Tokion olympialaiset: Italian olympiavoittaja Gianmarco Tamberi meni täysin sekaisin - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Tällaista riehakkuutta pääsee harvoin todistamaan – italialainen olympia­voittaja täysin sekaisin: ”Tuntuu mielettömältä”

Korkeushypyssä nähtiin erikoinen käänne, kun Mutaz Essa Barshim ja Gianmarco Tamberi päätyivät herrasmiessopimukseen ja jakoivat kullan.

Italian Gianmarco Tamberi meni aivan sekaisin tajuttuaan voittaneensa olympiakultaa korkeushypyssä.

1.8. 18:29

Tokio

Näky oli mielenkiintoinen, yllättäväkin. Sitä oli vaan pakko tuijottaa – ja taas tuijottaa.

Kun italialainen korkeushyppääjä Gianmarco Tamberi tajusi voittaneensa korkeushypyn olympiakultaa, hän meni aivan sekaisin. Tamberi kieriskeli Tokion Olympiastadionin mondolla kuin viimeistä päivää ja huusi kurkku suorana onnesta.

Urallaan monenlaisista vaikeuksista kärsinyt Tamberi, 29, laittoi kätensä kasvojensa suojaksi ja päästi tunteensa estoitta valloilleen. Olympiavoitto on aina kova juttu, mutta harvoin näkee kenenkään äityvän noin riehakkaaksi.

Erikoinen oli myös kilpailun lopputulos, sillä kulta jaettiin: Qatarin Mutaz Essa Barshim hyppäsi Tamberinin tavoin 237 ja eteni siihen tismalleen samanlaisella sarjalla. Myös Valko-Venäjän Maksim Nedasekau ylitti ensimmäisellään 237.

Se pakotti neljä alemmasta korkeudesta pudottanutta hyppääjää yrittämään 239 sentin ylitystä, koska 237:n ylitys ei olisi enää riittänyt heillä mitaliin. Kun kukaan ei ylittänyt 239 sentin korkeudella ollutta rimaa, Barsim ja Tamberi päättivät sensaatiomaisesti jakaa kullan. Herrasmiespäätös oli sääntöjen mukaan sallittua.

Olympiakulta oli molemmille ensimmäinen.

– Tämä on uskomatonta. Olen unelmoinut tästä hetkestä monet kerrat, Tamberi hehkutti.

– Rion olympialaisten jälkeen ei ollut edes varmaa, että pystyisin enää kilpailemaan. Siksi tämä tuntuu niin mielettömältä. Kun tajusin voittaneeni, siinä purkautui valtavasti latausta.

Uransa parhaina aikoina 240:n haamurajan ylittänyt Barshim, 30, oli myös onnesta sekaisin.

– Tämä on hullua. Tämä oli ainoa asia, mikä minulta puuttui, Barshim linjasi.

Tunteikas oli myös Mutaz Essa Barshimin olympiakultatuuletus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?