Tokion olympialaiset: Maria Huntington sanoo, että raha on yksi motivaattori kohti huipputuloksia - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Seitsenottelija Maria Huntingtonin ei tarvitse enää stressata rahasta – ”Mitä paremmin urheilee, se on aina plussaa”

Seitsenottelija Maria Huntington uskoo pystyvänsä tekemään Suomen ennätyksen Tokiossa.

Maria Huntington kuvattiin Kalevan kisojen tiedotustilaisuudessa saunaravintola Kuumassa heinäkuussa.

3.8. 23:16

Tokio

Maria Huntington aloittaa kovan urakkansa olympialaisten seitsenottelussa keskiviikkona. Ottelut ovat normaalistikin melkoisia ponnistuksia urheilijoille, mutta Tokiossa lisähaasteensa tuo kuumuus.

Tampereen Pyrinnön urheilija ei ole aina viihtynyt helteessä. Kesän 2018 Kalevan kisoissa hän sai jonkinasteisia auringonpistoksen oireita. Viimeinen ottelu ennen Tokiota päättyi keskeytykseen Saksan Ratingenissa. Valmentaja Matti Liimatainen sanoi tuolloin, että helteinen avauspäivä verotti voimia.

Huntington kuitenkin kertoo Tokiossa, että keskeytyksen syy oli lopulta virustaudissa, joka nosti myös korkean kuumeen.

– Helle on hankala. Kroppa käy ottelussa muutenkin ylikierroksilla, ja kuumuus pistää sen hyrräämään entistä kovempaa, viileämpien säiden ystäväksi tunnustautuva tamperelainen sanoo.

Kuulantyöntö ei kuulu Maria Huntingtonin vahvimpiin lajeihin. Hän tavoittelee Tokiossa 13 metrin kaarta.

Ottelupäiville on lupailtu jopa 35 asteen lämpötiloja. Toisin kuin Saksan Ratingenissa, urheilijat pääsevät Tokiossa lajien välillä viileään ja kentälläkin on varjoja. Suurin haaste on korkeuskisan aikana. Se kestää yleensä pitkään ja se käydään aamupäivällä, jolloin aurinko porottaa jo lähes täydellä teholla.

Huntington aikoo viilentää itseään kylmäliiveillä varsinkin korkeuskisan aikana.

– Pitää huolehtia, että kroppa ei pääse ylikuumenemaan. Meillä on nyt selkeä ajatus, miten toimimme, enkä pidä kuumuutta isona ongelmana.

Arvokisat eivät ole aina päättyneet Huntingtonin kannalta onnellisesti. Nuorten arvokisat mukaan laskien seitsemästä ottelusta peräti neljä on päättynyt keskeytykseen.

Viimeksi MM-Dohassa 2019 Huntingtonin urakka päättyi vatsatautiin ennen toisen kilpailupäivän alkua.

Huntingtonin historia todistaa, miten vaikeaa onnistunutta ottelua on saada kasaan.

– Sitä on ehkä vaikea ymmärtää, jos ei ole itse otellut, hän sanoo.

Huippupisteisiin yltäminen vaatii fyysistä, teknistä ja henkistä onnistumista joka lajissa ilman kolhuja ja muita murheita.

– Ottelun aikana on henkisesti niin väsynyt, se on kamppailua. Olen saanut siihen viime vuoden aikana paljon lisää oppia.

Kisojen aikana tukea stadionilla antavat pitkäaikainen valmentaja Matti Liimatainen ja hieroja Pentti Niemi.

– Ei tule tylsää! Juttua tulee, ottelija naurahtaa Liimataiseen viitaten.

Maria Huntington lahjoitti taannoin käytettyjä urheiluvarusteitaan hyväntekeväisyyteen.

Huntington on siitä harvinainen suomalainen yleisurheilija, että hän voi kilpailla Tokiossa vailla huolta taloudellisesta tulevaisuudestaan. Hänen ei ole pakko onnistua, jotta sponsoreita olisi saatavissa myös jatkossa.

