Valkovenäläinen kohujuoksija astui julkisuuteen: ”Minä vain ilmaisin tyytymättömyyteni” – ei paljasta olinpaikkaansa turvallisuussyistä

Puolasta turvapaikan saanut pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja kertoo New York Timesille, ettei hänellä ole mitään poliittisia päämääriä.

Krystsina Tsimanouskaja pyysi videolla Kansainvälistä olympiakomiteaa auttamaan, kun hän sai kuulla Valko-Venäjän joukkueenjohdon päätöksestä.

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja on kommentoinut tilannettaan julkisuuteen. Tsimanouskaja, 24, sai turvapaikan Puolasta sen jälkeen, kun Valko-Venäjän olympiajoukkueen johto yritti painostaa häntä palaamaan kesken kisojen takaisin kotimaahansa.

Taustalla oli Tsimanouskajan maan valmennusjohtoa kohtaan Instagramissa esittämä kritiikki. Pikajuoksija kieltäytyi nousemasta paluulennolle turvallisuutensa vuoksi.

Tsimanouskaja kommentoi tilannettaan New York Timesin tiistaina julkaisemassa artikkelissa. Hän ei suostunut paljastamaan puhelinhaastattelussa olinpaikkaansa turvallisuussyistä.

Pikajuoksija painottaa, ettei hänen kritiikissään valmennusjohdolle ollut mitään poliittista agendaa.

– Minä vain ilmaisin tyytymättömyyteni valmennusjohtoon, joka päätti ilmoittaa minut viestijoukkueeseen kertomatta ja kysymättä, olenko valmis juoksemaan, Tsimanouskaja sanoo lehdelle.

Krystsina Tsimanouskaja saapui maanantaina Tokion Puolan-suurlähetystöön olympiaurheilijoille jaettua kassia kantaen ja poliisien turvatessa hänen matkaansa.

Tsimanouskaja ilmoitettiin viestijoukkueeseen, koska osa varsinaisen viestijoukkueen jäsenistä ei päässyt lähtöviivalle vajavaisen dopingtestauksen vuoksi.

Pikajuoksija ei sulattanut päätöstä, vaan kritisoi valmennusjohtoa Instagram-videolla. Tämän jälkeen joukkueenjohto ilmoitti kisojen olevan ohi hänen osaltaan. Määräyksen kerrottiin tulleen ”korkeammalta taholta”.

Tsimanouskajan ja olympiajoukkueen johdon välisestä keskustelusta tallennettu ääninauha vuoti julkisuuteen.

Lue lisää: Kylmäävä nauha julki: Näin Valko-Venäjän urheilu­pomot ”suostuttelivat” turva­paikkaa hakenutta pika­juoksijaa – vihjailivat parvekkeelta hyppäämisestä

Nauhalla Tsimanouskajaa syytetään siitä, että hän meni arvostelemaan joukkueen johtoa julkisuuteen viestijuoksun urheilijavalinnoista.

– Sinä olet syyllinen niihin syytöksiin ja kommentteihin, joita olet antanut. Ymmärrätkö, että sinä olet syyttänyt koko maan edessä ihmisiä ennen kuin olet ottanut selvää asioista. Tiedätkö, mihin sinun typeryytesi olisi voinut johtaa? Ihmiset olisivat menettäneet työnsä. Ihmisillä on perheet, olisit voinut tuhota heidän elämänsä. Mutta sinulle annetaan anteeksi, me haluamme auttaa sinua, Valko-Venäjän yleisurheilun olympiavalmennuskeskuksen varajohtaja Artur Shumak lausuu nauhalla.

Nauhalla myös vihjataan, että Tsimanouskaja saattaisi lopulta päättää päivänsä hyppäämällä parvekkeelta, ellei hän suostu johdon vaatimuksiin.

Krystsina Tsimanouskaja poliisien seurassa Tokion Hanedan lentokentällä sunnuntaina.

Kun Valko-Venäjä aloitti maan johdon vastaisiin mielenilmauksiin osallistuvien ihmisten pidättämisen syksyllä 2020, noin tuhat maan urheilijaa vaati avoimessa kirjeessä uusia, avoimia vaaleja ja rauhanomaisten mielenosoittajien kiduttamisen ja pidättämisen lopettamista.

