Topi Raitanen kertoi perheensä erikoisesta lippudraamasta - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Olympia­finaaliin rynni­neen Topi Raitasen perheen olympialiput menivät roskiin – ”Nyt varmasti huudettiin tosi kovaa”

Maanantaina Tokion Olympiastadionilla nähdään harvinaista herkkua, kun suomalainen kestävyysjuoksija kilpailee olympiafinaalissa.

Harvinaista herkkua: Suomalainen nähdään olympialaisten kestävyysjuoksun finaalissa, kun Topi Raitanen venyi omassa alkuerässään toiseksi.

30.7. 6:37

Tokio

Kun Topi Raitanen runnoi Tokion olympiastadionilla 3 000 metrin esteissä loppusuoran edetessä toiseksi, itsensä kultasuosikki Soufiane El Bakkalin perässä, mieleen juolahtivat 1972 olympialaiset, joissa Tapio Kantanen venyi vastaavalla estematkalla pronssille.

Siinä oli tekemisen meininkiä, sellaista päättäväisyyttä, joka pitkään loisti poissaolossaan suomalaisesta yleisurheilusta. Toivottoman pitkään.

Nyt Raitanen, 25, kilpaili toki vasta olympialaisten alkuerissä, mutta silti tapahtuneessa oli jotain juhlavaa. Suomalaista kestävyysjuoksijaa ei nimittäin ole hetkeen tavattu nähdä olympialaisten finaaleissa. Viimeksi siihen pystyi Jukka Keskisalo Lontoossa 2012, niin ikään kolmentonnin esteissä.

– On hienoa olla osa tätä harvinaista porukkaa, Raitanen sanoi startin jälkeen Olympiastadionin uumenissa.

Olympiafinaalipaikan varmistuttua, ajalla 8.19,17, Raitaselta nähtiin jopa pieni tuuletus, ”ujo nyrkinnosto”, kuten mies itse kuvaili. Iso oli taatusti tuuletus myös Tuusulassa Raitasen perhepiirissä, jossa todennäköisesti myös jonkinlaista huutoakin kuultiin – koko rahan edestä.

Raitasen perhe kun oli ostanut liput olympialaisten yleisurheiluun jo kaksi vuotta sitten, kunnes iski koronapandemia ja lipuilta hävisi arvo. Sitten alkoivat koronarokotukset globaalisti, ja sekä Raitasen vanhemmat että siskot miehineen päättivät ottaa riskin ja ostivat uudet liput tämän vuoden puolella.

Kaikki vaikutti lupaavalta, kunnes Japanin hallitus päätti, ettei Tokion olympialaisiin päästetäkään yleisöä, pahentuneeseen pandemiatilanteeseen vedoten. Lipuista tuli jälleen roskiskamaa.

– Joo, nyt perhepiirissä varmasti sitten huudettiin tosi kovaa. Vanhempani ja siskoni ottivat tosiaan riskin, joka ei nyt kannattanut. Onneksi sentään matkalipuista he (lentoliput hankkineet perheenjäsenet ja muut läheiset) ovat saaneet rahansa takaisin, hyväntuulinen Raitanen tokaisi.

– Tämäkin kuitenkin vaan osoittaa, kuinka täysillä koko perhe on tässä mukana, ja siitä olen tosi kiitollinen. Vanhemmat opettivat minut jo pienenä liikkumaan luonnossa, ja yhdessä ollaan paljon suunnistettu. Siitä kaikki tämä sai alkunsa.

Topi Raitanen joutui omassa alkuerässään tiukkaan paikkaan, mutta pystyi luottamaan vahvaan, viimeiseltä vesiesteeltä startanneeseen loppukiriinsä.

Vuodesta 2016 tiukasti Tokiota kohden tähdännyt Raitanen tiesi ennen alkueränsä alkua, että hänen on joko juostava oman ennätyksensä (8.16,57) tuntumaan tai kolmen parhaan joukkoon, koska kahdessa ensimmäisessä alkuerässä oli menty poikkeuksellisen kovaa.

Käsikirjoitus paljastui nopeasti. Erässä mentiin niin ensimmäinen kuin toinenkin tonni selvästi hiljempaa kuin aiemmissa, joten viimeisellä 800 metrillä suomalainen viimeistään ymmärsi, että finaalipaikka vaatisi sijoittumista kolmen sakkiin. Raitanen tiedetään hyvänä viimeisen kierroksen juoksijana – ja kunnon kiri sieltä irtosi nytkin.

– Pääsin aiemmin kesällä treenaaman kiriä Suomessa, ensin Joonas Rinnettä vastaan Jyväskylässä ja myöhemmin Joensuussa australialaispojan kanssa. Kyllä siellä (loppusuoran häämöttäessä) sai taas takahampaita näyttää, Raitanen peilasi.

– Tiesin, että pystyn juoksemaan vaadittuun aikaan. Alussa toki hidas vauhti hieman hermostutti, mutta päätin tulla hyvistä asemista viimeiselle kuiva- ja viimeiselle vesiesteelle. Siinä loppusuoralla oli mukava katsoa tulostaululta, kun kaverit jäivät metrin päähän, Raitanen ruoti.

Parikymmentä metriä ennen maalia jalkansa kaasulta irrottanut Raitanen oli yllättynyt ensimmäisten erien kovasta kyydistä sekä siitä, että hänen erässään monet ennakkosuosikit päättivät luottaa omaan kiriinsä. Siinä moni teki pahan virhearvion.

– Kesällä mulla oli sekä hyviä että huonoja juoksuja, mutta koko ajan tiesin, että jos parin viimeisen viikon harjoitukset onnistuvat, saan itseluottamukseni takaisin. Ja näin tapahtui. Nyt kun vielä saisi ulosmitattua oman huippukunnon.

Tällä kommentillaan Raitanen suuntasi katseensa jo maanantaina kilpailtavaan finaaliin. Raitanen sijoittuu yleensä sitä korkeammalle, mitä hiljaisempi alkuvauhti on. Yllättävää kyllä, mies toivoo finaalista vauhtijuoksua.

Tai no, enemmänkin Raitanen ymmärtää realiteetit. Mitali olisi sensaatio, ja finaalissa hän tavoitteleekin ensisijaisesti huippuaikaa, toisin sanoen omaa ennätystään. Matkan SE on Jukka Keskisalolla (8.10,67), ja nyt jo alkuerissä paras aika oli 8.09,17, jonka kellotti Etiopian Lamecha Girma Etipia.

– Toivottavasti finaalissa juostaisiin tasaisen kovaa. Haluan juosta ennätykseni ja ottaa finaalissa kaikki ne sijat, mitä otettavissa on, Raitanen kertoi.

– Lähdetään taistelemaan. Kisassa jotkut onnistuvat ja toiset epäonnistuvat, haluan olla onnistujien joukossa.

Lue lisää: Tuula Tenkasen mitalijahti jatkuu! BMX-pyöräilyssä kaksi hurjaa onnettomuutta – IS seuraa

Lue lisää: Daniel Ståhl onnitteli Matti Mattssonia ja ennakoi Ruotsin nousevan pian nollakerhosta

Lue lisää: 101 vuotta edellisestä! Matti Mattsson teki tempun, johon on pystynyt vain yksi toinen suomalainen – edeltäjän tarina huimaa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?