Näin Ivan Tihon kommentoi pikajuoksija Krystsina Tsimanouskajan tilannetta - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kolmesti dopingista kärynnyt Valko-Venäjän yleis­urheilu­pomo Ivan Tihon syyttää kohu­juoksijaa urheilun sääntöjen rikkomisesta – ”Tämä on hänen valintansa”

Ivan Tihonin mielestä Krystsina Tsimanouskaja kohteli Valko-Venäjän joukkuetta epäkunnioittavasti.

Krystsina Tsimanouskaja käveli Puolan suurlähetystössä Tokiossa maanantaina.

3.8. 6:45

Tokio

Valko-Venäjän olympiajoukkue on joutunut kohun keskelle Tokion kisoissa. Pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja kertoi sunnuntaina, että maan olympiajoukkueen johto oli yrittänyt pakottaa hänet palaamaan Valko-Venäjälle. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Tsimanouskaja oli kritisoinut maan urheilujohtoa.

Tilanne eteni nopeasti. Maanantaina Puola myönsi maahantuloviisumin Tsimanouskajalle humanitaarisin perustein. Tsimanouskaja oli hakenut poliittista turvapaikkaa.

Lue lisää: Kylmäävä nauha julki: Näin Valko-Venäjän urheilu­pomot ”suostuttelivat” turva­paikkaa hakenutta pika­juoksijaa – vihjailivat parvekkeelta hyppäämisestä

Puolan apulaisulkoministeri Marcin Przydacz kertoi STT:n mukaan, että pikajuoksija on turvassa Puolan suurlähetystössä.

STT kertoo, että ihmisoikeusjärjestö Vjasnan mukaan Tsimanouskajan mies ja lapsi ovat niin ikään lähteneet Valko-Venäjältä ja ovat parhaillaan Kiovassa Ukrainassa.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n mukaan Tsimanouskaja vietti maanantain vastaisen yön lentokenttähotellissa yhdessä olympialaisten toimihenkilöiden kanssa, jotta häntä ei voitaisi pakottaa kotimatkalle. KOK:n mukaan urheilija tunsi olonsa turvalliseksi.

Japanin viranomaiset, KOK ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat ilmoittaneet seuraavansa tilannetta.

Valko-Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtaja ja olympiajoukkueen kapteeni, moukarinheittäjä Ivan Tihon kommentoi tapausta miesten moukarikarsinnan jälkeen Tokion olympiastadionilla maanantaina. Tihon antoi reilun minuutin mittaisen vastauksen aiheesta.

– Hän ei ollut valmis antamaan olkapäätä vaikeana hetkenä viestissä toinen toiselle, ja minusta se ei ollut arvokkaasti tehty. Vaikeina aikoina meidän täytyy auttaa toinen toisiamme, ja erityisesti olympialaisten aikana, Tihon aloittaa.

Tihon kertoo, että hänen mielestään urheiluareena on urheilijan rauhanomainen mahdollisuus esitellä omia kykyjään, ja että urheilu on politiikan ulkopuolella.

– Urheiluareenan arvoa ei pidä pilata joillakin poliittisilla asioilla. Tässä tapauksessa minun mielestäni tämä on urheilun sääntöjen rikkomista. Toiseksi tämä on häneltä myös joukkuetta kohtaan epäkunnioittava ele, hän ei toiminut inhimillisesti katsoen aivan oikein minun mielestäni, Tihon kertoo.

Tihon lisää vielä, että vaikeina aikoina ihmisten pitää tukea toinen toistaan eikä hylätä.

– Mutta tämä on hänen valintansa, häntä ei pidä tuomita. Häntä pitää ymmärtää.

45-vuotias Ivan Tihon on Valko-Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtaja. Hän osallistui maanantaina moukarinheiton karsintaan Tokiossa ja kommentoi Krystsina Tsimanouskajan tapausta.

Tihon, 45, on kärynnyt dopingtestien uudelleenanalysoinnissa peräti kolmesti urallaan ja menettänyt siksi useita arvokisamitaleja. Hän oli oman karsintaryhmänsä 12. tuloksella 74,57 eikä selviytynyt moukarin finaaliin.

Tsimanouskajan piti kilpailla Tokiossa vielä ainakin 200 metrin juoksussa. Sadalla metrillä hän oli alkueränsä neljäs ajalla 11,47 eikä päässyt jatkoon.

Tapaus sai alkunsa, kun Tsimanouskaja ilmoitettiin maansa viestijoukkueeseen kysymättä juoksijalta.

– Isot pomot näyttävät päättävän kaiken meidän puolestamme, kuten aina, Tsimanouskaja sanoi Instagramissa jakamallaan videolla, joka on sittemmin poistettu.

–  He päättivät kaiken selkäni takana.

Valko-Venäjän mukaan juoksija oltiin palauttamassa kotiin, koska hänen henkinen tilansa oli huonontunut.

STT:n mukaan KOK kielsi Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän vanhinta poikaa Viktoria tulemasta olympialaisiin. Myös Valko-Venäjän olympiakomitean jäsen ja useita hallituksen jäseniä joutui pannalistalle urheilijoiden painostamisen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?