Matti Mattsson kärsi pitkään hirveistä paineista, kertoo ex-valmentaja - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Matti Mattssonin ex-valmentaja kertoo olympiasankaria riivanneista hirveistä paineista – ”Hirttäytyi siihen lupaukseen”

Matti Mattssonin MM-mitalistiksi valmentanut Tomi Pystynen ei yllättynyt olympiamitalista. Hän sai vuonna 2016 tylyt potkut.

Tomi Pystynen valmensi Matti Mattssonin samanväriseen arvokisamitaliin kuin Eetu Karvonen. Pystysen valmennuksessa se tuli MM-, Karvosen ohjauksessa torstaina olympiatasolta.

29.7. 11:05

Matti Mattsson oli 19-vuotias, kun hän ui Barcelonan MM-kisoissa sensaatiomaisen pronssimitalin SE-ajalla 2.08,95. Se kesti aina tämän vuoden kevättalveen saakka. Mattssonia valmensi vuodet 2009–2016 nykyään Oulussa valmentava Tomi Pystynen. Hän ei yllättynyt torstaina mitalista.

– Koko yleisilmeen ja tekemisen rentous on ollut kovalla tasolla. Pää oli loistavasti kasassa, Pystynen sanoi mitaliuinnin jälkeen puhelimitse.

Lue lisää: Riossa pahasti pettynyt Matti Mattsson teki yllätysratkaisun – uusi valmentaja on entinen kilpakumppani

Kun Mattsson Lontoon olympiakisoissa 2012 ui silloisen SE-ajan 2.11,84 ja eteni lähes välieriin, 18-vuotias lukiolainen lupasi voittaa olympiakultaa Rio de Janeirossa 2016. Se oli Pystysestä loppujen lopulta paha vikatikki, vaikka se spontaanisti kuulosti lähinnä nuoren miehen harmittomalta uhoamiselta.

– Matti ikään kuin henkisesti hirttäytyi siihen lupaukseen, ja siitä tuli erittäin painava taakka kantaa. Hän ei osannut suhtautua siihen oikealla tavalla. Kun hän lähti nyt Tokioon, hän lupasi vain ”hyviä uinteja”. Se oli fiksua puhetta jo tietysti aikuiselta mieheltä.

Taru Saine haastatteli Tomi Pystystä ja Matti Mattssonia 19-vuotiaan MM-mitalistin kotiinpaluujuhlassa Porin Eetunaukiolla loppukesästä 2013.

Pystynen sanoi nähneensä tällä kaudella paljon samanlaisia lähtökohtia kuin vuonna 2013. Kun urheilija matkasi Barcelonan MM-altaalle, kukaan ei odottanut vielä mitään. Kun tämä olympiakausi lähti käyntiin, kukaan ei odottanut Mattssonilta enää mitään.

Lue lisää: Matti Mattssonin ex-valmentajalta kovaa kritiikkiä potkuistaan: ”Eihän tässä voi muuta sanoa, kuin että jätetty valmentaja”

Jo Rion olympiakisoihin 2016 tullessa sekä Mattssonin tilastoajat että arvokisojen tulokset välillä 2014–2016 antoivat ymmärtää, että Lontoon rehvakka lupaus ei maailmankuulun Kristus-patsaan varjeluksessakaan täyty.

Porilainen jäi välierissä viimeiseksi eli 16:nneksi surkealla vedolla ja kertoi, että jos altaan pohjassa olisi ollut tunneli, hän olisi uinut sitä kautta ulos altaasta eikä koskaan palannut.

Suomessa hän lähes ensitöikseen antoi Pystyselle potkut ja pyysi Eetu Karvosta valmentajakseen. Mattsson koki, että sekä tulokset että kommunikoinnin vaikeus eivät jättäneet muuta vaihtoehtoa. Pystynen otti tilanteen raskaasti.

– Ilmassa oli silloin suuttumusta puolin ja toisin, mutta olen Mattiin keskusteluväleissä. Lähetin hänelle juuri onnitteluviestin. Nykyvalmennukseen en tietenkään huutele sivusta mitään.

Yksi opeteltava asia oli Pystysen mukaan myös huippu-urheilijan tarvitsema itsekkyys. Mattsson ei ex-valmentajan mukaan osannut priorisoida omia tarpeitaan muiden edelle silloinkaan, kun olisi ollut pakko.

– Siinä oli kaikenlaista neuvonantajaa ja sivustasanojaa. Matti halusi pitää kaikki tärkeät ihmiset aina tyytyväisinä, mutta se ei ikävä kyllä huippu-urheilijalle ole pääasian kärsimättä mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?