Mira Potkosen historiallinen mitali on nyt lähellä – mutta miksi hän pelkää mediaa? - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Mira Potkonen iskee väkevästi kohti historiallista mitalia – yksi outo päätös ihmetyttää: ”Kysykää kisojen jälkeen”

Duracell-pupun lailla päälle käynyt suomalaisnyrkkeilijä voitti olympialaisissa myös toisen kierroksen ottelunsa ja eteni jo puolivälieriin. Muttei taaskaan puhunut median kautta Suomen kansalle.

Mira Potkonen loisti olympialaisten toisen kierroksen ottelussaan ja on nyt lähellä tehdä historiaa. Vaikka kehässä kulkee, haastatteluista suomalaisiskijä ei perusta.

30.7. 14:26

Tokio

Ensi tiistaina Tokion nyrkkeilyareenassa saatetaan tehdä olympiahistoriaa. Vaikuttaa jopa todennäköiseltä, että Suomen Mira Potkonen, 40, pystyy siihen.

Mikäli Potkonen voittaa naisten 60 kilon sarjan puolivälieräottelussaan Turkin Esra Yildizin, hän varmistaa vähintään pronssimitalin turnauksessa. Silloin suomalaisesta tulisi nyrkkeilyn olympiahistorian vanhin mitalisti.

Tämän toteutumista voi pitää ilmeisenä siksi, että etukäteispovailuissa Yildiz on vastustajana heikompi kuin olivat Potkosen avauskierrosten vastustajat, tiistaina vastassa ollut Ranskan Maiva Hamadouche (Potkonen voitti 3–1) sekä perjantaina vastapäiseen kehänurkkaukseen astellut Etelä-Korean Oh Yeon-ji (4–1).

Potkonen kohtasi turkkilaisen talvella ja voitti. Riossa olympiapronssia juhlineen suomalaisottelijan valmentaja Maarit Teuronen löi kuitenkin vielä jäitä hattuun.

– Se matsi oli erittäin tasainen. Turkkilainen on aika liukas ottelija, tykkää lyödä sarjoja, mutta en ole vielä nähnyt hänen matsejaan täällä, Teuronen linjasi.

Suomalaismedia odotti haastatteluun luonnollisesti myös Potkosta itseään, mutta hän ei pysähtynyt lainkaan toimittajien edessä. Haastattelupisteen ohi kävellessään hän ainoastaan huudahti englanniksi:

– Minun täytyy mennä, minun täytyy mennä! Potkonen sanoi ja piteli kädellään vasenta silmäkulmaansa.

Mira Potkonen pakotti eteläkorealaisvastustajansa Yeon-ji Oh’n ahtaalle. Tässä korealaisen leukaperiin yltää suomalaisen oikean käden isku.

Tämä oli Tokiossa jo toinen kerta putkeen, kun Potkonen väisteli mediaa. Tätä voi pitää hämmentävänä, sillä olympialaiset ovat erityisesti yksilöurheilijoiden suuri näyteikkuna.

Se hetki, jolloin yleensä pahasti joukkuelajien varjoon jäävät urheilijat voivat päästä näkyvästi parrasvaloihin ja saada juuri sitä huomiota, jonka perusteella sponsorit innostuvat tukemaan heitä.

Tosin näihin kisoihin uransa lopettavan Potkosen ei tarvitse enää tätä aspektia miettiä.

Mutta useimmat suomalaisurheilijat myös ymmärtävät kansan halun kuulla heidän kommenttejaan suoritusten jälkeen, ja niinpä he kokevat haastattelut sekä velvollisuudekseen että mahdollisuudekseen.

Tiistaina Potkonen sentään antoi joitakin lausuntoja toimittajille, nyt ei ainuttakaan.

– Mira ei jäänyt haastatteluun, koska hän piteli silmäkulmaansa, ja nyt sitä oli mahdollista mennä näyttämään lääkärille, Teuronen selvitti.

– Siihen tuli ihan pieni patti, ei sen kummempaa, mutta haluamme saada siihen varotoimenpiteenä nopeasti kylmää, jotta se ei lähde paisumaan.

Tähän asti kaikki hyvin ja ymmärrettävää. Mutta pian selvisi, ettei Potkonen olisi antanut haastattelua, vaikka hänen silmäkulmansa ei olisi auennutkaan.

Onko mahdollista saada Potkonen myöhemmin haastatteluun, Maarit Teuronen?

– Ei ole. Mira ei halua antaa haastatteluja kesken kisojen, hän kommentoi.

IS:n tietojen mukaan Potkonen potee jonkinlaista mediakammoa, ainakin arvokisoissa. Tällä asialla hänen valmentajansa ei kuitenkaan lähtenyt spekuloimaan.

Mira Potkosen valmentaja selitteli suomalaismedialle suojattinsa yllättävää mediakäyttäytymistä. Maarit Teurosen mukaan vaikeneminen on Potkosen oma päätös.

Miksi Potkonen ei halua antaa haastatteluja?

– Sitä teidän pitää kysyä Miralta kisojen jälkeen, Teuronen sanoi.

Kun IS vielä kysyi haastattelualueelta pois kävelleeltä Teuroselta, onko haastatteluista kieltäytyminen Potkosen oma päätös, vastaus kuului:

– Kyllä on.

Se siitä.

Itse ottelussa Potkonen loisti. Suomalainen painoi korealaisen päälle kuin Duracell-pupu ja pakotti teknisen vastustajansa jopa hieman yllättäen pakittelemaan, nimenomaan avauserässä.

Vuonna 2018 MM-pronssin saavuttanutta, olympiaturnauksen kakkoseksi sijoitettua Oh’ta pidettiin lievänä ennakkosuosikkina, sillä Potkosella on toisinaan ollut vaikeuksia hänen kaltaisiaan iskijöitä vastaan.

Oh’n esikuva on Floyd Mayweather, ja se näkyy yleensä hänen ottelutyylissään. Oh’lla on erittäin herkät jalat, joilla hän kontrolloi hyvin etäisyyttä. Nyt korealainen ei kuitenkaan saanut missään vaiheessa parasta lyöntiään päälle ja oli taiston taottua murheen murtama. Hän itki Kokugikan Arenan uumenissa.

Potkonen näytti läpi ottelun erittäin keskittyneeltä. Hän iski alussa päälle väkevästi ja aiheutti varsinkin parilla lyönnillään pölyä hyllylle.

– Ensimmäinen erä meni suunnitellusti, sitten homma puuroutui. Miran lähiottelu toimi kuitenkin nyt hyvin. Avausottelussa Miran jalat menivät hapoille, mutta nyt hän jaksoi hyvin, koska taktiikka piti, Teuronen analysoi.

– Mutta nyt minunkin pitää mennä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?