäyttää tajunnan. Nyt pitäisi enää päättää, mitä mieltä näistä tuloksista pitäisi olla, kirjoittaa Pekka Holopainen.

USA:n Athing Mu voitti naisten 800 metrin olympiakultaa Tokiossa. Caster Semenya ei tunnetuista syistä päässyt puolustamaan kultamitaliaan.

4.8.2021 10:19

Ei se tietenkään täysin yllättänyt, kun ylimääräisen vuoden arvokisanälkää kasvattaneet maailmanluokan yleisurheilijat päästettiin irti Tokion olympiastadionilla. Maailmanennätyksiä tehdään, ja parissa lajissa näyttää siltä, että yleisurheilun sysimustimman dopingaikakaudenkin ME-noteerauksia päästään piakkoin siirtämään historiaan – mainittakoon nyt vaikka naisten 200:n ja 800 metrin juoksut. Kuulantyöntäjä Ryan Crouser teki tällä saralla oman työnsä jo aiemmin tänä kesänä.

Mutta jokin tässä huikeassa ilotulituksessa nyt mättää, sillä kansainvälisen huippuyleisurheilun ytimeen on jo vanhastaan tutun ongelman eli lääketieteellisen dopingin lisäksi päässyt luikertelemaan muutama muukin myrkkykäärme.

Lue lisää: Karsten Warholm sai käsittämättömään ME-aikaansa apua Mercedeksen F1-tallilta

Tämän klassisen ongelman nykyisestä mittakaavasta ei juuri näiden kisojen pohjalta saada kovin luotettavaa tietoa, sillä koronapandemian tiedetään noin puolittaneen globaalin dopingtestaamisen määrän välillä 2020–2021.

Ja kun yleisurheilu kuuluu määrällisesti maailman testatuimpiin lajeihin, näytteenoton väheneminen on tietysti ollut dramaattista, ymmärrettävästi. Tällä on tietenkin absoluuttisessa huippu-urheilussa sitten omat loogiset seurauksensa.

Tokion kisojen aikana tuskin dopingpommi jysähtää, mutta sen sijaan norjalainen Karsten Warholm räjäytti 400 metrin aidoissa oikean jymylatauksen. ME-ajan hilaaminen alle 46 sekunnin on mielipuolinen ennätyskohennus, jolle vertoja vetävät miesten yleisurheilun historiassa lähinnä Bob Beamonin, Usain Boltin, Ron Clarken tai Jonathan Edwardsin taannoiset ME-peijaiset.

Karsten Warholmin hurja ME-parannus toi varttuneempien yleisurheilun ystävien mieleen pituushyppääjä Bob Beamonin 55 sentin ME-kohennuksen Mexico Cityn olympiakisoissa 1968.

Pakko myöntää, että hiukan lähti suorituksesta maku, kun Warholm kehuskeli kultapiikkariensa olevan tulosta yhteistyöstä Mercedes-Benzin F1-tallin kanssa, hiilikuitukomponenttien osalta.

Tämänkaltainen tossudoping, kutsutaan sitä vaikka nimellä ”toping”, pistää väkisinkin miettimään Tokionkin superaikojen ja muiden tuoreiden huippunoteerausten perimmäistä uskottavuutta.

Lue lisää: Sensaatiojuoksija jää pois Tokion olympialaisten ratakierrokselta – sivusto: Syynä testosteronisääntö?

Esimerkiksi asiaa tunteva, akateemisesti sivistynyt olympiakorkeushyppääjä Osku Torro ei sosiaalisessa mediassa arvellut merkitystä ainakaan järin vähäiseksi.

World Athletics eli yleisurheilun kattojärjestö lähtee pohjimmiltaan siitä, että kisoissa käytettävien jalkineiden tulisi olla yleisesti saatavilla. Enpä usko, että Warholm-Pumaa ihan näillä näppäimillä löytyy vaikkapa Tammiston XXL:stä.

Satoja eri tossumalleja ratifioinut WA on asian kanssa kuitenkin melko tekemättömässä paikassa. Jos jalkapallon ahtaaseen kulmaan maalaama perinnelaji suututtaa jalkine-evoluutioon valtavia rahoja investoivat jättivalmistajat – lajin tosiasialliset päärahoittajat – käsissä on eksistentiaalinen kriisi.

World Athletics on perustanut asiaa varten työryhmän, mutta vaikuttaa siltä kuin tässä asiassa olisi jo pyyhe lentänyt kehään.

Toisen valtavan olympialajin eli uinnin päättäjät heräsivät, kun Rooman MM-kisoissa 2009 tehtailtiin kelluttavien uima-asujen avulla 43 lauantaimakkaran makuista maailmanennätystä. Mielenkiintoista nähdä, mihin yleisurheilussa vielä tie vie.

Olympiakisojen juoksurataa on kuvattu kaikkien aikojen nopeimmaksi ja teknologialtaan mullistavaksi. Erittäin nopea ja modernihan se on, mutta tätä samaa juttua muistan lukeneeni olympiaradoista jo pienen ikuisuuden. Ei se ratavalmistajalta, Mondo-yhtiöltä, hääviä markkinointia olisikaan, jos omaa tuotetta etanamaiseksi kuvaisivat.

200 metrillä täysin vihreä Christine Mboma (oik.) juoksi matkan Tokiossa, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut. Tulos oli hopeamitali loistoajalla 21,81. Se vie hänet kaikien aikojen maailmantilastossa 20:nneksi.

Naisten 200 metrin finaalissa Namibian nuoret naiset Christine Mboma ja Beatrice Masilinga ottivat hopeamitalin ja kuudennen sijan. Tulos paljasti, miten armottoman absurdi on World Athleticsin päätös sulkea luontaisesti mieshormonia eli testosteronia poikkeuksellisen runsaasti tuottavat naisurheilijat 400:n, 800:n ja 1 500 metrin juoksumatkoilta, elleivät he lääkkeillä suostu alentamaan kyseisiä hormonitasoja.

18-vuotiaat namibialaiset ovat ratakierroksella kauden maailmantilaston ykkönen ja kolmonen, mutta tälle matkalle ei siis ollut asiaa. Mboman ennätys 200 metrillä oli vuonna 2020 hurja 25,05. Sillä hän olisi Suomen tämän kauden tilastossa 29:s.

Ei kai kukaan vakavissaan usko, ettei tästä hyperandrogeenisyydeksi nimetystä tilasta olisi hyötyä myös vaikkapa 7-ottelussa, 100 metrin aidoissa, pituushypyssä, saati kuulantyönnössä tai kiekonheitossa?

Lue lisää: Suomalaismanageri kertoo karun näkemyksen Caster Semenyasta – ”Toivotin tsemppiä loppuelämään”

Eihän sitä usko edes World Athletics, mutta järjestö on hieman samassa tilanteessa kuin Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö purjehduksen olympiavalinnoissa. Yksikkö ei voinut suoraan sanoa, että eihän kisoihin voida valita jätkää, jonka niskassa lepää ehdoton huumerikostuomio. Sitten kriteerijonglöörattiin Enoshimaan toinen urheilija.

Yleisurheilun kattojärjestön testosteronisääntö on suoraan Caster Semenyan päänmenoksi räätälöity.

Yhtä vähän WA:lla oli kanttia tai juridista saumaa ilmoittaa, mistä, ja vain mistä, tässä kaikessa on kyse: Caster Semenya haluttiin lopullisesti ulos toiminnasta, ja pesuveden mukana huuhtoutuivat muutkin 800 metrin mitalistit Rio de Janeiron olympiakisoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?