Tokion olympialaiset: Lassi Etelätalo ei herännyt edes Tokion yölliseen maanjäristykseen – lähetti komealla karsintakaarellaan viestin epäilijöille - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Lassi Etelätalo viskaisi komealla kaarella finaaliin – edes yöllinen maanjäristys ei vavisuttanut suomalaista

Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Lassi Etelätalo heitti lähelle ennätystään ja hänet nähdään jälleen keihäänheiton arvokisojen finaalissa.

Lassi Etelätalolla oli aihetta hymyyn komeasti sujuneen keihäänheiton olympiakarsintakisan jälkeen. Mies heittää lauantain finaalissa.

4.8. 5:07

Tokio

Kolmesti arvokisoissa, kolmesti finaaliin.

Siinä on suomalaiskeihäänheittäjä Lassi Etelätalon uran arvokisasaldo. Nyt Tokion olympialaisten, kolmansien arvokisojensa, karsinnassa Etelätalo, 33, kiskaisi 84,50 ja eteni helposti lauantaina kilpailtavaan loppukilpailuun. Karsintaraja oli 83,50.

Pohjois-Karjalan jylhistä maisemista kotoisin oleva Etelätalo on ollut itse varmuus arvokisoissa, sillä Zürichin EM-kisoissa 2014 ja Dohan MM-kisoissa 2019 mies heitti odotustenkin vastaisesti jopa neljänneksi.

– Ei tässä mitään, taas mennään kohti neljättä sijaa, parhaimmillaan 84,98 heittänyt Etelätalo sanoi hymyillen Tokion Olympiastadionin haastattelupisteellä.

Tokion liepeillä tapahtui yöllä maanjäristys, joka oli voimakkaimmillaan lähes 6,0 magnitudia. Ei mikään pikkujäristys, sillä osa suomalaistoimittajistakin oli herännyt siihen kesken yöuniensa. Japanin vuoden 2011 tsunamin jälkijäristyksistä osa oli kokoluokaltaan alle 6 magnitudia.

– En tiedä maanjäristyksestä mitään, en sellaista huomannut. Tosin heräsin jo neljän maissa yöllä, ja kisapaikkaa kohden lähdettiin noin pari tuntia siitä, Etelätalo kertoi.

– Aamukarsinta ei sovi monille, ei aina itsellenikään. Ilman kosteusprosentti oli sen verran kova, että sormetkin hikoilivat koko ajan.

Karsintaa ennen miestä ei kuulemma ollut edes jännittänyt ihmeemmin, sillä onnistuneet verryttelyheitot olivat tuoneet rentouden miehen puseron sisään. Hänellä oli selkeä näkemys omasta arokisavarmuudestaan.

– Vahvuuteni on se, että tunnen kroppani hyvin. Siksi osaan suunnitella harjoitukseni niin, että optimaalinen kunto löytyy yleensä parisen viikkoa ennen h-hetkeä. Nytkin tuntui, että terävyys löytyi juuri oikeaan aikaan, enkä vielä heittänyt maksimivauhdillani, Etelätalo selvitti.

– Tekniikka toimi. Kun otan vauhtia hieman lisää, metrejäkin voi tulla vielä jokunen lisää. Kunto edellyttää tätä parempaa tulosta.

Siitä lähtee Lassi Etelätalon komea, 84,50 kantanut karsintaheitto Tokiossa.

Finaalitaktiikastaan Etelätalo ei vielä tiennyt. Omassa karsintaryhmässään kolmanneksi kiskaissut suomalainen arveli, että mitaliheittoon vaaditaan 85 metrin ylitys.

– Kyllä se ainakin pitää heittää, hän sanoi.

Kauden parhaalla heitollaan Etelätalo lähetti viestin niille, jotka ovat arvelleet suomalaisen keihäänheiton olevan mennyttä. Nyt Tokion alla arveltiin, ihan perustellustikin, ettei keihäsfinaalissa nähdä välttämättä yhtään suomalaista.

– Kyllä tässä kunnossa ollaan. Finaalissa oma ennätys on mahdollinen, Etelätalo linjasi.

Maailman tämän hetken ykkösheittäjä, Saksan Johannes Vetter heitti 85,64, mutta oli alkuun vaikeuksissa. Kuluvalla kaudella Vetter on heittänyt hirmukaaren 96,29.

– Ainakin verkkakentällä Vetterillä oli vaikeuksia tukijalkansa pidon kanssa, Etelätalo arveli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?