Matti Mattsson ui olympiapronssia – Porin kaupungintalolla repesi valtava riemu - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Kuvat: Porin kaupungintalon kisastudiolla repesi rajaton pronssiriemu: ”Oli yhtä huutoa koko homma”

Porin Uimaseuran puheenjohtaja Matti Luhtanen korosti valmentaja Eetu Karvosen merkitystä.

Matti Mattssonin tukijat repesivät riemuun Porin kaupungintalossa.

29.7. 8:39

Porin kaupungintalon valtuustosalissa oli melkoinen huutomyrsky, kun Matti Mattsson kauhoi sensaatiomaiseen olympiapronssiin 200 metrin rintauinnissa. Mattssonin tukijoukot olivat revetä liitoksistaan, kun Porin Karhu oli läpi matkan kolmen parhaan joukossa ja löi lopulta kätensä kolmantena kaakeliin ajassa 2.07,13.

– Oli aika kollektiivinen hurmoshenki päällä. Se oli yhtä huutoa koko homma, Porin Uimaseuran puheenjohtaja Matti Luhtanen tiivisti porukan tunnelmat.

– Mattsson on käsittämättömän kova jätkä, mutta haluan korostaa myös valmentaja Eetu Karvosen roolia. He ovat tehneet kolme ja puoli vuotta hommia yhdessä. Tämä oli kaksikolta aivan rautainen suoritus.

Porin Uimaseuran puheenjohtaja Matti Luhtanen piti Suomen lippua korkealla kaupungintalon valtuustosalissa.

Porin Uimaseuralla on varaa röyhistää rintaa, sillä seuran edustajat ovat tuoneet Suomen kaikkien aikojen viidestä olympiauintimitalista peräti kolme kotimaahan. 101 vuotta sitten Arvo Aaltonen voitti Antwerpenissä olympiapronssia 200 ja 400 metrin rintauinneissa.

– Varovaisesti porilaisittain voisi sanoa; ei huono. Juuri olikin puhetta, että mitäs jos seuraavat Arvo Aaltonen -kilpailut ovatkin nimeltään Matti Matsson -kilpailut, Luhtanen paljasti hymyillen.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen lupasi palkita Matti Mattssonin olympiapronssista.

Juhlallisuuksia varmasti ainakin on luvassa, kun Mattsson ja Karvonen palaavat Poriin. Kaupungintalolla kävi jo kova kuhina, kun ryhmä mietti kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen johdolla, kuinka kaksikkoa voisi huomioida.

Porin uimahallin ovet tuskin ainakaan menevät enää kiinni Mattssonilta, joka joutui viime vuonna etsimään kissojen ja koirien kanssa harjoittelupaikkaa pysyäkseen olympiakunnossa.

– Tämän päivän aikana suunnitellaan, miten huomioimme Mattia ja Eetua, mutta varmasti jotenkin palkitsemme. Jotakin on jo mielessäkin, mutta en voi vielä paljastaa mitään, Luhtanen totesi.

Hän halusi alleviivata Karvosen menestystä Mattssonin olympiaprojektissa. Karvonen valmentaa myös Porin Uimaseuraan siirtynyttä Leo Lähteenmäkeä, joka lähtee Tokion paralympialaisiin.

– Eetun rooli koko alueen urheilun kannalta on ollut merkittävä. Toivon, että häntä pystytään jatkossa hyödyntämään Satakunnassa vielä laajemmin urheilun parissa.

Mattssonin manageri Sami Hautaniemi eli vahvasti tunteella mukana suojattinsa mitaliuinnissa.

Mattssonin hurja vauhti ei yllättänyt PUS:n puheenjohtajaa.

– En tiedä, mitä käärmekeittoa Eetu ja Matti keittivät Budapestin EM-kisojen jälkeen, mutta Karvonen sanoi jo Helsinki Meetissä syntyneen Suomen ennätyksen jälkeen, ettei Matti uinut vielä täysillä. Siitä tiesin, että Matti ui tänään kovaa.

Porin Uimaseuran edustajat kiikuttivat kisan jälkeen seuran lipun Porin torin tapahtumalavalle.

– Jätettiin se nyt toistaiseksi sinne. Katsotaan, miten kaupunkilaiset suhtautuvat lippuun. Uskon, että kunnioittavasti.

Se on siinä!

Porin ”uusi” uimahalli täyttää jo kymmenen vuotta 24. syyskuuta. Siihenkin liittyviä juhlallisuuksia saattaa olla luvassa syksyn aikana.

– Matilla oli porilainen polku mitaleille. Kivinen tie. Hienoa, ettei hän luovuttanut synkimmilläkään hetkillä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?