Tokion olympialaiset: Kristiina Mäkelä ylsi olympiafinaaliin – paljasti, mitä sanoi karusti pettyneelle Senni Salmiselle - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kristiina Mäkelä ylsi olympia­finaaliin, vaikka loikat olivat ”kauheita” – paljasti, mitä sanoi karusti pettyneelle Senni Salmiselle

Kristiina Mäkelä nähdään Tokiossa uransa toisessa olympiafinaalissa. Hän lähtee loppukilpailuun luottavaisena.

Kristiina Mäkelä nähdään olympiafinaalissa sunnuntaina.

30.7. 16:11

Tokio

Kristiina Mäkelä sai kolmiloikan karsintakilpailusta haluamansa: paikan sunnuntai-illan olympiafinaaliin.

Mäkelä hyppäsi Tokion olympiastadionilla käydyssä karsinnassa parhaan siivunsa avaushypyllään. Tuloksella 14,21 hän jäi karsintarajasta 19 sentin päähän.

Mäkelän toinen hyppy kantoi 14,06 ja kolmas 14,08. Hän joutui jännittämään finaalipaikkaansa karsinnan loppuun asti.

Suomalainen oli viimeisen yrityksensä jälkeen karsintaryhmien yhteistuloksissa sijalla 11, kun finaaliin pääsivät 12 parasta. Rion olympiavoittaja Caterina Ibarguen hyppäsi kolmannellaan 14,37. Hän pudotti Mäkelän kahdenneksitoista.

– Kauhistus, mitä loikkia! Oli huonoja hyppyjä. Nyt täytyy finaalissa oikeasti loikkiakin, Mäkelä sanoi.

– Huomenna palautellaan, ja sitten kahta kovempaa finaaliin

Mäkelä oli lopulta se urheilija, joka pudotti Senni Salmisen finaalista yhden sentin erolla. Kaksikko oli ehtinyt jutella pikaisesti ennen kuin Mäkelä saapui stadionin haastattelualueelle.

– Sen verran sanoin, että tiedän justiinsa, miltä hänestä tuntuu, koska olen omissa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa jäänyt sentillä finaalista ulos.

– Eli mä tiedän sen fiiliksen, ja hänellä oli varmasti omia odotuksia. Mutta ei siihen muuta voi sanoa kuin, että mä en tiedä, mitä sanoa sinulle, mutta tiedän, miltä sinusta ehkä tuntuu.

Mäkelän omat tunnelmat olivat tietenkin aivan erityyppiset.

– Olen todella helpottunut. Nyt haluan täältä nopeasti palautumaan ja rauhoittumaan. Olen tyytyväinen, sillä tein karsinnassa sen mitä halusin. Ja nyt mä haluan sitten vielä lisää finaalista.

Kristiina Mäkelä saavutti karsintakisassa haluamansa.

Mäkelän mukaan hän ei valmentajansa Tuomas Sallisen kanssa panostanut karsintaan fyysisesti, vaan tavoitteena oli, että hyppääjälle jäisi enemmän paukkuja finaaliin.

– Aiempina vuosina on ollut itsessään jo saavutus se, että on päässyt sinne finaaliin. Nyt olen vähän aikuisempi, ja tähtään pelkästään siihen finaaliin.

Entä miten pitkä hyppy on mahdollinen finaalissa? Mitä Mäkelältä nähdään loppukisassa?

– Ihan mitä vaan. Kun mä hyppään tuon verran yhdellä kinkalla ja kahdella huonolla loikalla, niin se hyppy voi olla tosi pitkällä kunhan se nyt vaan osuu kohdalleen.

– Vähän jopa hävettää, että oli nyt niin huonot loikat. Mutta karsinnassa tehdään se, mikä riittää ja sitten mennään finaaliin katsomaan, mihin mimmeistä on.

Mäkelä eteni nyt olympiafinaaliin toista kertaa urallaan. Rio de Janeirossa viisi vuotta sitten hän hyppäsi karsintakisassa silloisen ennätyksensä 14,24. Finaalissa paras hyppy kantoi 13,95, jolla hän sijoittui kahdenneksitoista.

Mäkelä hyppäsi juhannuksena Kuortaneella ennätyksekseen 14,41. Hänellä oli karsinnan jälkeen suunnitelma finaaliin valmistautumiseen valmiina.

– Mieli yhtä tyynenä. Nyt se onnistui, etten ajatuksissani pelannut itseäni ulos. Nyt uskon, että kroppani on tästä eteenpäin vielä pikkuisen tiukemmassa ja paremmassa kunnossa finaalia varten.

Ja pää kestää finaalin paineet?

– Aivan varmasti. Siellä on oltu, se on nähty ja ei ole mitään hävittävää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?