Kommentti: Tero Pitkämäki näki asian jo viime kesänä – Oliver Helanderin ura ei voi jatkua näin

Oliver Helanderin olympiakisojen aikana saama vamma ei ole syy vaan seuraus, kirjoittaa Pekka Holopainen.

On täysin luonnollista, että nuori urheilija haluaa olympiakisoihin, jos hänet niihin valitaan. Tällaisissa tilanteissa tukiryhmältä kuitenkin odottaisi enemmän yritystä järkipuheen saralla.

2.8.2021 22:01

Suomalainen mies on voittanut aina, kun Japanissa on heitetty keihästä MM- tai olympiakisoissa. Pauli Nevala voitti olympiakultaa Tokiossa 1964 ja Kimmo Kinnunen MM-kultaa 1991. Urheiluliiton lajivalmentajiin kuuluva Tero Pitkämäki otti omansa Osakan MM-kisoissa 2007.

Kun maanantaina tiedotettiin, että Oliver Helander on erittäin todennäköisesti vasemman jalan lähentäjävamman vuoksi heittokyvytön keskiviikon karsinnassa, usein vaikeidenkin vammojen kiusaamana kilpaillut Kinnunen kehotti nuorukaista laittamaan kiviä taskuun ja ilmaantumaan heittopaikalle taistelemaan.

Lue lisää: Loukkaantunut Oliver Helander, 24, on vetäytymässä keihäskarsinnasta – Kimmo Kinnunen latasi todella tylyä tekstiä: ”P*****e!”

Pitkämäki ei halunnut ottaa asiaan julkisesti kantaa. Ilta-Sanomien luotettavan tiedon mukaan seitsemän arvokisamitalin mies on kuitenkin jo pitkään ollut erittäin huolissaan timanttisen lahjakkuuden urasta ja näki jo viime kesänä, että olympiaprojekti seilaa tuuliajolla kohti matalikkoa.

Helanderilta on kilpailuissa mitattu yhteensä viisi heittoa 24. lokakuuta 2019 ja 2. elokuuta 2021 välisenä aikana.

Harjoitus- ja kilpailupohja eivät yksinkertaisesti riitä. Varsinkin lajiharjoittelun määrä tehoilla on jäänyt todella vaatimattomaksi.

Lue lisää: Kiira Korpi ei siedä keihäs­sankarien puheita – puolustaa Oliver Helanderia: ”Ei ole enää nykypäivää”

Helander tuli valintakelpoiseksi jo kaudella 2019, ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön linja on valita kaikki tällaiset urheilijat. Sisäisessä ylimääräisessä karsinnassa karjaalainen löi Antti Ruuskasen.

Valintakriteeristöön kuuluu kuitenkin myös terveystilanne, joka Helanderin tapauksessa jättää toivomisen varaa. Vai mitä pitäisi ajatella tästä datasta: häneltä on kilpailuissa mitattu yhteensä viisi heittoa 24. lokakuuta 2019 ja 2. elokuuta 2021 välisenä aikana.

Vankempiakin näyttöjä rautaisesta terveydestä on huippu-urheilun historiassa annettu.

Helanderin vuonna 2018 pahasti loukkaantunut olkapää operoitiin liian myöhään, tammikuussa 2020, mutta sentään operoitiin. Tässä vaiheessa Helander oli kuitenkin jo saanut riesakseen syksyllä 2019 Dohan MM-kisojen viimeistelyleirillä Turkissa akillesjännevamman, jonka kanssa hän on tapellut pian kaksi vuotta.

Oliver Helander löi ylimääräisessä karsinnassa viimeisestä olympiapaikasta Antti Ruuskasen Joensuussa 14. heinäkuuta. Kummankin taso jäi vaatimattomaksi.

Kun keihäänheiton kaltaisessa törmäyslajissa yhtä kohtaa alitajuisesti varoo, biomekaaniset ketjut menevät pirstaleiksi, ja pian paukahtaa jostain muualta. Tuore vamma ei ole syy, vaan seuraus.

Helanderin pitää viimeistään nyt itse hypätä pelkääjän paikalta oman urheilu-uransa kuljettajaksi.

Helander on superpotentiaalinen urheilija, jonka perusfysiikka on terästä. Mutta ei hänen uransa näin voi jatkua. Urheilijan pitää viimeistään nyt itse hypätä pelkääjän paikalta oman urheilu-uransa kuljettajaksi.

On täysin luonnollista, että nuori urheilija haluaa olympiakisoihin, jos hänet niihin valitaan. Tällaisissa tilanteissa tukiryhmältä kuitenkin odottaisi enemmän yritystä järkipuheen saralla.

Lue lisää: Mika Lehtimäki paljastaa, kuinka keihässoppa ratkaistiin kulisseissa: ”Halusin soittaa Antille henkilökohtaisesti”

Uraansa lopetteleva Ruuskanen teki täysin oikein, kun ei tällä aikataululla suostunut varamiehenä matkaan. Hänen uransa on ollut aivan liian hieno, jotta sitä kalkkiviivoilla kannattaisi nykyiskussa tahrata 77–78 metrin olympiaheitoilla aikaerosta ja lentomatkasta turtana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?