Tokion olympialaiset: Maailman lihavimman valtion pikajuoksuihme teki olympiahistoriaa, naurulainen käynyt Suomessakin – ”Tämä ei ole naurunaihe, suomalaisnaiset ovat kauniita” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Maailman lihavimman valtion pika­juoksu­ihme teki olympia­historiaa – naurulainen on kilpaillut Suomessakin: ”Suomalais­naiset ovat kauniita!”

Korallisaarella sijaitseva Nauru on kääpiövaltio, jota uhkaavat monenlaiset ongelmat – talousvaikeuksista ja ilmastonmuutoksesta lähtien.

Jonah Harris kantoi ylpeänä kotimaansa Naurun lippua toissa perjantaina järjestetyissä Tokion olympialaisten avajaisissa.

31.7. 20:35

Tokio

Olympialaiset ovat eri lajien supertähtien näyteikkuna. Huippujen vastapainoksi olympialaisissa nähdään aina kuitenkin myös rankingien ulkopuolisia, selvästi vaatimattomampiin tuloksiin yltäneitä urheilijoita – kuten yleisurheilussa maapaikkakiintiöiden ansiosta.

Ilta-Sanomat tapasi lauantaina heistä yhden: Naurun tasavaltaa 100 metrin karsinnoissa edustaneen Jonah Harrisin, 22. Vaikka aika 11,01 ei tällä kertaa riittänyt jatkopaikkaan, naurulainen oli starttinsa jälkeen yhtä hymyä Tokion Olympiastadionin haastattelukäytävällä.

– Olen erittäin tyytyväinen juoksuuni. Aika ei ollut tärkeintä täällä, pointti oli ihan muualla, Harris kertoi.

Epäilemättä.

Harrisista tuli nimittäin Naurun, maailman pienimmän tasavallan, historian ensimmäinen olympialaisissa kilpaillut urheilija.

Tokiossa kilpailee myös toinen naurulaisurheilija, painonnostaja Nancy Genzel Abouke naisten alle 76 kilon sarjassa.

Jonah Harris (toinen oikealta) tuli erässään maaliin viidentenä. Kolmannen alkuerän yhdeksästä juoksijasta kuvaan mahtuivat myös Mikronesian James Fiti (vas.), Tuvalun Karalo Maicuba, pakolaisten olympiajoukkuetta edustanut erävoittaja Dorian Celeste Keletela ja Guinea-Bissaun Seco Camara.

Nauru on eri mediatietojen mukaan jo pitkään ollut maailman lihavin valtio. Jopa joka kolmannen Naurun noin kymmenestä tuhannesta asukkaasta on arveltu sairastuvan kakkostyypin diabetekseen.

– Kotimaani kärsii monenlaisista ongelmista. Se on silti kotimaani, jota edustin täällä suurella ylpeydellä, Tokion olympialaisissa maan lippua luonnollisesti kantanut Harris sanoi.

Kyse on Tyynellä valtamerellä, lähellä päiväntasaajaa sijaitsevasta köyhästä kääpiövaltiosta, joka Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä vuonna 2018 julkaistun jutun mukaan tuhlasi luonnonvaransa jo aikaa sitten.

Vielä vuonna 1975 Naurun bruttokansantuote henkeä kohti oli tovin maailman toiseksi suurin heti Saudi-Arabian jälkeen, mutta sitten iski ahneus, ja törsäyshuuma vei lähes kaiken.

– Nämä olympialaiset olivat uskomaton kokemus, unelmieni täyttymys, eivätkä todellakaan vain minulle. Olympiaedustukseni merkitsee valtavasti koko Naurulle, ja siksi siellä kaikki ovat eläneet täysillä hengessä mukana, satasen parhaimmillaan 10,82 pinkonut Harris ruoti.

– Minusta ollaan kotimaassani ylpeitä. Siitä tulee mahtava fiilis.

Korallisaaren lämpötila on ympäri vuoden 26–32 astetta ja meriveden lämpötila peräti 28–29 astetta. Saarella sataa lähes päivittäin. Sateet esiintyvät yleensä rankkoina, joskin lyhytkestoisina kuuroina. Pinta-alaa löytyy vain noin 21 neliökilometriä, ja taannoisessa HS:n jutussa sen kuvattiin vastaavan suunnilleen Helsingin kantakaupungin kokoa.

En usko, että monikaan naurulainen haluaisi muuttaa pois kotoaan, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa.

Maassa on ollut yhdet liikennevalot, mutta tulevaisuudessa uhkana saattaa olla, että niidenkin loisto hyytyy. Globaali ilmastonmuutos on iso uhka, eikä olisi maailman kahdeksas ihme, jos Naurun väestö olisi jossain vaiheessa pakotettu muuttamaan muualle.

– En usko, että monikaan naurulainen haluaisi muuttaa pois kotoaan, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Ilmastonmuutoksella voi olla oma ikävä vaikutuksensa, Australian Brisbanessa opiskellut, insinööriksi tähtäävä Harris linjasi.

Suomalaisittain kääpiövaltiolla on hauska nimi, mutta ”Hurrikaaniksi” ristitty Harris ei ole urheilijana mikään vitsi. Kuka tahansa satasen 11 sekunnin tuntumaan juokseva voi pitää itseään kovan luokan urheilijana.

– Pidän itseäni voittajana, myös Fidjin saarella elänyt Harris itse tiivisti.

Harris aloitti totisen urheilemisen vasta 2015 huomattuaan nopeuskykynsä eri joukkuelajeissa. Siitä ei mennyt kuin kolmisen vuotta, kun Harris nähtiin Suomessa – alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Tampereella. Harris juoksi satasella 11,11, eikä selviytynyt jatkoon.

– Viihdyin erinomaisesti kauniissa maassanne. Suomessa oli mukavan rento meininki ja paljon kaunista nähtävää, hän selvitti.

– Ja tämä ei sitten ole mikään naurunaihe: suomalaisnaiset ovat tosi kauniita!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?