Oliver Helanderin tapaus kuumentaa keihäs­sankareita – Tapio Korjus heitti olympia­voittajaksi samanlaisen vamman kanssa: ”Sillä pystyy kilpailemaan”

Olympiavoittaja Tapio Korjuksen mielestä Oliver Helanderin vamma ei estä osallistumista keihäskarsintaan.

Oliver Helanderin Tokion kisapaikka varmistui Joensuussa heinäkuussa, kun hän päihitti karsintakilpailussa Antti Ruuskasen. Soulin vuoden 1988 olympiavoittajan Tapio Korjuksen mielestä Helanderin vamma ei estä osallistumista keihään karsintaan keskiviikkona.

2.8.2021 18:07

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin osallistuminen olympialaisten keskiviikon keihäskarsintaan on uhattuna. Helander loukkasi oikean reitensä lähentäjälihaksen sunnuntain harjoituksissa.

Lue lisää: Keihäsmies Oliver Helanderille raju takaisku – Antti Ruuskanen ei halua lähteä varaheittäjäksi

Suomen joukkueen lääkärin Ilkka Räsäsen mukaan on epätodennäköistä, että Helander pystyisi heittämään keskiviikkona.

Keihäänheiton maailmanmestarilta, nykyiseltä Latvian keihäsvalmentajalta Kimmo Kinnuselta ei riittänyt ymmärrystä Helanderin poisjättäytymiselle.

– Perkele! Menet kentälle näyttämään, onko sinulla oikeasti luonnetta tehdä tätä hommaa, Kinnunen kommentoi paikan päältä Tokiosta Ilta-Sanomille maanantaina ja kertoi itse kilpailleensa mm. 4,5 sentin mittainen lihasrepeämä reidessään.

Keihäänheiton vuoden 1988 olympiavoittaja Tapio Korjus kommentoi Helanderin tilannetta Ilta-Sanomille.

– Itse heitin olympiavoittajaksi revenneellä lähentäjälihaksella, mutta se riippuu, missä paikassa ja kuinka suuri se repeämä on. Jossain tapauksissa pystyy hammasta purren heittämään. Eihän tuo dramaattinen vamma ole, kyllä se sieltä paranee, mutta tosi kivulias se on.

Tapio Korjus hyppäsi Soulissa vuonna 1988 korkeimmalle korokkeelle. Pronssimitalisti Seppo Räty (oik.) häntä jo sinne odottelikin.

Korjuksella riittää ymmärrystä Kinnusen kommenteille.

– Ymmärrän maailmanmestaria. Kun on tuollaisella unelmiensa hetkellä, niin kyllä siellä kaikki voitava pitää tehdä, että pääsee viivalle ja suoriutuu. Kun tämä vamma ei ole sellainen, että se uhkaisi uran jatkoa millään tavalla.

Keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen kuitenkin kommentoi maanantaina, ettei Helanderin ”ura kaipaa mitään lisävammoja”.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina 26. syyskuuta 1988 Korjuksen uroteosta. Hän heitti olympiavoittajaksi, vaikka hänen lähentäjälihaksensa oli revennyt. Oliver Helanderilla on nyt samankaltainen vamma.

Soulin vuoden 1988 kultamitalisti huomauttaa, että ”lihas kyllä paranee”.

Korjus tietää, miltä tuntuu kilpailla olympialaisissa ja saada tieto vammasta vain muutama päivä ennen kisaa.

– Onhan se tiukka hetki, mutta jos tahtotila on korkealla, niin urheilija pyrkii tekemään kaikkensa, että pääsee viivalle, suoriutuu siellä ja poistaa mielestään sen kivun.

Korjus muistuttaa, että samanlainen vamma on ollut monella muullakin keihäänheittäjällä.

– Ei tuo vamma ei ole sellainen, etteikö sen kanssa pystyisi kilpailemaan ja pärjäämään.

Keihäskarsinnan A-ryhmä aloittaa keskiviikkona heitot kello 3.05 Suomen aikaa ja B-ryhmä kello 4.35.

Korjuksella riittää uskoa suomalaisiin. Hän odottaa ainakin yhden suomalaisen etenevän keihäsfinaaliin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?