Tsimanouskaja huomauttaa New York Timesille, ettei hän ollut yksi vetoomuksen allekirjoittaneista.

– Halusin vain valmistautua olympialaisiin. En allekirjoittanut mitään, ettei kukaan häiritsisi minua.

Fakta

Krystsina Tsimanouskaja

Krystsina Tsimanouskaja on juossut 100 metriä Suomen ennätystä nopeammin.

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja ehti kilpailla vain yhden startin Tokion olympialaisissa. Se sujui hänen tasoonsa nähden alakanttiin. Tsimanouskaja sijoittui 100 metrin kuudennessa alkuerässä neljänneksi ajalla 11,47 ja karsiutui jatkosta.

Tsimanouskaja, 24, on parempi juoksija kuin tuosta suorituksesta voisi päätellä. Suomessa hän olisi pikamatkojen kärkinainen.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton tilastojen mukaan Tsimanouskajan tämän kauden paras aika 100 metrillä on 11,22. Hänen oli määrä kilpailla Tokiossa myös 200 metrillä, jolla hänen kauden paras noteerauksensa on 23,17.

Molemmat ajat ovat parempia kuin Suomen tämän kauden parhaat tulokset, Lotta Kemppisen 11,33 ja Anniina Kortetmaan 23,42.

Vuonna 2017 Tsimanouskaja sijoittui 20-vuotiaana hopealle alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Samana kesänä hän kilpaili Turussa Paavo Nurmi Gamesissa ja ylsi satasella toiseksi ajalla 11,31.

Seuraavana vuonna Tsimanouskaja voitti 200 metriä opiskelijoiden universiadeissa, joissa yleensä on pikamatkoilla kova taso. Voittoaika oli 23,00. Hän on opiskellut liikuntatieteitä Minskissä.

Samalta vuodelta on hänen 200 metrin ennätyksensä 22,78. Vuonna 2018 hän juoksi satasen ennätyksensä 11,04, joka on yhdeksän sadasosaa parempi kuin Helinä Marjamaan 38 vuotta vanha Suomen ennätys.

Tsimanouskaja on moninkertainen maansa mestari 100 ja 200 metrillä, mutta tällä ja viime kaudella hänen tulostasonsa ei ole ollut niin hyvä kuin vuosina 2018 ja 2019.

Vuoden 2018 EM-kisoissa Tsimanouskaja juoksi välierissä sekä 100 että 200 metrillä, mutta ei päässyt finaaliin. Vuoden 2019 MM-kisoissa hän juoksi 200 metrin alkuerissä, mutta aika 23,22 ei tuonut jatkopaikkaa.

Vuodesta 2019 lähtien Tsimanouskajan valmentajana on toiminut itävaltalainen Philipp Unfried.

Tokion olympialaisten urheilijatietojen mukaan Tsimanouskaja aloitti pikajuoksun 14-vuotiaana.

– Olen aina pitänyt juoksemisesta pihalla poikien kanssa, ja usein voitin heidät. Minulle tuli tilaisuus osallistua paikalliseen kilpailuun, ja voitin sen. Sitten menin alueellisiin kilpailuihin, jossa valmentajani huomasi minut ja kutsui yliopiston joukkueeseen. Pyysin vanhemmiltani pitkään lupaa, ja lopulta he päästivät minut, Tsimanouskaja kertoi kotimaansa Sportbassille vuonna 2019.

Tsimanouskajan puoliso Arseniy Zdanevich on viime päivinä vakuuttanut medialle, että pariskunta ei ole millään tavalla osallistunut politiikkaan Valko-Venäjällä.

– Meillä ei ole ollut koskaan mitään yhteyttä oppositioon. Olemme normaaleja urheiluihmisiä. Panostamme urheiluun, emmekä ole kiinnostuneita oppositioliikkeestä, Zdanevich sanoi brittiläiselle uutiskanavalle Sky Newsille.

Jussi-Pekka Reponen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?