Sara Kuivisto juoksi komean SE:n ja esitteli onnellisena ”haukkariaan” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Huikean SE:n pinkonut Sara Kuivisto esitteli riemuissaan ”haukkariaan” – latasi kovan tavoitteen olympiavälierään

Kuivisto ja hänen valmentajansa Ari Suhonen ovat nyt yllättävän tilastoharvinaisuuden haltijoita. 800 metrin välierissä Kuivisto aikoo alittaa ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi minuuttia.

Voiko tämä olla totta! Kyllä se oli, Sara Kuivisto juoksi 800 metrin olympiavälieriin ja vieläpä uudella SE-tuloksella.

30.7. 7:21

Tokio

Suomalaisessa yleisurheilussa ollaan Tokion olympialaisten perjantaisen aamusession jälleen historiallisessa tilanteessa. Kovan etsimisen jälkeen johtopäätös on, että vain kahdesti on oltu vastaavassa.

Nimittäin siinä, että miespuolisella valmentajalla ja hänen naispuolisella valmennettavallaan on samanaikaisesti saman matkan Suomen ennätys voimassa: nyt näin on Tokion 800 metrillä uuden upean SE:n 2.00,15 juosseella Sara Kuivistolla sekä taannoin 1.44,10 kellottaneella Ari Suhosella.

Aiemmin sama tilanne oli Tuija Helander-Kuusistolla ja Ari Salinilla 400 metrin aidoissa sekä Päivi Tikkasella ja Esa Tikkasella maratonilla. Nämä parivaljakkoennätykset eivät kuitenkaan ole enää voimassa.

Olympiavälieriin selvinnyt Kuivisto ei tällaisesta harvinaisesta tilastoerikoisuudesta tiennyt marssiessaan median haastattelupisteelle. Ei hän aluksi edes ymmärtänyt tehneensä uuden SE:n. Aiempi ennätys oli Tuuli Merikoskella, joka juoksi kasin 1991 aikaan 2.00,59.

Tilanteeseen havahduttuaan Kuivisto kohotti vasenta kättään ja näytti ”haukkariaan” medialle, leveästi hymyillen.

– Kyllä Ari (Suhonen) tietää, mitä tekee, linjasi Kuivisto, jota Suhonen on valmentanut vuodesta 2011.

– Ari sanoi aiemmin, että kun paukku Tokiossa juuri tänä päivänä pamahtaisi niin olisin ennätyskunnossa, ja kyllä se pirulainen oli oikeassa. En vain hetkeen tajunnut juosseeni SE:n, koska keskityin niin paljon jatkoon pääsyyn, ikionnelliselta vaikuttanut juoksija jatkoi.

Läpi kesän vahvassa kunnossa ollut Kuivisto, 29, kertoi tienneensä jo aamun verryttelyn jälkeen olevansa irtonaisessa kunnossa. Hän oli tehnyt rutiiniensa mukaisesti 200 metrin vedon.

– Se tuntui menevän hölkätenkin 28 sekuntiin, joten ajattelin, ettei jatkopaikan pitäisi jäädä ainakaan päivän kunnosta kiinni, Kuivisto selvitti.

Omassa alkuerässään Kuivisto aloitti väkevän vedon noin 300 metriä ennen maalia.

– Tuttuun tyyliini maltoin pitää pääni, enkä hätääntynyt, vaikka jäin yhdessä vaiheessa pussiin. Ehkä juoksutin itseäni kaarteen reunoilla liikaa, mutta kun tunsin itseni vahvaksi, niin ajattelin vaan painaa menemään, hän ruoti.

Sara Kuiviston tiukka veto alkoi noin 300 metriä ennen maalia.

Uran ensimmäinen arvokisojen välieräpaikka maistui ilmiselvästi makealle. Se oli lähellä jopa herkistää Kuiviston.

– Kun on 14 vuoden ajan joka päivä tehnyt töitä tämän eteen, niin voitte kuvitella, kuinka paljon tämä mulle merkitsee, Kuivisto sanoi.

– Maapallolla ei ole tämän kovempia kisoja. Tämä on nyt mun paikkani, koska koviin 800 metrin kisoihin on tosi vaikea päästä.

Kuivisto kehui Tokion Olympiastadionin kovaa rataa ja iski pöytään selkeän välierätavoitteen: hän aikoo olla ensimmäinen suomalaisnainen, joka alittaa kaksi minuuttia kasilla.

– Kahden minuutin alitus on ilman muuta tavoitteeni. Siinä, hän summasi.

Naisten 800 metrin välierät juostaan lauantaina kello 14.50 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?