Tämän suomalais­tähden CV saa haukkomaan henkeä – olympialaisissa hänen paikalleen haluaisivat sadat muut, vaikka vastuu on valtaisa

Huippuohjaaja Tapani Parm, 61, istuu Tokiossa jakkaralla, jolle tällä viikolla haluaisivat sadat huippuammattilaiset ympäri maailmaa. Alansa kiistaton supertähti on jo siirtämässä viestikapulaa Ylessä nuoremmalle kollegalleen.

Tapani Parm uskoo, että nuorempi kollega Tuomas Jauhiainen (oik.) on tuleva kesäolympiakisojen tähtiohjaaja. Tokiossa Ylen ammattilaisilla on suuri rooli yleisurheilussa.

Ilta-Sanomat tavoitti maailman arvostetuimpiin urheilun tv-ohjaajiin kuuluvan Tapani Parmin tiistaina Olympiastadionin televisiointikeskuksesta. Alansa monesti palkittu veteraani oli nukkunut rutiininomaiset päiväunet yleisurheilun aamu- ja iltasessioiden välissä. Tyypillinen työpäivä kestää kisojen yleisurheilupäivinä aamukuudesta lähemmäs puoltayötä.

Olympiakisat ovat ennen kaikkea urheilijoiden foorumi, mutta muistakin rooleista löytyy henkilöitä, joiden CV saa haukkomaan henkeä. Tapani Parm kuuluu ilman muuta tähän porukkaan: hän on kesäolympiakisojen tärkeimmän urheilumuodon eli yleisurheilun pääohjaaja jo kuudetta kertaa peräkkäin.

Talvikisoissa hän on kantanut samaa vastuuta maastohiihdossa viidesti. Kesäkisojen avajaisten ja päättäjäisten tv-ilmeestä hän on vastannut 2004, 2008 ja 2012.

Syksyllä 2019 Tapani Parm (keskellä) teki ohjaustöitä yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa.

Ei ole enää paljon, mihin alalla pyrkiä.

Pääohjaajan vastuulla on valita kuvavirrasta se signaali, joka maailmalle lähtee. Tehtävä kysyy kovan luokan paineensietokykyä, lajiosaamista ja äärimmäistä järjestelmällisyyttä. Maailmassa riittää satoja kovan luokan urheiluohjaajia, jotka erittäin mielellään istuisivat tällä viikolla Parmin jakkaralla.

Lue lisää: Ylen tähtiohjaaja tyrmää Dohan MM-kisojen haukutut ”genitaalikamerat”: ”Taisi unohtua, että siinä näkyy vähän muutakin”

– Ei minua silti täältä stadikalta viedä limusiinilla päiväunille loistohotelliin. Sellaisesta taitaisin kiusaantua. Hommaan kuuluu kisoissa ilman muuta tietty askeettisuuden ja epämukavuuden sietäminen, Parm kertoo.

Pekingin olympiakisojen avajaiset 2008 olivat mieletön show. Tapani Parm toimi pääohjaajana.

Parm on osa Yle Urheilun historian merkittävää jatkumoa. Ennen häntä samanlaisiin globaalin tv-urheilun raskaimman sarjan tehtäviin ovat olympiatasolla kelvanneet Raimo Piltz ja Kalevi Uusivuori.

– Onneksi meillä on ollut sellainen kulttuuri, että minua vanhemmat tekijät eivät yhtään pantanneet osaamistaan, vaan pyrkivät siihen, että meidän porukka jatkossakin kelpaisi tällaisiin tehtäviin.

Lue lisää: Yle: Suomalainen ohjaaja sai arvostetun Bafta-palkinnon

Parm aloitti työskentelyn olympiakisojen parissa Los Angelesin kisojen aikana 1984, silloin vielä Helsingissä. Vuonna 1996 hän oli Atlantassa heittolajien pääohjaaja ja siitä lähtien koko yleisurheilun. Tv-toteutuksen suunnittelupalaverit alkavat tyypillisesti kaksi vuotta ennen kisoja.

– Ja kun olen tehnyt koko ajan sekä talvi- että kesäkisoja, niin sehän on käytännössä tarkoittanut, että olen ollut nyt 25 vuotta putkeen aina olympiakisoissa.

