Mäkihypyn MM-hopeamitalisti riensi hätiin, kun Matti Mattssonin hätä oli suurin – ”Ihan pirun hyvältähän se tuntuu” - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Mäkihypyn MM-hopeamitalisti riensi hätiin, kun Matti Mattssonin hätä oli suurin – ”Ihan pirun hyvältähän se tuntuu”

Matti Mattssonilta katosi harjoituspaikka, kun Porin uimahalli pantiin kesähuoltoon koronavirusepidemian synkimpänä aikana maaliskuussa 2020. Kun urheilujärjestöt eivät auttaneet urheilijoita, Harjavallan vapaa-aikasihteeri Vesa Hakala tarttui toimeen ja mahdollisti Mattssonille treenit oman kaupunkinsa uimahallissa.

Entinen mäkihyppääjä Vesa Hakala työskentelee Harjavallan kaupungin vapaa-aikasihteerinä. Taustalla Harjavallan Hiittenharjun mäkihyppytornit vuonna 2019.

30.7. 15:26

Harjavalta, Pori

On ehkä liioiteltua kutsua Harjavallan kaupungin vapaa-aikasihteeriä Vesa Hakalaa pelastavaksi enkeliksi, mutta kenties juuri sellaiselta hän saattoi porilaisuimari Matti Mattssonista tuntua maaliskuussa 2020.

Koronaviruspandemia oli juuri pysäyttänyt lähestulkoon kaiken, ja Porin kaupunki tiedotti 13. maaliskuuta, että myös uimahallit pannaan kiinni. Sen jälkeen Porin hallit pantiin vielä kesähuoltoon, eikä niissä voinut enää uida.

Se järkytti suuresti Mattssonia, joka vielä siihen aikaan valmistautui uimaan Tokion olympialaisissa kesällä 2020 eikä tiennyt, että kilpailut siirrettäisiin pandemian takia seuraavaan vuoteen.

Niinpä 50 metrin altaassa tavallisesti uiva Mattsson joutui vaihtamaan hätäratkaisuna harjoittelupaikkansa erään porilaisen kerrostalon vain seitsemän metriä pitkään uima-altaaseen, jonne pääsi uiskentelemaan lähipiirinsä ansiosta.

Lue lisää: Kuvat ja video: Matti Mattsson harjoitteli kohti olympiapronssia surkuhupaisan pienessä tilassa – ”Yhdellä potkulla altaan läpi”

Se herätti Harjavallan vapaa-aikasihteeri Hakalan huomion, ja entinen mäkihyppääjä alkoi selvittää, voisiko porilaisuimari harjoitella edes Harjavallan uimahallin 25-metrisessä altaassa koronavirusepidemiasta ja sen aiheuttamista rajoituksista huolimatta.

– Avin iso päällikkö oli ainoa mies, joka pystyi tekemään siitä asiasta päätöksen. Tämän luvalla saatiin vakuutettua Harjavallan kaupungin johtoryhmä. Oli tehtävä selväksi, että Matti voisi harjoitella turvallisesti Harjavallassa, Hakala sanoo.

Nyt Mattssonin olympiaurakka on vihdoin ohi, ja palkintona siitä porilainen sai kaulaansa pronssisen mitalin 200 metrin rintauinnista Tokiossa varhain torstaiaamuna Suomen aikaa.

Harjavallassa paraikaa lomaileva Hakala osasi uskoa Mattssonin menestykseen.

– Matti vaikutti alku- ja välierissä itsevarmalta, ja näytti siltä, että siellä takataskussa voisi olla vielä lisää vauhtia jäljellä. Sellainen kutina oli, että pronssia voisi tulla, Hakala sanoo.

Matti Mattssonin matka kohti Tokion olympialaisia jatkui porilaisen kerrostalon uima-altaassa sen jälkeen, kun Porin uimahallissa ei voinut enää uida koronavirusepidemian aikana.

Harjavallassa Mattsson harjoitteli lopulta vain muutaman viikon, koska myös siellä altaat tyhjennettiin huoltotöitä varten jo huhtikuun loppupuolella.

Harjavallan altaasta Mattsson siirtyi harjoittelemaan Yyterin virkistyshotellin 17-metriseen kuntoaltaaseen, mutta juuri Hakalan raivaama mahdollisuus oli siitä huolimatta erittäin tärkeä pandemian synkimpänä hetkenä.

– Kyllähän se on äärettömän hyvä asia, että Harjavalta kuuli meidän hätähuutomme ja lähti tarjoamaan apua. Fakta oli se, että ei tässä enää hirveän kauan olisi voinut odotella jotakin muuta vaihtoehtoa, Mattsson sanoi Satakunnan Kansassa (20.3.2020) silloin.

Hakala itse ei halua korostaa omaa panostaan.

– Tämä oli vain yksi heinäkorsi heinäkuormassa ja aika pieni osuus siitä duunista, mitä Matti mitalin eteen teki, Hakala kommentoi.

– Mutta ihan pirun hyvältähän se tuntuu, jos on edes vähän pystynyt jeesaamaan.

Samalla Hakala ihmettelee, miksei Suomen olympiakomitea astunut esiin, kun Mattsson tarvitsi kaikkein eniten apua.

Jos olympiakomitea maksaa urheilijoille apurahaa, niin nämä urheilijathan ovat silloin olympiakomitean työntekijöitä. Sitten viedään työpaikka alta, eikä olympiakomitea tee mitään.

– Pantiinko jossakin Kiinassa tai Yhdysvalloissa uimahallit huippu-urheilijoilta kiinni silloin? Ei taatusti, Hakala sanoo.