Huntington on saanut raha-asiansa kuntoon Dohan 2019 MM-kisojen jälkeen, kun ex-juoksija Noora Toivo ryhtyi hänen managerikseen. Sosiaalisessa mediassa näkyvä Huntington on omavarainen urheilija, eikä hän ole riippuvainen esimerkiksi apurahoista. Toki hän sai vuoden alussa opetus- ja kulttuuriministeriön 10 000 euron eli toiseksi suurimman apurahan.

Tällainen lähtökohta tekee kilpailemisesta ja siihen valmistautumisesta helpompaa.

– No joo, mitä paremmin urheilee, se on plussaa myös taloudelliselle puolelle. On se myös yksi motivaattori, Huntington sanoo.

Mihin tamperelainen sitten voi yltää Tokiossa? Huntington on tämän kauden maailmantilastoissa 12:s ja hän oli olympiarankingissa 19:s. Hän otteli Götzisissä lähes ennätyspisteensä 6 318 toukokuussa.

– En halua vielä spekuloida. Pystyn rikkomaan Suomen ennätyksen, mutta se on niin monen tekijän summa.

Satu Ruotsalainen otteli voimassa olevan SE:n 6 404 MM-kisoissa 1991. Paikkana oli tuolloinkin Tokio, mutta areena oli eri: nykyinen Kansallisstadion on rakennettu silloisen stadionin paikalle.

Korkeus on Maria Huntingtonin mukaan koko ottelun avainlajeja.

Ottelun aikataulu on tehty haastavaksi. Ensimmäisen päivän viimeinen laji 200 metriä käydään illalla varttia vaille yhdeksän. Kisa jatkuu jo 13 tuntia myöhemmin pituudella.

– Kahden ensimmäisen lajin (100 metrin aidat, korkeus) pitää onnistua. Siinä on ottelun kulmakivi ja ne ovat kovia pistelajeja. Toivottavasti pääsen niissä ennätykseni tuntumaan.

Tämän jälkeen edessä on Huntingtonin heikko laji kuula. Siitä hän haluaa 13-metrisen, ja 200 metrilläkin pitäisi tulla kauden parasta vauhtia. Sen jälkeen edessä on nopea ruokailu, hieronta ja lyhyet yöunet.

– Pituus on yleensä hankala, kun toisen päivän ensimmäinen laji on aikaisin. Siinä pitää vain saada itsensä hereille. Se on minulle syömähammas, siinä pitäisi saada tehtyä kovaa tulosta.

Keihäässä Huntington ei ole mielestään saanut vielä parasta irti tällä kaudella. Keppi on lentänyt 45,01. Ennätys on reilun metrin parempi.

Viimeiseen lajiin 800 metrille löytyy yleensä lataus, jos lajit ovat siihen asti menneet hyvin. Silloin Tokiossa voidaan nähdä myös uusi Suomen ennätys.

Lue lisää: Herätyskellot soimaan, keskiviikkona on Suomen superpäivä Tokiossa! Tulessa keihäsmiehet, Lizzie Armanto ja Sara Kuivisto

Lue lisää: Amerikkalainen poikaystävä Daniel nosti Matilda Castrenin suosta – näin nousu Alkon kassalta olympiatoivoksi ja miljoonasarjaan tapahtui

Lue lisää: Lizzie Armanto on ainoa nainen, joka on onnistunut täysin päättömässä loop-tempussa – näin hänestä kasvoi Suomen suuri olympiatoivo

Lue lisää: Sara Kuivisto takoi taas SE-vauhtia – ylisti kilpasiskoaan: ”Miesten voi olla vaikea ymmärtää, kuinka ylpeä olen hänestä”

Lue lisää: Olympiatuomio: Ihmepiikkarit puhuttavat ufomiehen ihmejuoksun jälkeen – mutta saisiko kultakaan Mira Potkosta puhumaan?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?