Olympialaiset: Kommentti: Mira Potkonen hämmästytti asiantuntijan jo ennen Tokion kisoja - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kommentti: Olympiakultaan marssiva Mira Potkonen hämmästytti nyrkkeilyasian­tuntijan jo ennen Tokiota: ”En ole aikoihin nähnyt”

Olympiapronssin jo varmistanut Mira Potkonen on kypsynyt tahdon ruumiillistumaksi, kirjoittaa Marko Lempinen.

Mira Potkonen marssii kohti olympiakultaa vertaansa vailla olevan voitontahtonsa turvin.

3.8. 18:28

Tokio

Nyrkkeily on siitä veemäinen laji, että siinä jokainen saa ennen pitkää enemmän tai vähemmän turpiinsa. Jokaisella huipullakin on omat rajansa, jotka tulevat viimeistään uran ehtoopuolella vastaan.

Tätä taustaa vasten tuntuu erikoiselta, eittämättä kunnioitettavaltakin, että Mira Potkonen on vielä nelikymppisenäkin huipulla – ja jos mahdollista, henkisesti vahvempana kuin koskaan.

Riossa 2016 ex-kuntonyrkkeilijä oli vielä melkoinen raakile, vaikka olympiapronssia saavuttikin. Nyt Tokiossa Potkonen on jo varmistanut vähintään pronssimitalin ja tehnyt olympiahistoriaa (vanhin olympiamitalin saavuttanut nyrkkeilijä), mutta kaikesta on nähnyt, ettei se nokialaiselle perheenäidille riitä.

Viime syksynä koronan sairastanut Potkonen on esiintynyt Tokiossa harvinaisen väkevällä latauksella. Hän ei ilmiselvästi saapunut olympiakaupunkiin kyselemään – hän tuli antamaan kaikille turpiin.

Hänessä on nyt jotain poikkeuksellista.

Tyrmäyskammo piilee kaikilla nyrkkeilijöillä jossain takaraivossa. Nyt kuitenkin tuntuu, että Mira on täysin peloton.

Mira Potkosen tuuletus kertoo kaiken oleellisen: hän saapui Tokioon voittamaan, ei perääntymään.

En ole nyrkkeilyn asiantuntija. Mutta mitä olen lajin suomalaisasiantuntijoiden kanssa Potkosesta jutellut, viesti on ollut kristallinkirkas: puhutaan tahdon ruumiillistumasta.

Katutappelijamaisesta kissasta, joka iskee kynsineen ensin, eikä anna pelon hiipiä puseronsa sisään. Juuri tällaisilta hänen otteensa Tokiossa ovat vaikuttaneet.

– Ennen Tokion kisoja sain seurata viikon Miran valmistautumista, ja täytyy sanoa, että en ole aikoihin nähnyt keneltäkään vastaavanlaista päättäväisyyttä, arvostettu pitkän linjan nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäki analysoi.

– Tyrmäyskammo piilee kaikilla nyrkkeilijöillä jossain takaraivossa. Nyt kuitenkin tuntuu, että Mira on täysin peloton.

Potkonen on esiintymisellään vaikuttanut viestivän vastustajilleen, että menkää alta pois, nämä ovat minun bileeni.

Potkosta ei pidetä teknisesti taitavimpana nyrkkeilijänä, ei välttämättä taktisestikaan. Tämä tuskin on savua ilman tulta, ja siihen on ilmeinen syynsä.

Potkosen voitontahto hakee vertaistaan. Kun ottelu on käynnissä, hän ei usein malta jäädä kyttäämään. Hän ei yksinkertaisesti mahda itselleen mitään.

Laulaja Kaija Koo on profiloitunut naisenergian sanansaattajaksi, siinä missä nyrkkeilijä Mira Potkonenkin omalla tavallaan.

Mitä olen Potkosta Tokion maineikkaan Kokugikan Arenan, perinteikkään sumopainiareenan, kulisseissa seurannut, mieleeni on vääjäämättä vyörynyt laulaja Kaija Koon peloton esimerkki.

Tuo lavalla harvinaista naisenergiaa huokuva voimalady, joka haluaa laulaa biisejä, joilla hän voi haistattaa miehille pitkät ja viestiä ympäristölleen, että täällä määrään minä – esimerkiksi hitillään Kaunis, rietas ja onnellinen.

Nyt Kokugikassa Potkonen on puolestaan esiintymisellään vaikuttanut viestivän vastustajilleen, että menkää alta pois, nämä ovat minun bileeni.

En yllättyisikään, jos suomalainen järjestäisi pommin ja voittaisi olympiakultaa.

Urheilussa taito, tahto ja usko kulkevat yleensä käsi kädessä, eikä Potkonen ole torstain välierässään brasilialaista maailmanmestaria Beatriz Ferreiraa vastaan suosikki.

Turpiinvetokilpailuissa kaikki kuitenkin lähtee pelon hallinnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?