Voimistelun supertähti Simone Biles selitti ongelmaansa ja mikä siinä on pelottavinta – ”Se on hulluin tunne” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Voimistelun supertähti Simone Biles selitti ongelmaansa ja mikä siinä on pelottavinta – ”Se on hulluin tunne”

Simone Biles kertoi, ettei pysty ilmassa kieriessään havaitsemaan lainkaan omaa sijaintiaan.

Simone Biles selvitti sunnuntain karsintakilpailusta tiensä kaikkiin kuuteen mahdolliseen finaaliin. Ongelmat alkoivat seuraavana aamuna.

30.7. 21:40

Telinevoimistelun yhdysvaltalainen supertähti Simone Biles keskeytti olympialaisten joukkuekilpailun ja jätti neliottelun väliin, sillä hän kärsii ”twisties”-nimellä tunnetusta voimistelijoiden ammattitaudista.

Voimistelijan henkistä lukkoa muistuttavasta ilmiöstä on Suomessa käytetty myös nimitystä ”liikekammo”. Biles kertoi ongelman alkaneen hänen kohdallaan karsintakilpailun jälkeisenä aamuna.

Lue lisää: Mikä ihmeen ”twisties”, josta Simone Biles kertoi kärsivänsä? Näin super­tähden joukkue­toverit kertovat karmeasta pelko­tilasta: ”Se oli tuskallista”

Ilmiö ei välttämättä ole kovinkaan tuttu voimistelupiirien ulkopuolella, joten Biles pyrki perjantaina avaamaan sitä Instagramin Stories-ominaisuuden avulla.

Yli kuuden miljoonan Instagram-seuraajan tilillään Biles julkaisi ensin kaksi videota aamun epäonnistuneista harjoitushypyistä, joissa suoritukset ikään kuin pysähtyvät kesken. Nämä hypyt Biles hyppäsi vaahtomuovipaloilla pehmustettuun voimistelumonttuun.

– En usko teidän tajuavan, kuinka vaarallista tämä on kovalla alustalla, Biles kirjoitti perään.

Videot poistettiin pian julkaisun jälkeen, mutta Biles jätti kuitenkin vastauksensa ihmisten lähettämiin kysymyksiin.

Lue lisää: Simone Bilesin epäonnistunut hyppy ei ollut mikään pikkuvirhe – voimistelupiirien reaktio kertoo paljon: ”Hän olisi voinut loukkaantua vakavasti”

Bilesilta kysyttiin muun muassa, miltä hänestä tuntuu kieriessä. Hän kertoi, että on karmivaa yrittää tehdä temppua, kun mieli ja keho eivät ole synkronissa.

– En pysty erottamaan, mikä on ylhäällä ja mikä alhaalla. Se on hulluin tunne, olla täysin vailla oman kehonsa hallintaa, Biles kertoi.

– Ja mikä pelottavampaa: koska en tiedä, missä olen ilmassa, en myöskään tiedä, kuinka olen tulossa alas ja mikä edellä. Pää, kädet, jalat, selkä...

Bilesin mukaan vaiva on yleensä kestänyt hänellä tyypillisesti pari viikkoa tai hieman kauemmin. Hän kertoi, ettei ongelma ole koskaan aiemmin ulottunut hänellä eritasonojapuihin ja puomille.

Yleensä vaiva on koskenut vain hyppyä ja permantoa, joita Biles kuvaili kahdeksi pelottavimmaksi telineeksi.

– Mutta tällä kertaa se on kirjaimellisesti kaikessa. Se on syvältä... todella pahasti.

Ongelma ulottuu Bilesin mukaan jossain määrin myös voltteihin, joissa ei ole kierteitä. Pahin ongelma ovat kuitenkin kierteet.

– Joskus en pysty edes kuvittelemaan kierimistä.

Bilesin uran viimeisten olympialaisten ohjelmassa olisi vielä neljä loppukilpailua, sillä hän selviytyi ensimmäisenä naisena sitten vuoden 1992 Barcelonan olympialaisten kaikkiin kuuteen mahdolliseen telinevoimistelufinaaliin.

Sunnuntaina ohjelmassa on ensin naisten hypyn ja sen jälkeen eritasonojapuiden finaali. Maanantaina vuorossa on permannon loppukilpailu, ja tiistaina olympialaiset huipentuvat naisten telinevoimistelun osalta puomilla.

Biles, 24, on hallitseva olympiavoittaja hypyssä ja permannolla. Tällä hetkellä hänen osallistumisensa jäljellä oleviin kilpailuihin näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?