Tokion olympialaiset: Sara Kuiviston valmentajalta, SE-mies Ari Suhoselta pääsi valtava tunnekuohu – ”Heti sen näki” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Sara Kuiviston valmentajalta, ”pirulaiselta” SE-mieheltä Ari Suhoselta pääsi valtava tunnekuohu – ”Heti sen näki”

Naisten kasilla ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi minuuttia alittaneen Sara Kuiviston valmentaja kehui suojattinsa kilpailupäätä poikkeukselliseksi.

Ei voi olla totta, vaikuttaa Sara Kuivisto toteavan alitettuaan ensimmäisenä suomalaisnaisena kahden minuutin haamurajan naisten kasilla.

31.7. 17:18

Tokio

Kun Sara Kuivisto ylitti lauantaina maaliviivan naisten 800 metrin olympiavälierässä, Porvoossa asuva suomalaisjuoksijan valmentaja Ari Suhonen tuuletti onnesta mykkänä.

Suhonen, 55, takavuosien suomalaishuippu, kertoi IS:lle tienneensä heti sillä siunaaman sekunnilla, että nyt mentiin kahden minuutin haamurajan alle.

– Heti sen näki, ja kyllä siinä saman tien valtava tunnekuohu pääsi, kymmenisen vuotta suojattiaan luotsannut Suhonen sanoi.

Kuivisto, 29, on nyt ensimmäinen suomalaisnainen, joka on alittanut naisten kasilla kaksi minuuttia. Uusi Suomen ennätys kirjataan 1.59,41.

– Se oli Saralta aivan mahtava juoksu! En ole itse niin yllättynyt ajasta kuin siitä, että finaalipaikka jäi niin pirun lähelle – vain 13 sadasosan päähän, Suhonen ruoti.

– Tähän kisaan lähdimme tosissaan hakemaan finaalipaikkaa, sillä kuten nyt nähtiin, se oli realismia. Vaikka siitä jäätiin vielä, olen äärimmäisen tyytyväinen ja onnellinen.

Kuivisto nimitti alkueränsä jälkeen Suhosta ”pirulaiseksi”, joka tiesi, että hän tulisi juoksemaan elämänsä kovinta kyytiä Tokiossa. Kasin välierissä Kuivisto oli jopa kolmanneksi paras eurooppalainen.

– Tässä on nyt kymmenen vuotta tehty töitä, ja joka vuosi Sara on mennyt pienen askeleen eteenpäin, Suhonen sanoi.

– Saralla on tosi kova kilpailupää, poikkeuksellisen kova. Hän todella osaa mitata itsestään kaiken ulos. On pakko olla ylpeä hänestä.

Ari Suhonen juoksi 800 metriä 1.44,10, edelleen voimassa olevan Suomen ennätyksen. Nyt hänen suojattinsa latasi Tokiossa tiskiin uuden naisten SE:n vastaavalla matkalla.

Ensi vuonna kilpailukalenterissa ovat sekä EM- että MM-kisat. Nähdyn perusteella puheet jopa EM-mitalista eivät ole tuulesta temmattuja.

– Tässä ei silti kannata mennä asioiden edelle. Hiljaa hyvä tulee, Suhonen painotti.

Suomalaisessa yleisurheilussa ollaan nyt historiallisessa tilanteessa. Nimittäin siinä, että miespuolisella valmentajalla ja hänen naispuolisella valmennettavallaan on samanaikaisesti saman matkan Suomen ennätys voimassa: nyt näin siis on Kuivistolla sekä taannoin 1.44,10 kellottaneella Suhosella.

– Se tilastoharvinaisuus tuntuu hienolta, Suhonen summasi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?