Tokion olympialaiset: Keksijä nikkaroi autotallissaan perustan olympialajille – nyt voimistelijat lentävät trampoliinilta korkeuksiin - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Keksijä nikkaroi auto­tallissaan perustan olympia­lajille – nyt voimistelijat lentävät trampoliinilta korkeuksiin

Olympiatason trampoliinivoimistelijoiden päätä ei palele, kun he kohoavat jopa kahdeksan metrin korkeuteen.

Trampoliinivoimistelija Dong Dong leijaili Tokiossa olympiahistoriaan.

31.7. 21:50

Tokio

Japanilaista tv-kuvaajaa ei käy kateeksi, kun seuraa hänen työskentelyään Ariaken voimistelupyhätössä Tokiossa.

Miesten trampoliinivoimistelun olympiakisa kestää kaksi ja puoli tuntia. Sinä aikana trampoliinin läheisyydessä oleva kuvaaja kääntää kameraansa loputtomasti ylös-alas-ylös-alas, kun voimistelijat ponnahtavat ilmaan kerta toisensa jälkeen.

Kuvaajan homma vaikuttaa yksitoikkoiselta, mutta kameran etsimessä näkyy kuitenkin melkoisia taidonnäytteitä: kolmoisvoltteja kierteillä höystettynä, ja jopa kahdeksan metrin korkeuteen nousevia hyppyjä.

Katsojan silmin touhu näyttää vaaralliselta, mutta Dylan Schmidtiä se ei pelota.

– Rakastan tätä touhua. Olen harrastanut tätä jo 18 vuotta eli viisivuotiaasta. Minua ei huimaa. Olen myös hieman adrenaliiniaddikti, olympiapronssia voittanut uusiseelantilainen sanoi kisan jälkeen.

Trampoliinivoimistelun perusta rakennettiin George Nissenin autotallissa Yhdysvaltojen Ohiossa vuonna 1936. Voimistelua harrastanut keksijä rakensi tuolloin ensimmäisen trampoliinin. Hän sai idean trampoliinista nähtyään, miten sirkuksen trapetsitaiteilijat tekivät voltteja ja kierteitä trapetsin alla olleesta turvaverkosta.

Ivan Litvinovitsh (keskellä) voitti olympiakultaa. Dong Dong (vas.) oli kisassa toinen ja Dylan Schmidt kolmas.

Nimen keksinnölleen Nissen juonsi espanjan kielen ponnahduslautaa tarkoittavasta sanasta sekä kuuluisasta ranskalaisesta sirkusakrobaatista taiteilijanimeltään Du Trampolin. Nissen kuoli vuonna 2010, joten hän ehti nähdä keksinnöstään kehittyneen lajin nousun olympialaisten ohjelmaan, ensi kerran vuonna 2000.

Tokion kisassa oli mukana olympiahistorian menestynein trampoliinivoimistelija. Dong Dong, 32, ylsi finaalissa olympiahopealle ja otti ennätyksellisesti jo neljännen olympiamitalinsa. Kiinalainen on nyt kerännyt olympialaisista yhden kullan, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Lauantain kisassa hänen edelleen ylsi vain valkovenäläinen Ivan Litvinovitsh.

– Tämä mitali merkitsee minulle todella paljon. Olen kisannut neljissä olympialaisissa ja tämä mitali on unelmieni täyttymys, vaikken saanutkaan kultaa, Dong Dong sanoi.

Dong Dong oli tyytyväinen hopeamitaliinsa.

Dylan Schmidt voitti pronssikamppailussa niukalla erolla Riossa olympiakultaa voittaneen Valko-Venäjän Vladislav Khantsharovin.

– En miettinyt historiaa ja vastassani olleita kovia urheilijoita kuin vasta kisan jälkeen. Oli huimaa kisata Dong Dongia vastaan ja voittaa edellisten kisojen olympiavoittaja niin pienellä erolla, Schmidt sanoi.

Trampoliinivoimistelussa yhdessä sarjassa tehdään kymmenen liikettä, jotka tuomarit arvostelevat. Pisteitä saa myös eri liikkeiden vaikeustason mukaan. Karsintakisassa kukin tekee kaksi sarjaa, mutta finaalissa mennään kerrasta poikki -menetelmällä.

Dong Dongin tyylinäyte finaalissa.

Schmidt osaisi luetella finaalissa tekemänsä sarjan liikkeet vaikka unissaan, sillä hän oli harjoitellut sitä ainakin sata kertaa viimeistelyleirillä. Sarjan vaikeustaso oli sama kuin Dong Dongin sarjassa.

– Tiesin, että pystyn tuolla sarjalla taistelemaan mitalista, mikäli saan sen onnistumaan. Olen todella ylpeä tästä mitalista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?