Harjavaltalainen ei ymmärrä, miksi Mattssonin kaltainen olympialaisiin valmistautunut urheilija huomioitiin niin huonosti koronavirusepidemian ensimmäisen aallon aikana.

– Jos olympiakomitea maksaa urheilijoille apurahaa, niin nämä urheilijathan ovat silloin olympiakomitean työntekijöitä. Sitten viedään työpaikka alta, eikä olympiakomitea tee mitään, Hakala ihmettelee.

– Erikoista, erikoista.

Mitä Mattsson sanoi sinulle, kun pääsi Harjavaltaan harjoittelemaan?

– Oli tietysti kiitollinen, mutta ei siellä mitään turpakäräjiä pidetty, kun oli todella tiukat koronaohjeistukset olemassa. Pari kertaa kävin kyllä altaan päädyssä morjestamassa Mattia ja Eetua, Hakala sanoo Mattssonin valmentajaan Eetu Karvoseen viitaten.

Mattssonin mitaliuinnin Hakala katsoi heti, kun heräsi yöuniltaan aamukuudelta.

– Suorana en sitä valitettavasti nähnyt, kun unimatti vei voiton, mutta aamulla heti ensimmäisenä etsin puhelimen käteeni.

– Aika pommin teki, Hakala sanoo.

Porin kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö Petteri Lahti seurasi Matti Mattssonin mitaliuintia suorana lähetyksenä Porin kaupungintalolla. Arkistokuva.

Porin kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö Petteri Lahti ei halua spekuloida, olisiko Porissa pitänyt päätyä toisenlaiseen ratkaisuun maaliskuussa 2020.

Hän korostaa, ettei kukaan osannut ennustaa silloin, kuinka pitkään koronavirusepidemia ja sen rajoitukset jatkuisivat ja miten se vaikuttaisi esimerkiksi Porin uimahallin lähitulevaisuuteen.

Lahti myös sanoo, että nykyään monet päätökset voisivat olla erilaisia kuin epidemian ensimmäisessä aallossa, jolloin tietoa viruksesta oli paljon vähemmän.

– Porin kaupungin johtoryhmä linjasi silloin, että uimahallit ja muutkin liikuntapaikat suljetaan koko kevään ajaksi. Järjestimme siksi korvaavaa työtä niille, joille ei omaa työtä löytynyt, ja laitosmiehet taas tekivät omia töitään aikaistetussa kesähuollossa ja muissa kunnostustöissä, Lahti sanoo.

– Ne huollot olivat edessä joka tapauksessa, emmekä tienneet, kuinka pitkään hallit pysyisivät epidemian takia kiinni. Ajatuksena olikin tehdä huoltotyöt alta pois, jotta halleja pystyttäisiin mahdollisesti avaamaan käyttöön taas kesällä.

Urheilija tietysti näkee asian omasta vinkkelistään, mutta silloin ei ollut vielä olemassa mitään linjausta siitä, voisiko yksittäiselle urheilijalle myöntää erikoisluvan.

Lahti myös kertoo, että huoltotöissä havaittiin yllättävä vaurio uima-altaan kannaksessa, jolla 50 metrin allas voidaan jakaa kahteen 25 metrin altaaseen.

– Siinä olisi voinut käydä niin, että olisikin jäänyt seuraava Porin Uimaseuran uintikilpailu pitämättä, kun sitä kannasta olisi ruvettu seuraavan kerran siirtelemään ja havaittu se ongelma vasta kisojen alla.

– Oli siinä siis sellainen positiivinenkin puoli, vaikka totta kai se varmasti tuntui uimarin kannalta hankalalta tilanteelta silloin. Tosin silloinhan oli koko Suomikin ihan totaalisen kiinni sen kevään ajan, Lahti kommentoi.

Lahti sanookin, että Porissa tehtiin uimahallin suhteen samoin kuin muidenkin liikuntapaikkojen, kun sulku tuli.

– Urheilija tietysti näkee asian omasta vinkkelistään, mutta silloin ei ollut vielä olemassa mitään linjausta siitä, voisiko yksittäiselle urheilijalle myöntää erikoisluvan, jonka perusteella saisi jatkaa harjoittelua, vaikka halli on kiinni. Porissa johtoryhmä linjasi silloin, että ei voi. Myöhemminhän tämä muuttui, Lahti muistuttaa.

Matti Mattssonista tuli torstaina olympiamitalisti.

Pahaa verta asiasta ei kuitenkaan jäänyt. Lahti kertoo, että Mattssonin ja kaupungin välit ovat oikein hyvät.

– Olemme ylpeitä Matin suorituksesta, ja toivomme, että hekin ovat iloisia siitä, että me riemuitsemme heidän menestyksestään, Lahti sanoo.

– Matti on monessa yhteydessä tuonut esiin, että hän on nimenomaan porilainen urheilija. Onhan tämä hienoa mainosta myös Porille, hän jatkaa.

Lue lisää: Kuvat: Porin kaupungintalon kisastudiolla repesi rajaton pronssiriemu: ”Oli yhtä huutoa koko homma”

Lahti itse seurasi Mattssonin pronssiuintia Porin kaupungintalolla suorana lähetyksenä.

– Olihan se ihan järisyttävän hienoa. Oli kulunut neljännesvuosisata edellisestä suomalaisesta olympiamitalista uinnissa – ja yli sata vuotta porilaisesta, Lahti sanoo.

Porin Uimaseuran Arvo Aaltonen voitti Antwerpenin vuoden 1920 kisoista kaksi pronssimitalia.

– Nämä ovat isoja juttuja. Huippu-urheilijat, jotka menestyvät tällä tavalla, toimivat esimerkkeinä nuorille urheilijoille ja sytyttävät varmasti liekin monen tulevaisuuden huippu-urheilijan sisälle, Lahti sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?