Matti Mattsson ui ME-vauhtia lähes koko olympiafinaalin ajan - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Tv-lähetyksen yksityiskohta kertoo, miten järkyttävää vauhtia Matti Mattsson kauhoi pronssiuinnissaan – asiantuntija ihmeissään Ylellä

Matti Mattsson ui alle ME-vauhdin lähes koko 200 metrin rintauinnin.

Matti Mattsson (vas.) ja Arno Kamminga juhlivat hienoja uintejaan.

29.7. 8:22

Uinnin tv-kuvista tuttu yksityiskohta paljasti, miten hurjaa vauhtia Porin ylpeys Matti Mattsson, 27, piti olympiapronssiin päättyneessä 200 metrin rintauinnin loppukilpailussaan Tokiossa torstaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Maailmanennätysvauhtia kuvaava viiva liikkui TV5:n ja Discovery+:n välittämässä lähetyksessä tuttuun tapaan pitkin altaan pintaa. Mattsson ui pitkään nopeammin kuin Venäjän Anton Tshupkov ME-uinnissaan vuoden 2019 MM-kisoissa.

Tshupkovin ensimmäinen 50 metriä taittui tuolloin aikaan 29,73. Mattsson aloitti ajalla 28,96 ja oli ensimmäisessä käännöksessä uinnin kolmantena.

– Pohdiskelin, että lähtiköhän Matti liian kovaa, uintia Yle Puheelle kommentoinut asiantuntija Vesa Hanski sanoi mitalikahvin äärellä aamulla TV2:n lähetyksessä.

Mattsson jatkoi ME-vauhtia nopeampana. 100 metrin kohdalla hän oli kakkosena ja alitti ennätyksen noin 1,4 sekunnilla.

– Huomasin, että hupsistakeikkaa, nyt on maailmaennätysviiva ja -mies perässä, Hanski sanoi. Tshupkov oli mukana finaalissa, mutta jäi tylysti Mattssonin taakse neljänneksi.

Kolmanteen käännökseen suomalainen tuli yhä uinnin toisena, yhä 0,88 sekuntia alle ME-vauhdin.

TV-lähetyksen ME-viiva lipui Mattssonin ulottumattomiin vasta noin 20 metriä ennen maalia. Mattsson oli silti kärkipaikoilla.

– Kun 15 metriä oli jäljellä ajattelin, että ei vitsi, tästä tulee mitali, Hanski totesi.

Mattssonin lopputulos oli 2.07,13, mikä paransi hänen semifinaalissa uimaansa Suomen ennätystä yli sekunnilla ja on myös uusi Pohjoismaiden ennätys. Voittaja, Australian Izaac Stubblety-Cook ui uuden olympiaennätyksen 2.06,38. Hopeamitalisti, Hollannin Arno Kamminga löi Mattssonin 12 sadasosalla.

ME-aika pysyi voimassa. Se on 2.06,12.

– Se oli yksi hienoimpia hetkiä, jonka olen kokenut katsojana tai asiantuntijana urheilutapahtumassa. Minulla oli olo, että tästä tulee hyvä ja historiallinen päivä. Vaikka faktat puhuivat osittain sitä kieltä, ettei Matti ole ennakkosuosikki, taustalla oli tunne, että Matin vaikeat vuodet purkautuvat tähän uintiin ja niinhän siinä kävi, Hanski kommentoi Mattssonin huikeaa mitalisuoritusta TV2:ssa onnellisena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?