Tokion olympialaiset: Marko Yli-Hannuksela nostaa edelleen punttisalilla hirmurautoja - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Suomen olympia­joukkueen vahvin jäsen ei ole urheilija – katso, millaiset hirmu­raudat Marko Yli-Hannuksela nosti viimeistelyleirillä

Marko Yli-Hannuksela kävi viimeistelyleirillä punttisalilla. Jalkakyykystä nousi kova tulos.

31.7. 5:44

Peräti seitsemän arvokisamitalin legenda, kreikkalais-roomalaisen painin päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela, 47, ei ole jättänyt voimailuharrastusta sen jälkeen, kun aktiiviura päättyi vuonna 2008.

Kun Suomen olympiajoukkueeseen ei tällä kertaa kuulu painonnostajia, kuulantyöntäjiä, kiekonheittäjiä tai miesmoukarinheittäjiä, painin päävalmentaja on itse asiassa selvästi koko joukkueen vahvin mies.

– Jos huomioidaan voimanostoliikkeet, niin ”Myhi” on helpostikin olympiajoukkueen voimakkain jäsen, arvelee kreikkalais-roomalaisen 130 kilon sarjassa painiva Elias Kuosmanen.

Ilta-Sanomat sai haltuunsa painijoukkueen hierojan Riku Niemen kuvaaman videon Suomen olympiaryhmän viimeistelyleiriltä Sagasta. Yli-Hannuksela ottaa kannattimilta 250 kilon jalkakyykkyraudat ja nostaa ne syvältä tyylipuhtaasti takaisin kannattimien varaan.

Katso Yli-Hannukselan suoritus jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Esimerkiksi Kuosmanen saa tästä nostomuodosta ylös noin 210 kiloa. Toisen painijan Arvi Savolaisen ennätys liikkuu tiettävästi 200 kilon tietämissä. Penkiltä Yli-Hannuksela nostaa 180 kiloa, mikä on kummallekin edustuspainijalle tekemätön paikka.

– Ennätys on 185 kiloa vuosien takaa. Maastavetoa en ole tehnyt aikoihin, kertoo Yli-Hannuksela, joka ainoana suomalaisurheilijana on saavuttanut 2000-luvulla kaksi mitalia kesäolympiakisoista: 2000 Sydneyssä pronssia ja 2004 Ateenassa hopeaa.

Marko Yli-Hannukselan (takana) poika Akseli on myös painija.

Yli-Hannuksela nauraa, kun kuulee saavansa tasoitusta olympiajoukkueesta puuttuvien isojen miesten takia.

– Kyllä olisi niilläkin tuossa tekemistä.

Vuoden 1997 maailmanmestari painoluokasta 76 kiloa kertoo treenaavansa salilla nykyään kolme, enintään neljä kertaa viikossa.

– Se on henkistä hyvinvointia varten. Mitään näyttämisen pakkoa siellä ei ole. Palkintokaappi on sen verran täynnä tavaraa.

Pienestä kilpailuvietistä legenda ei sentään ole päässyt eroon. Kun joku aktiiviurheilija tai muuten vahva mies salilla Seinäjoella tuulettaa uutta ennätystään, painilegenda käy usein laittamassa tangon päihin vielä viitisen kiloa lisää malmia ja pukkaa taakan ylös.

Lue lisää: Elias Kuosmanen uuvutti järkälemäiset vastustajansa – valmentaja meni sanattomaksi

– Se nyt on vaan sellaista pientä näpäyttämistä, Yli-Hannuksela tarkentaa.

Painijoista ensimmäisenä, sunnuntaina, on tulessa Kuosmanen. Savolaisen 97-kiloisten sarja alkaa maanantaina.

– Viimeistelyleiri Sagassa meni loistavasti, ja tilanne on erinomainen, Yli-Hannuksela sanoi.

Sagassa oli mukana myös kolmas suomalaispainija Konsta Mäenpää antamassa Kuosmaselle ja Savolaiselle harjoitusvastusta. Hänkään ei Yli-Hannukselan mukaan pysty haastamaan päävalmentajaa jalkakyykyssä tai penkkipunnerruksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?