Olympiavoittajan isä elää unelmaansa poikansa kautta – traaginen onnettomuus lopetti aikoinaan lupaavan urheilu-uran

Stefan Schauffele eli hetken aikaa syvissä vesissä. Lopulta hän päätti suunnata energiansa poikiensa menestymiseen.

Xander Schauffele voitti Tokion olympialaisissa kultaa miesten golfin yksinpelissä.

1.8.2021 13:59

Golffari Xander Schauffelelle kilpaileminen olympialaisissa merkitsi todella paljon. Vielä enemmän se merkitsi hänen isälleen Stefan Schauffelelle, joka itsekin unelmoi aikoinaan olympiapaikasta. Hän joutui pettymään karvaasti elämän puututtua peliin.

Stefan Schauffele oli aloittanut yleisurheilun 7-vuotiaana isoisänsä Richard Schauffelen inspiroimana. Tämä oli myös kilpaillut olympialaisissa. Ahkerasti koko elämänsä harjoitellut Stefan joutui jättämään urheilemisen hetkeksi tauolle suorittaakseen asepalveluksen Saksan armeijassa.

Kun Stefan Schauffele oli 18-vuotias, hänen isoisänsä menehtyi. Tapahtuma sai nuorukaisen palaamaan yleisurheilun pariin entistä motivoituneempana.

Schauffele oli hyvä urheilija, joka jäi kuitenkin aina juuri mitalisijojen ulkopuolelle. Kykyjenetsijät näkivät hänessä kuitenkin potentiaalia ja pyysivät häntä mukaan kokeilemaan kymmenottelua.

– Olin todella yllättynyt. Olin kertonut heille, että olen aika hyvä kaikessa, mutta en tarpeeksi hyvä missään. He katsoivat minuun hymyillen ja sanoivat, että sitä varten on sana: kymmenottelu, Schauffele muisteli Xander Schauffelen nettisivujen blogitekstissä.

Schauffele osoittautui taitavaksi kymmenottelijaksi, ja hänestä ryhdyttiinkin muovaamaan nopeasti lajin maailman parasta. Hänellä uskottiin olevan kaikki mahdollisuudet ja ominaisuudet päästä huipulle asti.

Viimeinen muistoni olympiaunelmasta on, kun Saksan kymmenottelujoukkue tuli tapaamaan minua sairaalaan. Ne olivat tunteelliset hyvästit. Kaikki oli ohi.

Marraskuussa 1986 tapahtui onnettomuus, joka muutti Schauffelen elämän suunnan tyystin. Humalassa ajanut kuljettaja törmäsi urheilijalupauksen autoon. Onnettomuuden seurauksena Schauffele joutui käymään kahden vuoden aikana kuudessa silmäleikkauksessa.

Unelma olympialaisissa kilpailemisesta päättyi siihen.

– Viimeinen muistoni olympiaunelmasta on, kun Saksan kymmenottelujoukkue tuli tapaamaan minua sairaalaan. Ne olivat tunteelliset hyvästit. Kaikki oli ohi: itsenäisyyteni, uusi elämäni, yleisurheilu-urani, suunnitelmani ja kaikki unelmani.

Schauffelen elämässä alkoivat pimeät ajat. Vaikeimman ajanjakson jälkeen hän päätti ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa uudenlaisen elämän perheensä kanssa. Hän halusi kääntää epäonnensa inspiraatioksi ja muutti perheensä kanssa Amerikkaan tavoittelemaan uutta alkua.

Kun hänen poikansa Xander ja Nicolas olivat sen ikäisiä, että he aloittivat urheilemisen, Schauffele päätti vankalla kokemuksellaan ryhtyä auttamaan poikiaan näiden kykyjen maksimoimiseksi.

– Koska en ikinä saanut selvittää omaa potentiaaliani, päätin varmistaa, että poikani saavat tietää, miten pitkälle heistä on, Schauffele kertoo.

Xander Schauffele kertoi keskiviikkona Twitterissä, että isän mukanaolo Tokiossa merkitsee hänelle paljon.

Isän omistautuminen on tuottanut tulosta. Stefan Schauffele pääsi seuraamaan poikansa otteita olympialaisissa – ja sunnuntaina hän pääsi todistamaan, kuinka 27-vuotias Xander voitti golfissa olympiakultaa.

Tuore olympiavoittaja kiitti isäänsä tämän panoksesta uraansa Twitterissä.

– Tämä mitali on omistettu maalleni, perheelleni ja erityisesti isälleni! Schauffele kirjoitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?