Päiväuniaan varten Parm lainasi retkipatjaa Tuomas Jauhiaiselta, 38, joka vastaa Tokiossa juoksulajien – kisojen isokaraattisimman jalokiven – ohjauksesta. Mestariohjaaja Parm on varmasti mukana vielä Pekingin talvikisoissa 2022, mutta arvelee, että Pariisin kesäkisat 2024 hän ehkä katsoo jo muualta kuin ohjaamosta.

– Tuomas on äärimmäisen lahjakas nuoren polven ohjaaja. Pidän täysin mahdollisena, että hän pääohjaa Pariisin kisojen yleisurheilut, Parm toteaa.

Jauhiainen myöntää, että maailmanluokan tekijän ennuste kuulostaa herkulliselta.

– Kyllä minä myönnän, että on ihan ammatillinen tavoitekin päästä tekemään noita ”Tapsan” hommia. Se on myös äärimmäisen motivoiva tavoite kehittää itseään arjessa.

Jauhiainen kehuu Parmin avoimuutta:

– Jos hän kokee aikanaan saaneensa kaiken avun vanhemmilta kollegoiltaan, voin täydellä sydämellä sanoa samaa hänestä.

Sekä Parm että Jauhiainen korostavat päävaroittajiensa eli Tuukka Vainikan ja Tomi Pyylammen roolia. Kaksikon valppaus ei saa pettää lähetyksen aikana sekunniksikaan.

Lisääkin suomalaista osaamista löytyy, sillä Jouko Jarva ohjaa Tokiossa heittolajeja ja alihankkijan palveluksessa oleva Marko Viitanen hyppyjä ja kuulantyöntöä. Jarva on valittu myös naisten jalkapallofinaalin ohjaajaksi.

Tapani Parm Ylen ohjaamossa yleisurheilun MM-kisoissa Qatarin Dohassa lokakuussa 2019.

Olympiakisoissa Ylen ja muidenkin kansallisten tv-yhtiöiden henkilökunta työskentelee aina Kansainvälisen olympiakomitean Olympic Broadcasting Services -yhtiön palveluksessa. OBS vastaa koko kisojen televisioinnista ja palkkaa siihen tekijät ympäri maailmaa.

Jauhiainen kertoo, että vaikka lähetys ei ole ihan perussarjamatsi, hän ei ole erityisen hermostunut penkillään.

– Kyllähän siinä jo resursseista tiedostaa, että isoa taulua maalataan, mutta pohjimmiltaan työ on teknisesti samanlaista kuin muutenkin. Yle tekee kotimaisetkin yleisurheilutapahtumat niin kunnianhimoisesti, että se antaa meille tähän urheilumuotoon todella vankan selkänojan.

Parmin kaikista töistä muistettaneen parhaiten Pekingin kisojen avajaiset, jotka olivat 2008 aivan mieletön tv-show.

– Koreografi eli läheinen työpari oli elokuvaohjaaja Zhang Yimou, ihan tällainen kiinalainen superjulkkis. Suurenmoinen kaveri, homma toimi täydellisesti.

Yksittäistä isoa virhettä olympiaprojekteista Parm ei muista, mutta Ateenan kisojen aikaan 2004 ruotsalaiset yleisurheilun ystävät saattoivat hieman suutahtaa.

Stefan Holm voitti 2004 Ateenassa korkeushypyn olympiakultaa ja Christian Olsson kolmiloikan. Suoraan kansainväliseen kuvavirtaan kummankaan kilpailun ratkaisu ei pääohjaaja Tapani Parmin vetoomuksista huolimatta mennyt.

– Pääohjaaja on koko ajan yhteydessä kilpailun johtokeskukseen ja voi pyytää esimerkiksi pieniä aikatauluviilauksia kilpailujen kulloisenkin tilanteen mukaan. 2004 oli alkamassa palkintojenjako, kun miesten korkeushyppy oli ratkeamassa. Pyysin, että ei nyt, mutta en saanut tahtoani läpi. Oli nolo näky, kun urheilijat pallilta katselivat korkeuspaikan suuntaan.

Lajin voitti Ruotsin Stefan Holm. Eikä tässä kaikki, sillä Christian Olsson voitti sinikeltaisille samana iltana 3-loikan kullan.

– Ja taas johtokeskus vasten pyyntöäni laittoi palkintoseremoniat pystyyn ratkaisuhetkellä. Siellä seremonian taustalla Olsson sitten hyppää kultaa. Ei se kuitenkaan ollut suomalaisen kosto ruotsalaisille, Parm nauraa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?