Tokion olympialaiset: Simone Biles kärsii liikekammosta, mutta hänellä on paljon kohtalotovereita – ”Se on karmeaa” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Ongelmiin ajautuneella Simone Bilesilla on kohtalotovereita – ”Se on karmeaa”

Trampoliinivoimistelun pronssimitalisti Dylan Schmidt tietää kokemuksesta, miltä liikekammo tuntuu.

Dylan Schmidt joutui jännittämään finaalin loppuhetkille saakka. Hän voitti lopulta olympiapronssia.

1.8. 5:45

Tokio

Telinevoimistelun megatähti Simone Biles, 24, on ollut vaikeuksissa olympialaisissa.

Yhdysvaltalainen voimistelulegenda on kärsinyt kisojen aikana voimistelijoiden ammattitaudista, joka tunnetaan englanniksi termillä ”twisties”. Suomeksi sitä voi kutsua liikekammoksi.

Lue lisää: Huippuvoimistelija Rosanna Ojala tunnistaa Simone Bilesin pysäyttäneen vaivan – tämän takia "päänsisäinen blokki" on vaarallinen

Tokiossa lauantaina trampoliinivoimistelun olympiapronssia voittanut Dylan Schmidt, 24, on myös kärsinyt samasta vaivasta. Liikekammo tarkoittaa sitä, että urheilija ei ilmassa voltteja tehdessään tunne, missä asennossa on. Uusiseelantilaisen mukaan ilmassa ollessa tuntuu kuin olisi eksyksissä. Mieli ja keho eivät silloin toimi toivotulla tavalla yhteen.

BIles on Tokiossa ollessaan kuvaillut ongelmiaan Instagramissa näin:

– En pysty erottamaan, mikä on ylhäällä ja mikä alhaalla. Se on hulluin tunne, olla täysin vailla oman kehonsa hallintaa, Biles kertoi.

Lue lisää: Voimistelun supertähti Simone Biles selitti ongelmaansa ja mikä siinä on pelottavinta – ”Se on hulluin tunne”

Simone Biles on seurannut osan voimistelun olympiakisoista katsomosta.

– Ja mikä pelottavampaa: koska en tiedä, missä olen ilmassa, en myöskään tiedä, kuinka olen tulossa alas ja mikä edellä. Pää, kädet, jalat, selkä...

Biles ei usko, että katsojat ymmärtävät, miten vaarallista vaivasta kärsiminen on, kun voimisteluliikkeitä tehdään kovalla alustalla. Trampoliinilta parhaimmillaan jopa kahdeksan metrin korkeuteen nouseva Dylan Schmidt sen sijaan ymmärtää.

– Voin kertoa kokemuksesta, että se on karmea tunne. Ja lisäksi olympialaisissa kilpaileminen on superstressaavaa. En ole koskaan kokenut mitään vastaavaa kuin parina viime päivänä. Tuntemukset vatsassa ja rinnassa, odotukset ja paineet, saavat olon kamalaksi.

– Kun sen päälle tulee tuntemuksia, että olet ilmassa eksyksissä, etkä tiedä missä asennossa olet, se on rankkaa.

Dylan Schmidtin tyylinäyte olympiafinaalista.

Schmidtin kohdalla vaikeudet ovat yleensä kestäneet pari päivää. Hän on päässyt niistä eroon palaamalla harjoittelemaan.

– Olen vain noussut takaisin trampoliinille ja yrittänyt karistaa sen pois mielestäni. Menee aina pari päivää, että saa itseluottamuksen takaisin.

– Biles on epäonninen, että se osui hänelle juuri nyt. Hän on mahtava voimistelija.

Entä voisiko Simone Biles pärjätä trampoliinivoimistelussa, jos hän harjoittelisi sitä jonkin aikaa?

– Vaikea sanoa, sillä lajit ovat melko erilaisia. Varmastikin hän voisi menestyä, jos hän harjoittelisi todella paljon. Hän on loistava urheilija, Schmidt sanoi.

Biles on Tokiossa keskeyttänyt yhden ja vetäytynyt kokonaan kolmesta kilpailusta. Yhdysvaltalainen saatetaan vielä nähdä tositoimissa maanantaina permannon ja tiistaina puomin telinefinaalissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?