Olympiamitalisti Matti Mattsson palasi Suomeen tiiviistä koronakuplasta: ”Vaikeinta oli se, että kaikki touhu oli niin suljettua” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Olympiamitalisti Matti Mattsson palasi Suomeen tiiviistä korona­kuplasta: ”Vaikeinta oli se, että kaikki touhu oli niin suljettua”

Läheiset ottivat tuoreen olympiamitalistin lämpimästi vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lastensa luo kaivannut uimari sai ensimmäisen onnitteluhalauksen Maiju-vaimoltaan.

30.7. 19:17

Helsinki-Vantaan lentoasemalla vallitsi perjantaina iltapäivällä hallittu kaaos, kun olympiamitalisti Matti Mattsson, 27, palasi kotiin Tokiosta.

Suomen mitalitilin 200 metrin rintauinnin pronssillaan avannut porilainen sai raikuvat aplodit läheisiltään, Olympiakomitean edustajilta sekä tuloaulassa 2B saapumista seuranneilta uteliailta.

Mattsson ja hänen valmentajansa Eetu Karvonen lensivät kotiin Finnairin business-luokassa. Paluulento aloitti mitalistin laskeutumisen normaalimpaan arkeen.

– Kyllä minulle henkilökohtaisesti vaikeinta oli se, että kaikki touhu oli niin suljettua, Mattsson kertoi Tokion tiukkoihin koronarajoituksiin viitaten.

Uimarit eivät päässeet hotellihuoneestaan edes kävelylle tai haukkaamaan happea. Samassa huoneessa oleskelu alkoi pidemmän päälle olla haastavaa.

– Aina kun Maiju soitti, niin makasin vaan sängyssä, kun ei ollut edes mitään sohvaa, missä istua. 20 tuntia makuuasennossa on aika puuduttavaa pari viikkoa, Mattsson sanoi.

Pronssimitalisti Matti Mattsson sai onnittelut vaimoltaan Maijulta saapuessaan kotiin Tokion olympialaisista Helsinki-Vantaan lentoasemalla 30. heinäkuuta 2021.

Tähtiuimari toivoi pääsevänsä mahdollisimman nopeasti lastensa luo. Mattsson odotti neljä vuotta täyttävän Varpu-tyttärensä ja seitsemän kuukauden ikäisen Aarni-poikansa näkemistä koko kisojen ajan.

– Tästä on hyvä lähteä kesälaitumille. Pääsee hiukan rauhoittumaan, mökkeilemään ja veneilemään, olympiafinaalissa uuden Suomen ennätyksen 2.07,13 uinut Mattsson suunnitteli.

Maiju Mattsson saapui Helsinki-Vantaalle yhdessä valmentaja Karvosen vaimon kanssa.

– Innolla odotan Mattia takaisin kotiin, Maiju Mattsson sanoi hetki ennen koneen laskeutumista.

Äitiyslomalla olevan ensihoitajan yöunet jäivät mitaliyönä vähiin, ja aamupäivä oli myös perheenjäsenille melkoista mediapyöritystä.

– Ehkä kovin pyöritys on ollut oman pään sisällä, että mitä se mies meni siellä tekemään, Maiju Mattsson sanoi.

Pronssimitalistin äiti Päivi Koivu kertoi lentoasemalla, että pojan paluu kotiin olympiamitali kaulassa kosketti syvältä.

– Kyllä tämä oli oikeastaan se huipennus, hän sanoi ja lisäsi saaneensa olla taustalla suurimman huomion suhteen. Onnitteluja on kuitenkin satanut hurjasti niin tutuilta kuin tuntemattomilta.

– Tuntuu todella hienolta, että Matin ilossa ollaan mukana.

Matti Mattsson saavutti 200 metrin rintauinnissa MM-pronssia vuonna 2013. Hypetys ja hehkutus näkyivät äidin mukaan hetken aikaa myös silloin.

– Sitten on tietysti ollut näitä alakulon hetkiä, ja silloin olen tietysti kannustanut häntä enemmän, kun se palaute oli osittain aiheellista ja mielestäni osin aiheetontakin.

Pronssimitalisti Matti Mattsson sai onnittelut äidiltään Päivi Koivulta.

Valmentaja Eetu Karvonen kertoi, ettei nukkunut silmäystäkään suojattinsa mitaliuintia seuranneena yönä.

– Katsoin Matin uintia ja pohdin, miten tähän on päästy ja toisaalta, miten tästä päästään vielä eteenpäin, hän kertoi.

– Matilla on varmasti ollut ihan jäätävää pyöritystä, ja hän on ollut tunteja puhelimessa toimittajien kanssa. Puhelin täyttyi viesteistä, ja jos minulle tuli 20 haastattelupyyntöä, niin Matille tuli 60–80.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?