Sara Kuivisto takoi taas SE-vauhtia – ylisti kilpasiskoaan: ”Miesten voi olla vaikea ymmärtää, kuinka ylpeä olen hänestä”

Tshekkiä edustava kilpakumppani Kristiina Mäki juoksi ennätyksensä, vaikka synnytti alkuvuodesta pojan.

Sara Kuivisto ja Kristiina Mäki katsoivat tulostaululta loppuaikojaan 1 500 metrin alkuerässä.

2.8.2021 6:26

Tokio

Jokainen tietää ketsuppipulloilmiön: ensin ei tule mitään ja sitten vaikka kuinka paljon.

Sara Kuiviston juoksuissa olympiakisoissa on samaa. Maailman nopein kokki juoksi varhain maanantaina jo kolmannen Suomen ennätyksensä Tokiossa.

– Suomen ennätys ei tuntunut miltään, hengästytti vaan, Kuivisto sanoi parannettuaan omaa 1 500 metrin SE-aikaansa.

Kesällä Kuivisto juoksi matkan aikaan 4.05,39, alkuerissä Tokiossa 4.04,55. Samalla hän alitti ensi vuoden MM-kisarajan.

– Eipä tarvitse sitä enää jahdata.

Aiemmin Kuivisto paranteli Tokiossa kaksi kertaa 800 metrin Suomen ennätystään, ensin alkuerissä (2.00,15) ja sitten välierissä (1.59,41).

– Kasi ei vienyt voimia. Vanha kone lähti hyvin käyntiin. Minulla oli sataprosenttinen luotto loppukiriini. Olo on älyttömän hyvä. En tiedä, missä on [juoksun] rajat. Ilman muuta tavoittelen finaalia, Kuivisto kertoi.

Eurooppalaisen mailin välierät juostaan keskiviikkona. Tiistaina juostaan naisten 800 metrin finaali, mutta sen Kuivisto katsoo televisiosta.

– Saa lukea Aku Ankkaa, Kuivisto vitsaili.

Kuivistolta on usein kysytty, kutsutaanko häntä Saraksi vai Saaraksi? Asiasta on tullut paljon palautetta Ylen selostajille Tokiossa.

– Hyvä, kun kysyitte. Kotona olen aina ollut Saara. Älkää hyvät ihmiset harmitelko, jos toimittajat sanovat samaa, Kuivisto toivotti ja ja halasi samassa alkuerässä juossutta Tshekin Kristiina Mäkeä.

– Teidän miesten voi olla vaikea ymmärtää, kuinka ylpeä olen hänestä, Kuivisto sanoi.

Mäki synnytti alkuvuodesta lapsen, Kaapo-pojan. Juoksemisen hän lopetti kuukausi ennen synnytystä ja aloitti uudestaan kuukausi sen jälkeen.

– Alussa tuntui pahalta, kun ei ollut lihaksia, Mäki sanoi.

Kesän alussa hän arveli, että olympialaiset tulevat liian aikaisin. Heinäkuussa hän juoksi kilometrin testin viisi sekuntia nopeammin kuin MM-kisavuonna 2019.

– Kunto parani nopiaan, Lapualta kotoisin oleva Mäki sanoi.

Hän on Suomen ja Tshekin kaksoiskansalainen, joka on usein kirittänyt Kuivistoa myös Kalevan kisoissa.

Myös Mäki selvisi 1 500 metrin välieriin. Hän juoksi Kuiviston kanssa samassa alkuerässä kuudenneksi ennätyksellään 4.04,55. Kuivisto oli hänen edellään viides.

Välieräpaikan takia kotimatka Prahaan ja pojan luokse viivästyi.

– Kaapo on isän kanssa ja viikonloppuisin minun vanhempieni luona. Soitan kolme kertaa päivässä videopuhelun kotiin. Kaapo ei tiedä, etten ole kotona. Minulla on häntä kova ikävä.

Naisten 1 500 metrin välierät juostaan keskiviikkona kello 13.12 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?