Olympiapronssia! Matti Mattsson toi Suomelle ensimmäisen mitalin Tokiosta - Olympialaiset - Ilta-Sanomat

Olympiapronssia! Matti Mattsson toi Suomelle ensimmäisen mitalin Tokiosta

Matti Mattsson sijoittui kolmanneksi rintauinnin 200 metrin olympiafinaalissa Tokiossa.

Matti Mattsson ui pronssille olympiafinaalissa.

29.7. 4:51

Tokio

Matti Mattsson oli kolmas 200 metrin rintauinnin olympiafinaalissa. Mattssonin aika oli 2.07,13.

Aika on uusi, huima Suomen ennätys, joka on samalla myös Pohjoismaiden ennätys. Mattsson parantaa aiempaa ennätystään kerralla yli sekunnin.

Olympiafinaalin voitti Australian Izaac Stubblety-Cook ajalla 2.06,38. Hopeaa otti Hollannin Arno Kamminga ajalla 2.07,01.

Mattsson aloitti finaaliuinnin rohkeasti. Hän ui huippuvauhtia kärjessä menneen Kammingan vanavedessä. Mattsson oli puolen matkan väliajoissa toisena.

Kultaan noussut Stubblety-Cook oli väliajoissa neljäntenä, mutta hänen loppuvetonsa oli kaikkein väkevin.

Mattssonin kisaurakka päämatkallaan alkoi Tokiossa tiistaina. Porilainen voitti oman eränsä ja oli alkuerien kolmanneksi nopein ajalla 2.08,44.

Keskiviikon välierissä porilainen tykitti uuden SE-ajan 2.08,22 ja oli välierien viidenneksi nopein. Aiempi Suomen ennätys parani neljällä sekunnin sadasosalla. Sen Mattsson oli uinut keväällä EM-uinneissa.

Ennen olympiamitalia Mattssonin uran hienoin saavutus oli vuonna 2013 saavutettu 200 metrin rintauinnin MM-pronssi. Mattsson paransi tänä keväänä Helsingissä tuossa MM-finaalissa uimaansa 200 metrin SE-aikaa kahdeksan pitkän vuoden jälkeen.

– Usko oli koetuksella. Moni järkevämpi olisi varmasti jo lopettanut useampaan kertaan, Mattsson totesi ennen olympialaisia Urheilulehdessä.

Matti Mattsson vauhdissa olympiafinaalissa.

Mattsson kertoi keskiviikon välierien jälkeen, että olympiafinaaliin yltäminen on ollut hänen unelmansa pitkään.

Suomalainen uimari on yltänyt 125 vuoden olympiahistorian aikana kymmenen kertaa olympiafinaaliin. Ennen Mattssonia edellinen suomalaisfinalisti olympiauinneissa oli Hanna-Maria Seppälä Pekingissä 2008.

Suomi oli voittanut olympialaisissa aiemmin neljä uintimitalia. Arvo Aaltonen toi kotiin pronssia sekä 200 metrin rintauinnista – siis samalta matkalta, jolla Mattsson nyt kilpaili – että 400 metrin rintauinnista Antwerpenissä 1920.

Sen jälkeen seuraavaa mitalia saatiin odottaa yli 70 vuotta: Antti Kasvio otti 200 metrin vapaauinnin hopeaa Barcelonassa 1992 ja Jani Sievinen 200 metrin sekauinnissa Atlantassa 1996.

Mattsson oli kolmas suomalaisuimari, joka on yleensäkään kilpailut 2000-luvulla olympiafinaalissa. Aiemmat olivat Jani Sievinen Sydneyssä 2000 ja Seppälä Pekingissä 2008.

Mattsson sai pian finaalin jälkeen onnittelut presidentti Sauli Niinistöltä.

– Upeaa Matti Mattsson. Kiitos ja onnea! Niinistö kirjoitti Twitter-tilillään klo 4.57 Suomen aikaa julkaisemassaan viestissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?