Veli-Pekka Ketola, 73, innostui Matti Mattssonin sankariuinnista - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Veli-Pekka Ketolan, 73, mielestä Matti Mattsson touhusi olympialaisissa ”porilaisille tyypilliseen tapaan” – ”Se sykähdytti”

Veli-Pekka Ketolan mielestä Matti Mattsson esiintyi Tokiossa porilaisille tyypilliseen tapaan: etukäteen ei huudella kaikkea, todelliset kortit paljastetaan vasta tiukimmassa paikassa.

Nyt kelpaa hymyillä! Matti Mattssonin olympiapronssi on sykähdyttänyt laajasti erityisesti Porissa, rintauimarin kotikaupungissa, näin esimerkiksi lätkälegenda Veli-Pekka Ketolaa.

29.7. 9:59

Tokio

Miesten 200 metrin rintauinnin olympiafinaali starttasi varhain torstai-aamuna kello 4.44 Suomen aikaa. Porilaisen Matti Mattssonin taistellessa mitalista herätyskellon oli pistänyt soimaan esimerkiksi jääkiekkolegenda Veli-Pekka ”Vellu” Ketola, 73, joka tunnettiin takavuosina yhtenä niin sanotun porilaisen hulluuden ruumiillistumista.

– Eihän sellaista porilaista ole olemassakaan, joka ei ”Pikku-Matin” uintia öiseen aikaan katsoisi, Ketola kertoi naurahdellen IS:lle.

Mattsson tykitti komeasti olympiapronssille uudella SE-ajalla 2.07,13. Kisan loppuvaiheessa Mattsson, 27, oli vielä jopa kultataistelussa mukana.

– Hyvä Pori, hyvä Matti! Olihan upea uinti, kerta kaikkiaan sykähdyttävä kisa, Ketola ruoti.

– Se ilmassa väreillyt jännitys tempaisi minutkin täysillä mukaan.

Aina yhtä tyylikäs Vellu Ketola, 73, sanoo innostuneensa Matti Mattssonin olympiapronssista niin paljon, että aikoo hypätä uudestaan uima-altaaseen.

Alkuerissä ja välierissä Mattsson ui jo lupaavasti, mutta ei Ketolan mukaan paljastanut vielä todellista kuntoaan. Hän paransi finaalissa päivää aiemmin uimaansa SE-tulosta yli sekunnilla.

-- Matti näytti kisan alla niin rauhalliselta, että uskoin hänellä olevan vielä paukkuja jäljellä. Ja olihan niitä, Ketola selvitti.

– Meille porilaisille on tyypillistä, että emme huutele etukäteen mitään, me paljastamme todelliset korttimme vasta tiukimmassa paikassa.

Ketola nosti esiin kesäkisoissa 1920 kaksi olympiapronssia uineen porilaisen Arvo Aaltosen.

– Vähän jo huolestuin, että meille porilaisille käy kuin jääkiekossa Rauman Lukolle, jolta kesti peräti 58 vuotta uusia mestaruutensa (1963 ja 2021). No, mutta arvasihan sen, että ennen pitkää tästä kaupungista löytyy uusi rintauinnin olympiamitalisti, Ketola veisteli.

Leijonien takavuosien supertähti, Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa pioneerityötä tehnyt Ketola ei usko, että olympiapronssi juurikaan muuttaa Mattssonin elämää. Hänen omaan elämäänsä se saattaa kuulemma vaikuttaa.

– Taisin nyt innostua uudestaan uinnista. Matin innoittamana meikäläisenkin on pakko hypätä altaaseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?