Daniel Ståhl onnitteli Matti Mattssonia - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Daniel Ståhl onnitteli Matti Mattssonia ja ennakoi Ruotsin nousevan pian nollakerhosta

Daniel Ståhl heitti helposti loppukilpailuun olympiastadionin paahtavan lämpimästä kattilasta.

Daniel Ståhl heitti helposti loppukilpailupaikan perjantaina aamulla, jolloin Ruotsi oli vielä ilman mitaleita.

30.7. 5:24

Suomea äitinsä kautta taitava kiekkojätti Daniel Ståhl tietää, että heittolajien aamukarsinnat ovat olleet isoille miehille usein kohtalokas paikka. Hallitseva maailmanmestari sai kuitenkin jo ensimmäisellä heitollaan rikottua 66 metrin karsintarajan, 13 sentin marginaalilla.

– Hyvä heitto tähän aikaan, sanoi Ståhl.

Ståhl on heittänyt arvokisakarsinnassa kolmesti pidemmälle kuin perjantaiaamuna. Berliinin EM-kisoissa 2018 lensi myös aamulla 67,08, Lontoon MM-kisoissa 2017 illalla 67,64 ja Dohan kultaisissa MM-kisoissa 2019 iltapäivällä 67,88.

– Heräsin kello viisi. Sen mukaan herätään, koska kisa on, itseään hyvänä aamuihmisenä pitävä Ståhl sanoi suomeksi.

Ståhl oli pannut merkille, että Suomesta tuli torstaina rintauimari Matti Mattssonin ansiosta kolmas Pohjolan maa, joka mahtuu 65:n mitaleita (tilanne perjantaiaamuna) saavuttaneen maan joukkoon.

– Kyllä huomasin. Hyvä Matti, Ståhl lähetti terveisiä porilaiselle, joka kiekkokarsinnan aikana odotti kotilentoa Naritan kentällä.

Matti Mattsson sai onnittelut toiselta isolta mieheltä, Daniel Ståhlilta.

Mitalimaat Pohjolasta olivat haastatteluhetkellä Norja, Tanska ja Suomi. Ruotsi oli vielä yllättäen nollakerhossa useista mitalikandidaateistaan huolimatta. Ståhl kommentoi tilannetta arvoituksellisesti:

– Voi olla, että tulee huomenna (lauantaina), tai sitä seuraavina kisapäivinä.

Ståhl lähtee suurena ennakkosuosikkina kiekkofinaaliin, joka alkaa lauantaina Suomen aikaa kello 14.15. Hänen lisäkseen Ruotsi odottaa kultamitalia seiväshyppääjä Armand Duplantisilta. Kumpikin on maailmantilaston ykkönen hyvällä erolla seuraaviin.

Kisakylän kohuttu pahvisänky ei ole kultahaaveiden torpedo. Se on 170-kiloisen Ståhlin alla ”kestänyt hyvin”.

Kiekonheiton erikoisuus on, että olympiakisoissa ei koskaan ole, yleensä tuulettomissa stadionkattiloissa, heitetty voimaan jäänyttä yli 70 metrin tulosta. Olympiaennätys on Liettuan Virgilius Aleknan 69,89 Ateenasta 2004. Unkarin Robert Fazekas, 70,93, oli alkuperäinen voittaja, mutta dopingnäytteen laboratorioanalyysi muutti tilanteen.

Ståhl on heittänyt tämän kauden kilpailuissa neljästi yli 70 metriä ja parhaimmillaan 71,40.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?