Olympiavoittaja ambulanssilla sairaalaan rajun kolarin jälkeen – BMX:ssä murtuneisiin luihin on pakko tottua: ”Onnettomuus voi aina osua kohdalle” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Olympiavoittaja ambulanssilla sairaalaan rajun kolarin jälkeen – BMX:ssä murtuneisiin luihin on pakko tottua: ”Onnettomuus voi aina osua kohdalle”

BMX:n olympiakisassa nähtiin rajuja kolareita. Olympiavoittaja Connor Fields joutui sairaalaan.

Lääkintähenkilökunta hoiti Yhdysvaltojen Connor Fieldsiä olympiakisan joukkokolarin jälkeen.

30.7. 10:02

Tokio

Armotonta menoa.

Tuo ajatus tulee mieleen, kun seuraa BMX-pyöräilyn välieriä ja finaaleja Ariaken urheilupuistossa Tokiossa. Lähtöportin avauduttua kahdeksan urheilijaa kiihdyttää starttirampilta jopa 60 kilometrin tuntivauhtiin, ja syöksyy hyppyreitä sekä kallistettuja kaarteita sisältävälle radalle.

Radalla on ahdasta, eikä onnettomuuksilta vältytä. Ja kun asvaltoidun radan pintaan kaatuu, se sattuu. Joka kerta.

Miesten välierien viimeisessä startissa kolahtaa. Yhdysvaltojen Connor Fields kaatuu radan avauskaarteessa, ja hänen takaansa tulevat Ranskan Sylvain Andre ja Hollannin Twan von Gendt osuvat häneen.

Joukkokolari päättää Riossa 2016 juhlineen Fieldsin unelman olympiakullan uusimisesta kivuliaasti. Lääkintähenkilökunta ryntää hänen avukseen, ja muutaman minuutin kuluttua Fields kannetaan areenalta paareilla ja viedään ambulanssiin.

Connor Fields siirrettiin rata-alueelta sairaalaan.

Noin neljä tuntia turman jälkeen tiedotettiin, että Fields oli yhä sairaalassa. Hänen kerrottiin olevan ”hereillä ja odottavan jatkotutkimuksia”.

– En ole nähnyt hänen onnettomuuttaan, mutta toivon, että hän on kunnossa. Oli sääli, ettei hän pystynyt olemaan mukana finaalissa puolustamassa olympiavoittoa, olympiakultaa voittanut Hollannin Niek Kimmann sanoi finaalin jälkeen.

– Me kaikki tiedämme lajin riskit. Mutta lopulta rakastamme tätä hommaa niin paljon, että loukkaantumisen jälkeen ensimmäinen ajatus on, että milloin pääsen kilpailemaan taas, Kimmann sanoi.

Hollannin Niek Kimmann karkasi voittoon BMX:n miesten olympiafinaalissa. Britannian Kye Whyte ajoi hopealle.

Olympiapronssia voittanut Carlos Alberto Ramirez Yepes oli samassa välierässä loukkaantuneen yhdysvaltalaisen kanssa.

– Se oli aikamoinen läjähdys. Kuulin sen, sillä olin aivan hänen vieressään, kolumbialainen sanoi.

– Kun starttaamme kisaan, tiedämme, että onnettomuus voi osua juuri minun kohdalleni. Nyt se osui hänelle. Ja jokainen meistä on joskus joutunut pahaan onnettomuuteen.

Naisten välierässäkin rytisee. Australian Saya Sakakibara on viimeisessä startissa johtoasemassa ja matkalla finaaliin, kun hän osuu yhteen USA:n Alice Willoughbyn kanssa.

Fieldsin tavoin myös Sakakibara kannetaan paareilla rata-alueelta pois. Australialainen välttyy kuitenkin ambulanssireissulta.

Saya Sakakibaraa hymyilytti vielä välierien alkaessa. Kisaurakka päättyi kuitenkin pettymykseen.

Sakakibaran ajoasun oikea hiha on repeytynyt ja kyynärpään ruhjeet on peitetty siteillä, kun hän tulee haastattelualueelle kyynelehtivänä.

– Tunteet ovat nyt pinnassa. Ajoin todella hyvin ja tunsin, että voisin ottaa mitalin.

– Valitettavasti viimeisessä erässä toinen kilpailija osui minuun. Siinä oli älyttömästi epäonnea. Mutta tätä on BMX ja tämä on urheilulaji, jonka olen valinnut. Valitettavasti, Sakakibara sanoi.

Sakakibara tuntee BMX:n vaarat turhankin hyvin. Hänen MM-tasolla kilpaillut veljensä Kai sai aivovamman kaaduttuaan rajusti kisassa Australiassa helmikuussa 2020. Kai Sakakibara oli turman jälkeen kuukauden vaivutettuna koomaan, ja vaikka hänen kuntoutumisensa on edennyt, hän ei pystynyt kilpailemaan Tokiossa.

Britannian Bethany Shriever voitti naisten kisassa olympiakultaa.

Saya Sakakibaralta kysyttiin, murehtiiko hän koskaan lajin vaarallisuutta.

– Usein. Olen kamppaillut pelkojen voittamiseksi ja tehnyt yhteistyötä psykologin kanssa asian muuttamiseksi.

Sakakibara murtuu uudelleen kyyneliin kertoessaan keskustelustaan perheensä kanssa kaatumisen jälkeen.

– He olivat niin onnellisia, että olen kunnossa. Ja minusta tuntuu, että aiheutin heille pettymyksen. Halusin kovasti antaa Kaille lahjaksi hyvän tuloksen kaiken sen jälkeen, mitä hän on tehnyt hyväkseni.

Naisten finaalin lähtökiihdytys näytti tältä.

Mariana Pajon on myös saanut maistaa osansa loukkaantumisista. Aiemmin kaksi olympiavoittoa saavuttanut 29-vuotias lajilegenda on kärsinyt urallaan 18 luunmurtumaa, ja vaikea polvivamma vaikeutti valmistautumista näihin kisoihin.

Tokiossa hän välttyy kaatumisilta ja ottaa olympiahopeaa.

– Tämä on uskomatonta. Tämä mitali tuntuu kullalta, Pajon sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?