Tuula Tenkanen lopettaa uransa - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Uransa lopettava Tuula Tenkanen valtavissa tunne­kuohuissa – kertoi nyt 13 vuoden takaisesta jätti­kohusta: ”Se oli aika kova paikka”

Tuore diplomi-insinööri taisteli loppuun saakka mitalista. Peruskilpailussa tuli yksi heikko suoritus liikaa.

Tuula Tenkanen sijoittui mitalilähdön jälkeen olympiakisoissa toisen kerran viidenneksi.

1.8. 11:44

Pitkän, kolmesti olympiaedustukseen saakka vieneen purjehdusuransa aikana Tuula Tenkanen, 30, on aina esiintynyt median edessä hillittynä ja hallittuna. Sunnuntaina edes Enoshiman purjehdusstadionilla pakollinen maski ei pystynyt peittämään espoolaisen valtavia tunnekuohuja ja kyyneleitä.

Pettymyksestä 2010-luvun parhaisiin suomalaisiin kesäolympialajien urheilijoihin kuulunut Tenkanen ei itkenyt. Hieno ura tuli sunnuntaina päätökseen samalla 5. sijalla, jonka kerran laser radialin MM-hopeaa saavuttanut Tenkanen purjehti jo Rio de Janeirossa 2016.

Riossa hän tappeli mitalista, kun mitalilähtö oli jo pitkällä. Enoshimassa 9. lähdön onneton 32. sija käytännössä romutti mitalisaumat jo ennen päätöspäivää.

– Saman valinnan tekisin, jos uudestaan voisin. Ei mikään olisi voinut olla hienompi kuin tämä purjehdusura.

17-vuotiaan Tuula Tenkasen (vas.) valinta olympiakisoihin oli iso uutinen 2008. Matka käynnistyi Helsinki-Vantaan lentokentältä purjelautailija Minna Aallon kanssa.

Tenkanen kuuluu siihen varsin pieneen joukkoon suomalaisurheilijoita, joka on 2010-luvulla saavuttanut kesäolympialajissa henkilökohtaisen MM-mitalin.

Hän olisi hyvästellyt kansainväliset regatat jo tähän aikaan 2020, jos Tokion olympiakisoja ei olisi siirretty. Nainen käytti bonusvuoden hyväkseen toisen tärkeän projektin parissa.

– Valmistuin tämän vuoden keväällä, Aalto-yliopistossa biotekniikan diplomi-insinööriksi lukenut Tenkanen kertoi.

Tulevaisuuttaan hän ei halunnut ennustaa, mutta väitöskirjan laatiminen on yksi selkeä mahdollisuus.

Tuula Tenkanen nousi isoon julkisuuteen jo keväällä 2008, kun hän sensaatiomaisesti vei laser radialin olympiakisapaikan lajin tähden Sari Multalan nenän edestä. Silloinen 17-vuotias urheilijatyttö myönsi nyt 13 vuotta aikuisempana, että koki tilanteen tuolloin hyvin hämmentäväksi.

Tenkanen sai paikan Qingdaon regattaan täysin Suomen sovitun sisäisen karsintasysteemin mukaisesti, mutta Multalan taustajoukot tekivät julkisuudessa vahvaa ja onnistunutta lobbausta, jotta valinta menisi toisin päin. Multala ei toki käsiään tähän sankoon laittanut.

– Se oli silloin aika kova paikka, Tenkanen muisteli.

Pohjolan panos laser radialin olympiaregatassa oli vahva. Tanskan Anne-Marie Rindom voitti, Ruotsin Josefin Olsson oli toinen. Tenkasen lopettaminen oli hyvin lajiperheen tiedossa jo ennen olympiakisoja, ja suomalainen sai kisoissa kilpakumppaneilta lämpimiä kiitoksia urastaan.

Yhtä asiaa Tenkanen vielä vannotti ennen kuin jatkoi media-alueelta kohti loppuelämäänsä:

– Purjehtiminen ei tietenkään koskaan lopu!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?