Tokion olympialaiset: Kristian Pulli on hämmentävä tapaus! Leiskautti olympiafinaaliin, mutta oli kuin ilmoja olisi pidellyt – ”Pikkaisen hymähdin” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Hämmentävää viileyttä – Kristian Pulli leiskautti olympia­finaaliin, mutta oli kuin ilmoja olisi pidellyt: ”Pikkaisen hymähdin”

Suomalainen pituushyppääjä nähdään ensimmäistä kertaa olympiafinaalissa sitten Soulin 1988 kisojen.

Kristian Pulli leiskautti 796 ja pääsi olympiafinaaliin. Viimeksi suomalainen oli nähty olympiafinaalissa pituushypyssä 1988.

31.7. 16:18

Tokio

Vaatimattomuus kaunistaa. Tähän kliseeseen tuntuu uskovan pituushyppääjä Kristian Pulli, joka vaikuttaa kerta kaikkiaan hämmentävältä tapaukselta.

Perjantai-iltana Tokion Olympiastadionilla Pulli ponnisti komeasti olympiafinaaliin, ensimmäisenä suomalaishyppääjänä sitten Soulin kisojen 1988 ja Jarmo Kärnän (kymmenes). Mutta 26-vuotias urheilija seisoi haastattelupisteellä kuin mitään ei olisi tapahtunut – aivan kuin hän olisi tullut juttelemaan muina miehinä säästä.

Vain hetkeä aiemmin Pulli, 26, oli toteuttanut pitkäaikaisen unelmansa!

Erikoista, sillä hänen ikäluokkaansa olevat ja sitä nuoremmat suomalaisurheilijat ovat alkaneet profiloitua puheiltaan ja olemukseltaan jopa korostetun itsevarmoiksi. Persooniksi, jotka uskaltavat näyttää mediankin edessä aidosti tunteensa.

– Hyvältä tuntuu. Mutta ei tässä vielä tuuleteltu – mitä nyt pikkaisen mielessäni hymähdin, karsinnassa 796 leiskauttanut Pulli tokaisi.

Pieni hymynkare toki paistoi Pullin kasvoilta, mutta vaikka toimittajat yrittivät päästä kurkistamaan kysymyksillään hyppääjän sisimpään, juuri mitään ei irronnut.

Ilmoja oli ilmiselvästi pidellyt, voisi tähän paikkaan linjata.

– Hermoja raastavahan itse kisa oli. Senttipeliä, hän tokaisi.

Vaikka hiekalla kulkee, Kristian Pulli ei pidä itsestään meteliä. Hänen vaatimattomuutensa on suorastaan hämmentävää.

Sitä se tosiaan oli, senttipeliä. Karsinnassa kaksi muutakin miestä hyppäsi 796, joten Pullilla riitti jännitettävää kalkkiviivoille asti.

– Itselleni oli loppuun asti epäselvää, pääsenkö jatkoon vai en, Pulli sanoi.

– Hyppäämiseni oli hapuilua tänään, tyypillisiä karsintahyppyjä.

Parhaan siivunsa Pulli venytti toisellaan. Ensimmäisellään hän pääsi 771. Viimeinen kantoi yli kahdeksan metriä, mutta se oli selvästi yliastuttu hyppy.

– Tämä oli yksi kisa muiden joukossa. Aika hyvin pystyin säilyttämään tyyneyden, vaikka kuten sanottu, aina karsinta hieman stressaa, hän ruoti.

Fiilistä Pulli tuntui saaneen lähinnä siitä, että hänen isänsä ja valmentajansa Seppo Pulli oli lopulta päässyt seuraamaan kisaa Tokion Olympiastadionin lehtereiltä.

– Isä on ollut joka treenissäni paikalla, joten olihan sillä vaikutusta hyppäämiseeni, että hän oli katsomossa, Pulli selvitti.

Mitä olympiafinaalipaikka merkitsee, Kristian Pulli?

– No, se oli suuri tavoite tänne tultaessa. Nyt on peli auki.

Kun Jarmo Kärnä taisteli finaalissa 1988, Pulli ei ollut vielä syntynytkään.

– Joo, siitä kisasta ei ole muistikuvia, hän tokaisi lievästi naurahtaen.

– Matka tähän pisteeseen on ollut uskomaton. On kiitettävä kaikkia taustajoukkojani, talvella EM-halleissa pronssille tuloksella 824 leiskauttanut Pulli kertoi.

Juuri olympialaisten isäntäkaupungissa Tokiossa käytiin 1991 kaikkien aikojen pituusfinaali, kun maailmanmestariksi hyppäsi USA:n Mike Powell, yhä voimassa olevalla ME-tuloksella 895.

Vuonna 1991 Tokiossa käytiin kaikkien aikojen pituuskilpailu. MM-kultaa voitti USA:n Mike Powell yhä voimassa olevalla ME-tuloksella 895, hopealle venytti maanmies Carl Lewis tuulituloksella 891.

– Hyvä finaali tästäkin varmasti tulee. Kovia hyppääjiä on, mutta ei yhtään sellaista ylivertaista suosikkia. Taso on laajempi, urheilu-uran rinnalla materiaalitekniikkaa opiskeleva Pulli arveli.

– Finaalissa mitaleille ei todennäköisesti riitä 824, vaan pitää hypätä päälle 830:n. Jos kaikki natsaa, miksei tuo tulos voisi irrota itseltänikin.

Pullilta yritettiin vielä tivata, riehaantuisiko hän, jos voittaisi olympiakultaa.

– Jaa-a. En osaa sanoa. Pitää ensin hoitaa homma kotiin, hän sanoi ja hymähti perään.

Karsinnassa pisimmälle hyppäsi Kuuban Juan Miquel Echevarria tuloksella 850. Tulostaso ei noussut odotetuksi, sillä kolmanneksi yltänyt Japanin Yuki Hashioka pääsi 817, vain kaksi senttiä yli karsintarajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?