Tokion olympialaiset: Krystsina Tsimanouskajan tapaus sai USA:n ulkoministerin jyrähtämään - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

USA:n ulko­ministeri jyrähti turva­paikkaa hakeneen sprintterin tapauksesta – KOK vaatii Valko-Venäjältä selvitystä

Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinken jyrähti Valko-Venäjälle olympiaurheilija Krystsina Tsimanouskajan tapauksesta.

3.8. 12:19

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja vietti tiistaita Puolan Tokion-suurlähetystössä turvassa uhkaajiltaan, mutta kansainvälinen keskustelu hänen tapauksestaan käy kuumana.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken julkaisi kovasanaisen kannanoton aiheesta Twitterissä tiistaiaamuna.

– Lukashenkan hallinto yritti jälleen levittää sortovaltansa maansa rajojen ulkopuolelle: se yritti pakottaa urheilija Krystsina Tsimanouskajan lähtemään olympialaisista vain koska hän käytti sananvapauttaan. Tällaiset teot ovat olympiahengen vastaisia, loukkaavat perusoikeuksia ja ovat täysin sietämättömiä, Blinken kirjoitti.

Maanantaina julkisuuteen päätyi lähes 20-minuuttinen ääninauha, joka oli tallenne Tsimanouskajan ja Valko-Venäjän olympiajoukkueen yleisurheiluvalmentajan Juri Moisevitshin sekä Valko-Venäjän yleisurheilun olympiavalmennuskeskuksen varajohtaja Artur Shumakin keskustelusta.

Nauhalla miehet yrittävät painostaa Tsimanouskajaa palaamaan vähin äänin Valko-Venäjälle. He sanovat toimivansa ”ylimmän johdon” käskystä. Valko-Venäjän olympiakomiteaa johtaa maan diktaattorin Aljaksandr Lukashenkan poika Viktor Lukashenka.

Tsimanouskajaa, 24, uhkaillaan jopa sillä, että tämä saattaisi tehdä itsemurhan hyppäämällä parvekkeelta.

Lue lisää: Kylmäävä nauha julki: Näin Valko-Venäjän urheilu­pomot ”suostuttelivat” turva­paikkaa hakenutta pika­juoksijaa – vihjailivat parvekkeelta hyppäämisestä

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on aloittanut tutkinnan tapauksen johdosta. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan KOK vaatii Valko-Venäjän olympiakomitealta selvitystä tiistai-iltaan mennessä.

– Meidän täytyy selvittää kaikki faktat ja siinä voi mennä aikaa. Sillä välin suurin huolenaiheemme on urheilijan hyvinvointi, KOK:n tiedottaja Mark Adams sanoi BBC:lle.

Tsimanouskaja on saanut humanitäärisistä syistä viisumin Puolaan ja hänen odotetaan lentävän maahan keskiviikkona. Tsimanouskajan aviomies on puolestaan paennut Valko-Venäjältä Ukrainaan.

Lue lisää: Kolmesti dopingista kärynnyt Valko-Venäjän yleis­urheilu­pomo Ivan Tihon syyttää kohu­juoksijaa urheilun sääntöjen rikkomisesta – ”Tämä on hänen valintansa”

Tsimanouskaja kilpaili 100 metrin alkuerissä viime perjantaina. Hän jäi eränsä neljänneksi ajalla 11,47. Kiista maan urheilujohdon kanssa alkoi sen jälkeen, kun hänet oli ilmoitettu naisten 4 x 400 metrin viestijoukkueeseen vastoin hänen tahtoaan.

Ratakierrokselle Tsimanouskaja haluttiin, koska osa Valko-Venäjän varsinaisen viestijoukkueen jäsenistä ei päässyt lähtöviivalle vajavaisen dopingtestauksen vuoksi.

Urheilija ei sulattanut päätöstä, vaan arvosteli joukkueen johtoa Instagramissa. Somejulkaisun jälkeen Valko-Venäjän joukkueenjohto komensi Tsimanouskajaa pakkaamaan tavaransa ja poistumaan Tokiosta sunnuntaina, vaikka tämän oli määrä juosta 200 metrin alkuerissä maanantaina.

Turvallisuutensa vuoksi pelännyt Tsimanouskaja kieltäytyi nousemasta lennolle Tokion Hanedan lentokentällä ja vetosi Kansainväliseen olympiakomiteaan. Hän sai apua japanilaisviranomaisilta ja hänet vietiin turvaan Puolan suurlähetystöön.

Juttua korjattu klo 13.31. Poistetty ylimääräinen h-kirjan Antony Blinkenin nimestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?