Uimari Ari-Pekka Liukkonen kärsi taas valtavasta ahdistuksesta – oli jättää kisat kokonaan väliin: ”En muista juuri mitään” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Uimari Ari-Pekka Liukkonen kärsi taas valtavasta ahdistuksesta – oli jättää kisat kokonaan väliin: ”En muista juuri mitään”

Toukokuussa EM-kultaa voittanut uimari kertoo, että ”homma lähti lapasesta” ennen sadan metrin alkueriä.

Ari-Pekka Liukkonen perjantaina päämatkansa jälkeen. Uimarilla on ollut vaikeuksia valmistautua olympialaisiin.

1.8. 10:47

Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi Instagramissa vaikeuksistaan Tokion olympialaisissa. Perjantaina Liukkonen epäonnistui päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa.

Hän oli alkuerässään viimeinen ja karsinnan kokonaistuloksissa 26:s ajallaan 22,25 sekuntia. Toukokuussa Liukkonen voitti EM-kultaa ajalla 21,61.

Liukkonen on kokenut olympiakävijä, sillä Tokion olympialaiset olivat uimarin kolmannet.

– Lontoossa yllätti flunssa, Riossa se ei enää tullut yllätyksenä. Tokioon lähtiessä oli jo tiedossa, että stressi ja ahdistus olivat edellisten kisojen oireiden taustalla, Liukkonen kirjoittaa.

Liukkonen kertoo, että kesäkuu oli hänelle raskas ja stressaava, ahdistus oli arjessa läsnä.

– Pari päivää ennen kisoihin lähtöä istuttiin vielä lääkärin ja psykologin kanssa alas ja mietittiin, onko kisoihin järkevää lähteä? Liukkonen kirjoittaa.

– Tehtiin suunnitelmaa ja varasuunnitelmaa ja suuntasin Japaniin. Alku meni hyvin, vaikka välillä hermosto ja mieli omaa vääntöään kävivätkin, hän jatkaa.

Liukkonen päätti lähteä ja alku sujuikin hyvin. Ennen sadan metrin vapaauinnin alkuerää kuitenkin tapahtui jotain.

– Homma lähti lapasesta, enkä muista tuosta parin tunnin jaksosta juuri mitään. Seuraavat kolme vuorokautta yritin yksin ja yhdessä tiimin ammattilaisten kanssa pitää ajatukset kasassa ja valmistautua kisaan.

Tunti tunnilta ja minuutti minuutilta aika kului ja päälaji lähestyi. Välillä ahdistus sai hetkeksi vallan.

Myös Liukkosen keho muistutteli erilaisista vaivoista, ja miehen olo oli tukkoinen ja voimaton. Uimari kuitenkin piti fokuksen oleellisessa ja muistutti itseään olevansa kovassa kunnossa.

– Tunti tunnilta ja minuutti minuutilta aika kului ja päälaji lähestyi. Välillä ahdistus sai hetkeksi vallan, mutta suurimman osan ajasta fokus pysyi kuitenkin oleellisessa. ”Mä oon kovassa kunnossa, kaikki on mahdollista erilaisista oireista huolimatta ja mä haluan uida olympiafinaalissa”, Liukkonen kertoo ajatelleensa.

Ari-Pekka Liukkonen kantoi Suomen lippua Tokion olympialaisten avajaisissa yhdessä Satu Mäkelä-Nummelan kanssa.

Henkiset haasteet ja liian suuriksi kasvaneet omat odotukset ovat varjostaneet Liukkosen arvokilpailu-uraa pitkään. Mutta viimeistään toukokuussa, kun Liukkonen nappasi Budapestissä ensimmäisen arvokisavoittonsa, moni arveli ongelmien ainakin helpottaneen. Tähän Liukkonen itsekin viittasi päivityksessään.

– EM:ssä tuo lähinnä alkueräuintia kohti kiristyvä solmu pysyi jo melko löysällä, vaikka omat haasteensa oli sielläkin, hän kirjoitti.

Heinäkuun alussa Urheilulehdessä Liukkosen pitkäaikainen valmentaja Marko Malvela arvioi uimarilla olevan psyykkisesti jopa etu useimpiin muihin urheilijoihin.

– A-P:n erottaa monista yksilöurheilijoista ominaisuus, ettei A-P lannistu vastoinkäymisistä, eikä myöskään hypi riemun kukkuloilla onnistuttuaan. Hän ei ripustaudu seuraavaan hyppyyn, juoksuun tai uintiin, vaan hän pelaa pitkää peliä. Se suojelee häntä psyykkisesti, Liukkosta peräti 16 vuoden ajan valmentanut Malvela sanoi.

Riossa en edes tiennyt, mitä ahdistus on. Nyt taistelin sitä vastaan kaikin voimin.

Kaikki ei ilmeisesti sittenkään ollut sitä, miltä näytti, tai mitä ulospäin kerrottiin.

– Riossa en edes tiennyt, mitä ahdistus on. Nyt taistelin sitä vastaan kaikin voimin, ja kun omat voimat loppuivat, oli aina joku auttamassa joko vierellä tai puhelimen päässä. Alkuerään lähdin taistelemaan päättäväisesti, tiesin, että kun siitä selvitään, niin tie on taas auki vaikka mihin!

Ennen Tokioon lähtöä Ari-Pekka Liukkonen esitteli Urheilulehdelle iloisena valtavia käsiään, joilla ajatteli kauhovansa paikan jopa olympiafinaaliin.

Perjantaina Liukkonen ui päämatkallaan täsmälleen saman ajan (22,25) kuin Riossa viisi vuotta aiemmin. Se oli uimarin mukaan niin hyvä uinti kuin neljän päivän taistelun jälkeen oli mahdollista.

– Viimeinen viikko oli jotain, mitä kenenkään ei tarvitsisi joutua kokemaan, mutta olympiaunelman takia halusin tuon polun katsoa loppuun saakka, Liukkonen kirjoittaa.

– Kiitos kaikille teille, jotka matkaan lähditte!

Urheilijoiden paineet ja mielenterveys ovat olleet paljon esillä Tokion olympialaisissa. Esimerkiksi voimistelijatähti Simone Biles on jättänyt monta lajia väliin, ja kisoista heti alkuun tippunut tennishuippu Naomi Osaka kertoi kokeneensa kovia paineita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?