Tokion olympialaiset: Caeleb Dressel ei edes haluaisi olla kuuluisa, mutta hänestä puhutaan Yhdysvalloissa ”uutena Phelpsinä” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

”En halua olla kuuluisa”, sanoo Tokion menestynein urheilija – kotimaassaan häntä verrataan 23 olympia­kullan Michael Phelpsiin

Caeleb Dressel huipentanee sunnuntaina kisansa neljänteen olympiakultaan paraatimatkallaan 50 metrin vapaauinnissa.

Caeleb Dressel voitti lauantaina 100 metrin perhosuinnin olympiakultaa uudella maailmanennätysajalla.

31.7. 23:00

Tokion olympialaisten henkilökohtaisen mitalitilaston kärkipaikkaa pitää toistaiseksi kaksi urheilijaa. Kolmeen kultamitaliin ovat yltäneet eteläkorealainen jousiampuja An San ja yhdysvaltalainen uimari Caeleb Dressel.

Anin kisat ovat jo päättyneet, mutta Dresselin, 24, urakka huipentuu vasta sunnuntaina olympiauintien päätöspäivänä.

Tuolloin onkin enemmän kuin todennäköistä, että hän nousee yksin mitalitilaston kärkipaikalle kisojen voittoisimmaksi urheilijaksi.

Dressel on ylivoimainen ennakkosuosikki miesten 50 metrin vapaauinnin finaalissa. Jo alkuerässään hän ui vain kahden sekunnin sadasosan päähän olympiaennätyksestä.

Perjantaina Dressel ui 100 metrin perhosuinnin finaalissa ajan 49,45, jolla hän rikkoi omissa nimissään olleen maailmanennätyksen.

Saman pituuden vapaauinnissa finaaliaika 47,02 oli uusi olympiaennätys, mutta jäi kymmenyksen maailmanennätyksestä. Satasen vapaauintikulta oli samalla Dresselin ensimmäinen henkilökohtainen olympiakulta.

Dresselin menestys MM-kisoissa ja Tokiossa on saanut Yhdysvalloissa monet puhumaan hänestä ”uutena Michael Phelpsinä”. Fivethirtyeight-sivusto kirjoitti ennen kisoja, että Dressel saattaa olla jopa edeltäjäänsä parempi.

Sadan metrin vapaauintifinaali tuotti Caeleb Dresselille olympiakullan lisäksi myös uuden maailmanennätyksen.

Valtikka siirtyi seuraavalle omistajalleen Rion olympialaisissa, kun Dressel ja Phelps olivat samassa 4x100 metrin vapaauintiviestin joukkueessa voittamassa olympiakultaa.

Phelps lopetti uransa Rioon, ja seuraavan vuoden MM-kisoissa oli Dresselin aika loistaa. Hän voitti Budapestissa seitsemän MM-kultaa.

Kahta vuotta myöhemmin Etelä-Korean Gwangjussa Dresselin MM-kultasaldo jäi ”vain” kuuteen. Mitalien yhteismäärässä hän teki kuitenkin uuden ennätyksen, sillä kultamitalien lisäksi palkintokaappi täydentyi kahdella MM-hopealla.

Dressel itse ei tosin perusta vertauksista Phelpsiin, joka on 23 olympiakullallaan kaikkien aikojen ylivoimaisesti menestynein olympiaurheilija.

– Mielestäni se ei ole reilua Michaelia kohtaan. Hän on parempi uimari kuin minä, Dressel sanoi keskiviikkona julkaistussa NBC:n Today-aamuohjelman haastattelussa.

– Tavoitteeni urheilussa ei ole Michaelin päihittäminen. Olen hyvin erilainen urheilija. Hän oli täysin eri tasolla.

Yhdysvaltojen suurimmassa aamuohjelmassa puhuessaan Dressel ei ole omimmillaan. Hän on kertonut, kuinka hän tuntee olonsa epämukavaksi haastatteluissa.

– En ole ikinä ollut mediajuttujen fani, pahoittelen. Jos se olisi minusta kiinni, (uinnissa) olisi vain minä, vesi, valmentajani (Gregg) Troy ja joukkuekaverini. Siinä se, Dressel sanoi viime vuonna Kansainvälisen uimaliiton Finan haastattelussa.

– En halua olla kuuluisa.

Tuon toiveen täyttäminen voi olla jatkossa vaikeaa.

Uinti on Yhdysvalloissa yksi suosituimmista olympialajeista. Phelpsin, Ryan Lochten ja Katie Ledeckyn kaltaisten supertähtien listaan liitetään viimeistään nyt myös Caeleb Dressel, sunnuntain jälkeen kenties kuusinkertainen olympiavoittaja.

Caeleb Dressel

  • Yhdysvaltalainen uimari, ikää 24 vuotta.

  • Syntynyt 16. elokuuta 1996 Green Cove Springissä Floridassa.

  • Pituus 191 senttimetriä, paino noin 90 kiloa.

  • Viisinkertainen olympiavoittaja, 13-kertainen pitkän radan ja kuusinkertainen lyhyen radan maailmanmestari.

  • 100 metrin perhosuinnin maailmanennätyksen haltija (pitkä rata).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?